FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - ITALIA 3-3

Glorii luate la mişto la "Seara Campionilor Mondiali"!

Articol de GSP - Publicat sambata, 29 octombrie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 29 octombrie 2011 13:20

Foştii campioni mondiali au fost puşi să joace pe un teren sintetic, între căminele studenţeşti, la lansarea unei Academii de fotbal. Claudia Ursu, coorganizatoarea evenimentului, a plîns la final, cînd a văzut că italienii pleacă pe jos sute de metri spre autocarul oprit de Poliţie în stradă.

VEZI AICI O GALERIE FOTO DE LA MECI!

Baresi. Paolo Rossi. Gentile. Antognoni. Giannini. Schillaci. O salbă de vedete cum dulcele tîrg al Iaşiului n-a strîns niciodată în istoria sa fotbalistică. O trupă de campioni mondiali sau golgeteri ai turneelor finale ajunşi, dintr-odată, la o miuţă pe un teren sintetic în campusul universitar din urbea aflată pe cele 7 coline, aidoma Romei. Uau, parcă e un picnic de Chitila, intitulat pompos “Seara Campionilor Mondiali”!

1.000 de oameni pe garduri
Dar chiar nu vorbim despre un film de ficţiune, ci despre un eveniment petrecut aievea, cu 1.000 de oameni urcaţi pe gardul împrejmuitor. Şi cu alţi spectatori de ocazie, studenţi, atîrnaţi pe geamurile căminului dinspre minipitch, uimiţi şi ei de cadoul neaşteptat.

Ţinta: lansarea unei Academii de Fotbal, folosinduse amintirea fantastică a celebrului România - Italia, 1-0, Bucureşti, aprilie '83, în preliminariile lui Euro '84. Gol Boloni, Lucescu pe bancă, Zoff scos din “naţionala” italiană după eşecul contra lui Balaci şi compania.

Dar cum a fost posibilă o asemenea bizarerie la Iaşi?

Italienii au costat 60.000 de euro
S-o luăm pe rînd. Capul acţiunii a fost Claudia Ursu (39 ani), ieşeancă, nepoată a lui Traian Băsescu. Mama ei - soră cu verişoara preşedintelui. Are businessuri în energie alternativă (eoliene), termopane, afaceri cu fructe. Şi, cu relaţii consistente în Peninsulă, a organizat venirea în Moldova a stelelor squadrei azzurra, reunite acasă într-o asociaţie, “Nazionala Italiana Master”.  Băieţii au venit gratis, banii, circa 15.000 de euro, s-au dus la societate, onorariul venind dinspre o agenţie financiară britanică, SeaMed, devenită sponsor principal al evenimentului. Per total, cu avioane, cazare, protocol, transport local, povestea s-a dus pe la 60.000 de euro cheltuiţi cu italienii.

Românii convocaţi de un fan
Organizarea pentru partea românească i-a revenit lui Dan Cojocaru, zis Mops, un om de afaceri din Iaşi, susţinătorul ideii cu Academia. Tip la 40 de ani, Cojocaru e un fan nelipsit din deplasările “naţionalei”. Are un lanţ de pizzerii în oraş, dintre care una, împînzită cu fanioane, tricouri şi plasme, e plasată chiar lîngă terenul unde s-au produs italienii. De fapt, coorganizator al evenimentului, alături de Claudia Ursu.

Baresi pierdut printre cămine
Două persoane pentru o miuţă încheiată ruşinos.

O recunoaşte, cu lacrimi în ochi, chiar coorganizatoarea Claudia Ursu: “Oficialităţile oraşului ne-au boicotat de la un capăt la altul. Poliţia nu ne-a dat nici un sprijin, n-au vrut să facă un culoar spre teren pentru jucători, n-au lăsat autocarul să intre pînă spre teren. Nu ne-au asigurat un minim sprijin! Mă simt jenată, mi-e ruşine de aceşti minunaţi fotbalişti şi nu ştiu cum o să-mi spăl obrazul”.

Şi, pentru exemplificare, două mici episoade: Baresi, singur, a şerpuit vreo 10 minute printre cămine ca să ajungă la autocarul din stradă, iar Antognoni a făcut faţă cu greu cererilor de autografe şi poze, cu oameni urcîndui-se efectiv în cîrcă!

Suplii contra burtoşilor
Şi, pînă la urmă, meciul? Un 3-3, dar nu de salon, cu italieni supli, parcă gata să intre şi acum la treabă, faţă în faţă cu românii din
aceeaşi generaţie, însă mult mai rotunzi şi greoi în mişcări. Cîrţu l-a mai luat peste picior pe Ungureanu, “Nae, ai încălţat ghetele invers!”, Prunea s-a mai răstit la arbitru, “Ce le mai dai, bre, şi corner, nu vezi că de-abia mai suflăm?”, Gentile s-a contrat şi el cu “fluieraşul” localnic, dornic să-i ia un autograf pe cartonaşul roşu. Plus voioşie şi poante din tribunele înţesate cu suporteri, dar, zău!, nu e păcat că povestea asta s-a întîmplat aşa, în semiobscuritate, cînd o asemenea partidă generoasă, la Bucureşti, garantat umplea măcar jumătate din Naţional Arena?

Momente de reculegere pentru Simoncelli şi Zoli Crişan
Cu ocazia partidei de la Iaşi, dintre foste glorii ale României şi Italiei, s-au ţinut şi două momente de reculegere. Primul, înaintea
jocului, în memoria motociclistului italian Marco Simoncelli, decedat duminica trecută în timpul cursei de la marele Premiu al Malaieziei. La pauză, jucătorii au păstrat un minut de tăcere amintindu-şi de Zoltan Crişan, fost internaţional român în perioada 1974-1984, care a murit în urmă cu opt ani.

10.000 de euro a plătit DolceSport pentru a transmite meciul de ieri, care a avut două reprize de cîte 20 de minute

ROMÂNIA ‘83 - ITALIA ‘82 3-3
Au marcat: Ungureanu, Orac, Zafiris / Evani (2), Baresi
Stadion: “Magic Stadium” Iaşi :O
ROMÂNIA: Prunea (43 de ani) - Ungureanu (55 de ani), I. Andone (51 de ani), Beldeanu (60 de ani), Cămătaru (53 de ani), Gabor (50 de ani). Au mai jucat: Orac (52 de ani), Cîrţu (55 de ani), L. Grozavu (44 de ani),
Zafiris (42 de ani). Antrenor: Mircea Rădulescu (70 de ani).
ITALIA: Tacconi (54 de ani) - Gentile (58 de ani), Baresi (51 de ani), Antognoni (57 de ani), Giannini (47 de ani), Dosenna (53 de ani). Au mai jucat: Schillaci (46 de ani), Evani (48 de ani), Mussi (48 de ani). Antrenor: Paolo Rossi (55 de ani).

MECIURILE DIN ANII ‘80 (PRELIMINARII CE 1984)
ITALIA - ROMÂNIA 0-0 (4 decembrie 1982, stadion “Comunale”, Florenţa)
ITALIA: Zoff (cpt.) - Gentile, Collovati, Baresi, Oriali - Tardelli, Antognoni, Marini, B. Conti - Rossi (Causio, 46), Graziani (Altobelli, 19). Antrenor: Enzo Bearzot
ROMÂNIA: Lung - Rednic, Iorgulescu, Ştefănescu (cpt.), Ungureanu - Ţicleanu, Bölöni, Balaci, Klein - Gabor (Andone, 58), Cămătaru (Augustin, 85). Antrenor: Mircea Lucescu
Arbitru: George Konrath (Franţa)
Cartonaş roşu: Ţicleanu (55)
Spectatori: 50.478

ROMÂNIA - ITALIA 1-0 (1-0) (16 aprilie, 1983, stadion “23 August”, Bucureşti)
Marcator: L. Bölöni (24)
ROMÂNIA: Moraru - Rednic, Iorgulescu, Ştefănescu (cpt.), Ungureanu - Augustin (Andone, 70), Bölöni, Klein, Balaci - Geolgău (Cîrţu, 87), Cămătaru. Antrenor: Mircea Lucescu
ITALIA: Zoff (cpt.) - Gentile, Collovati, Scirea, Cabrini - Marini, Tardelli, Antognoni (Dossena, 57), B. Conti - Rossi, Bettega (Altobelli, 70). Antrenor: Enzo Bearzot
Arbitru: Michel Vautrot (Franţa)
Spectatori: 80.000

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (37)
maria_geo
maria_geo  •  29 Octombrie 2011, 22:02

Mops grasul ala este un JEG uman .!!! Cine locuieste n Iasi sau a facut facultatea in Iasi il cunoaste. isi " UMILESTE " angajatii chiar in restaurant , urla ca un bou in fata clientilor si a avut numeroase probleme ptr ca folosea ingrediente expirate !!! Un jeg uman din toate punctele de vedere !!!

id45
id45  •  29 Octombrie 2011, 17:08

Exact cum am spus - FRUSTRARE - La Iasi s-a jucat o miuta , cum zic cei ce-au scris articolul dar nu pe banii FRF si NU am vazut nici o suparare din partea celor invitati . Nu stiu de ce nu au venit Balaci si Boloni , dar daca au fost invitati trebuiau sa accepte fara conditii asa cum procedam mai nou acum - seara s-a numit Seara Campionilor Mondiali , deci era seara italienilor care au jucat cu o selectionata alcatuita din fosti internationali romani care se pare s-au simtit foarte bine la Iasi - cred ca pe cineva supara astfel de intentii - asa ca tovarasi de la FRF - LIGA 1 cu 16 echipe , Liga 2 cu 20 echipe , din nou cu tineret - sperante si VOM AVEA DIN NOU FOTBAL in Romania

zbang
zbang  •  29 Octombrie 2011, 17:06
Postat de putregaiu pe 29 Octombrie 2011, 02:08

PENIBIL: cum dracu sa sarbatoresti 28 ani 6 luni si 12 zile de la un meci banal de preliminarii, poti sarbatorii 10, 20, 25, 30 cum dracu 28 de la un meci ce s-a jucat pe 16 aprilie la bucuresti si tu il rejoci pe 28octombrie pe maidan in iasi. Poti sarbatorii o finala, o semifinala, cum dracu un meci banal de preliminarii!?! In ritmul asta MAINE putem sa-i chemam pe nemti la o miuta la chitila ca sa aniversam 7 ani 6 luni 1 zi 4 ore si 37minute de la golul lui Plesan. Romania=>> locul in care penibilul si prostia nu cunosc limite.

meciul din 83 e un meci in care romania a invins campioana mondiala. de acum inainte o sarbatorim doar egalurile cu albania sau belarus si marile victorii cu san marino si luxemburg

Vezi toate comentariile (37)
Comentează