Articol de Andrei Crăiţoiu, Ionuţ Iordache, Remus Dinu, Cezar Titor - Publicat sambata, 14 iunie 2025 13:24 / Actualizat sambata, 14 iunie 2025 14:07
Reporterii GSP au fost să vadă cum arată cea mai veche berărie din Bratislava, orașul în care „naționala” lui Daniel Pancu mai are de jucat două meciuri, astăzi, cu Spania, și cu Slovacia. Povestea, în reportajul de mai jos.
Cum ieși din hotelul echipei naționale Under 21 și faci stânga pe o străduță mică, îți iese în cale Bratislavský Meštiansky Pivovar. Vorbim despre cea mai veche berărie din Bratislava, ce datează din 1752. Una dintre cele mai aglomerate și cunoscute berării din capitala Slovaciei.

Am ajuns la cea mai veche și cunoscută berărie din Bratislava
Actuala berărie continuă vechea tradiție a faimoasei berării „Die Bürgerliche Brauerei”, cunoscută localnicilor drept Meštiak. Acolo se producea cea mai bună bere din oraș, iar restaurantul berăriei era renumit pentru bucătăria sa tradițională.
Berăria funcționează pe trei etaje, de cele mai multe ori fiind aproape imposibil să găsești un loc după prânz, lumea venind „ca la urs”, vorbă veche românească, pentru a încerca un tip special de bere proprie, concepută ca o alternativă la berile produse industrial.
Patricia, ospătarul nostru, ne spune că „există patru tipuri de bere în funcție de alcoolemia fiecăreia”. „De la 4,3% până la 5,2%, iar prețurile sunt chiar OK pentru cei care ne vizitează berăria”, spune acesta.
Încerci patru tipuri de bere cu doar 5,5 euro
De exemplu, cea mai ieftină bere, produsă sută la sută la Bratislavský Meštiansky Pivovar, costă 2,6 euro pentru o halbă rece ca gheața, de 300 ml.
Există bere și la 500 ml, dar și la un litru, pentru cei mai însetați dintre turiști și vizitatori. „Avem o ofertă specială pentru turiștii străini: cele patru tipuri de bere la doar 5,5 euro, câte o sută de mililitri din fiecare”, ne spune.
Cea mai scumpă bere din meniu e cea la litru, iar gazda noastră ne dezvăluie că e bătaie mare pe ea, mai ales „în serile cu meciuri”. Lumea se strânge aproape de centrul orașului pentru o bere bună și o porție de mâncare tradițională, sută la sută slovacă.
Secretul berăriei istorice din Bratislava
Patricia ne spune de ce berea lor e una specială, total diferită de cea industrială, din comerț. În primul rând, toate berile de aici folosesc o metodă clasică de dublă fierbere și fermentație la temperaturi joase, din ingrediente simple: malț, apă filtrată, hamei și drojdie.
„Berea nu este filtrată și nici pasteurizată, ceea ce înseamnă că păstrează drojdia vie. Fiind nefiltrată și neexpusă oxigenului, berea nu se alterează, ceea ce are un efect pozitiv asupra calității sale”, povestește Patricia, ospătarul restaurantului.
Costițele și ciolanul de porc sunt marea atracție
Pe lângă berărie, la Bratislavský Meštiansky Pivovar se comandă și mâncare la bancă rulantă. Bucătăria funcționează la foc continuu încă de dimineață până aproape de miezul nopții.
Produse tradiționale din Slovacia, ciorbe, supe și tot felul de feluri principale. Din meniu nu lipsește carnea de porc, vită sau pui, dar secretul produselor de aici e că acestea sunt ținute în bere neagră pentru un gust cât mai autentic.
Cele mai cumpărate produse sunt coastele ținute în bere (21,30 euro o porție), găluștele din brânză și slănină prăjită (12,30 euro), dar și ciolanul de porc la cuptor, care costă 20,50 euro.
Programul complet al meciurilor din grupa „tricolorilor”:
- Miercuri, 11 iunie: Italia – România 1-0
- Sâmbătă, 14 iunie: Spania – România (Bratislava, ora 19:00)
- Marți, 17 iunie: România – Slovacia (Bratislava, ora 22:00)




Csikszereda pregătește lovitura înaintea meciului cu Dinamo » Negocieri cu fundașul lui Robbie Keane