FOTBAL  »  NATIONALA  »  UNGARIA - ROMÂNIA, VINERI, ORA 21:30, ÎN DIRECT PE TVR1, LIVETEXT PE GSP.RO

Îl caută pe noul Puskas în România! » Cei mai buni juniori din Ţinutul Secuiesc vor fi trimişi la Academia legendarului jucător maghiar

Puştii din Harghita şi Covasna vor avea posibilitatea să evolueze în tricourile roş-albastre ale Academiei +2   FOTO
Puştii din Harghita şi Covasna vor avea posibilitatea să evolueze în tricourile roş-albastre ale Academiei "Puskas"

Articol de - Publicat marti, 19 martie 2013 00:00 / Actualizat luni, 18 martie 2013 20:04

Aflată la început de drum, şcoala va avea suportul tehnic asigurat de academia maghiară, iar banii necesari funcţionării vin de la Guvernul Ungariei. Unii dintre antrenori au fost şcoliţi la "Ferenc Puskas", academie din satul în care a crescut premierului maghiar Viktor Orban.

Harghita şi Covasna formează centrul sporturilor de iarnă din România. Locul în care hocheiştii Stelei vin în cantonament, satele în care copiii se plimbă pe străzi cu crosele, oraşele din care România şi-a cules gloria la FOTE 2013.

Cu toate acestea, vecinii maghiari şi-au dat seama că zona poate fi valorificată şi în alt sport. În fotbal! După un an şi jumătate de tatonări, conducătorii Academiei de Fotbal "Ferenc Puskas" de lîngă Budapesta şi-au dus planul la bun sfîrşit. Au parafat o colaborare cu un nucleu de cinci echipe din Harghita şi Covasna. Centrul la Miercurea Ciuc, filiale la Sfîntu Gheorghe, Baraolt, Odorheiu Secuiesc şi Gheorghieni. Miza? Cei mai buni tineri jucători din zonă vor ajunge la academia maghiară!

"Sîntem peste 500.000, putem fi o sursă"
Omul care a coordonat totul din ţară este ciucanul Zoltan Szondy. "Ideea le-a venit lor, celor din Ungaria. Ştiau că în zonă trăiesc peste 500.000 de etnici maghiari şi s-au gîndit că Ţinutul Secuiesc poate reprezenta o sursă importantă de jucători pentru academia lor", începe oficialul.

În luna decembrie, însoţit de antrenori din zonă şi alte personalităţi din fotbal, a vizitat centrul aflat la 45 km de capitala vecinilor de la Nord-Est. "Mi-au plăcut condiţiile de acolo, dar şi condiţiile pe care ni le-au oferit ei în contract. Am parafat totul şi ne-am apucat de treabă", adaugă bărbatul.

Crescuţi pînă la 16 ani
"Sîntem abia la început, vom da drumul la treabă din aprilie. Pentru că fiecare dintre cele 5 centre se fac selecţii periodic, nu vă pot spune exact cîţi copii avem. Probabil cîteva sute, la Baraolt sînt peste 100, la Sfîntu Gheorghe vreo 30. Micuţi încă de la 6 ani, vîrsta creşte pînă la 17-18", continuă Szondy.

Dintre sutele de copii, grupele de sub 14 ani vor funcţiona separat, în timp ce Academia propriu-zisă va fi formată din jucătorii peste acest nivel de vîrstă. "La «Puskas» vor fi trimişi cei mai buni fotbalişti peste 16 ani. E o convenţie, au prima opţiune doar cînd puştii trec de acest prag de vîrstă. N-am vrut să plece copiii încă de mici, să fie departe de case", a conchis conducătorul.

Gellei a insistat
Din tabăra maghiară, omul care a insistat pentru acest proiect este fostul selecţioner Imre Gellei, 53 ani, în prezent director tehnic al Academiei "Ferenc Puskas". Ideea i-a venit din 2011, iar în luna noiembrie a acelui an a vizitat două dintre locaţiile vizate ca filiale pentru academie.

Tot atunci a acordat un amplu interviu publicaţiei Szekelyhon.ro, în care şi-a expus planurile: "Infrastructura de aici lasă de dorit, însă mult mai importante sînt oportunităţile de selecţie. Zona dispune de mulţi tineri dornici de fotbal, începînd cu zona Odorheiului şi pînă la Miercurea Ciuc", declara Gellei pentru publicaţia respectivă.

Academia din fieful lui Orban
Unde ar urma să meargă "crema" juniorilor din Secuime? Academia "Ferenc Puskas" a fost fondată la 1 aprilie 2007, dată care marca 80 de ani de la naşterea marelui fotbalist maghiar. Amplasamentul a fost ales strategic: fiind un proiect susţinut de actualul premier Viktor Orban, baza sportivă a fost construită la Felcsút. Satul în care politicianul şi-a petrecut copilăria!

Tot acolo s-a fondat şi o echipă de fotbal, Felcsút FC, la care Orban a evoluat ca atacant. În prezent, academia dispune de 9 terenuri de fotbal şi funcţionează ca şi centru de juniori pentru Videoton. "Mîndria" centrului e Adam Gyurcso, selecţionat pentru jocul cu România de la Budapesta!

"De ce să se ducă tinerii din zonă la Iaşi ori la Constanţa cînd pot alege «Puskas»? Sînt posibilităţi nelimitate, printre care dubla cetăţenie. În cîţiva ani, după modelul din hochei, intenţionăm să ducem o echipă din Secuime măcar în liga a doua maghiară" (Toró Tamás, reprezentant Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, pentru szekelyhon.ro)

"Numărul copiilor de la «Hagi» şi «Puskas» e asemănător, peste 300. Terenurile sînt tot în număr de 9. Au, la fel ca noi, cazare pentru jucători. M-a impresionat sala lor de forţă, extrem de bine utilată" (Daniel Rădulescu, antrenor Academia Hagi)

6 milioane de euro anual e subvenţia asigurată de guvernul maghiar pentru şcolile de fotbal din Ungaria

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (11)
mirc3a
mirc3a  •  19 Iulie 2013, 22:51

dc nu va mutati definitiv acol?:)))

sebastianculea
sebastianculea  •  21 Martie 2013, 10:47

:))

sebastianculea
sebastianculea  •  21 Martie 2013, 10:47

Razvan Lutac, TRADATOR DE NEAM SI TARA!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează