FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO U21

EXCLUSIV, FOTO+VIDEO Fotbalul la rang de industrie! Imagini FABULOASE din Ungaria cu proiectul de suflet al lui Viktor Orban

Felcsut, casa Academiei Puskas +19   FOTO
Felcsut, casa Academiei Puskas

Articol de , - Publicat luni, 29 martie 2021 18:51 / Actualizat luni, 29 martie 2021 20:00

Miliarde de euro pentru sport. Totul pentru o infrastructură de top, una care să aducă un viitor Ungariei în toate disciplinele. Prețuri exorbitante, unele exagerat de mari. Țara vecină a adunat 48 de stadioane noi, plus alte bazine, săli polivalente și zeci academii de fotbal. Una dintre ele e însă privilegiată: casa Academiei Puskas, proiectul de suflet al premierului maghiar Viktor Orban.

  • Jurnalistul GSP Vlad Nedelea și fotoreporterul Raed Krishan sunt în cantonamentul naționalei U21 din Ungaria și transmit de la fața locului toate detaliile despre Euro 2021.

Academia din satul lui Viktor Orban

Vorbim despre Academia Puskas, club care dă echipă în prima ligă maghiară, locul 2 în prezent. Aici joacă și Alexandru Băluță, unul dintre cei mai buni jucători vânduți de Universitatea Craiova. Iar Gazeta a vizitat Felcsut, micuțul sat de la nici 50 de kilometri de Budapesta, aici unde își are sedul Academia Puskas. Locația n-a fost aleasă întâmplător. Viktor Orban, premierul maghiar, a copilărit în micuța așezare ce nu numără nici 2.000 de locuitori. Atât de drag îi e locul încât casa de vacanță e la doi pași de Academia Puskas, susține presa maghiară.

Sume exorbitante investite la la Felcsut, casa Academiei Puskas

Clubul n-are nicio legătură cu legendarul Ferenc Puskas. Soția sa și-a dat acceptul pentru nume, după moartea fostului mare fotbalist maghiar. Aici s-au pompat în ultimii ani zeci de milioane de euro. În prezent se vorbește despre peste 170, nimic concret, doar sume vehiculate de presa vecină. 40 dintre ele pentru prima echipă, restul pentru academie și infrastructură.

Supercondiții

+15 FOTO
  • Sursă foto: pfla.hu & Raed Krishan

Formația are propriul liceu, terenuri de antrenament cu gazon natural și artificial, unele dintre ele încălzite pentru sezonul rece, hoteluri, centru medical, găzduiește anual turnee de prestigiu la nivel de juniori. Plus un stadion modern, de 3.800 de locuri, al cărui acoperiș e unul cu totul special, cu zăbrele de lemn românesc, o arhitectură aparte. 

Costul „Pancho Arena” depășește 10 milioane de euro. Totul datorită programului TAO, prin care multe dintre firme primesc beneficii fiscale direcționând banii din impozite către sport, unele chiar direct către Academia Puskas. Atenție, nimic ilegal! Gazeta a vizitat și ea Academia Puskas. Locația este fabuloasă, o adevărată industrie pentru fotbal, însă cel puțin deocamdată, una care nu produce. Investește masiv în jucători străini, cu salarii destul de mari, iar produsele din propria academie încă se lasă așteptate. Ca idee, aici s-a format Laszlo Deutsch, omul cu assistul la meciul contra României.

Ținta adversarilor de campionat

„Tabloul” companiilor care dau bani la Academia Puskas este halucinant. Și nu toți fac acest lucru public. Aproape că-s mai multe firme ca investesc bani acolo decât numărul suporterilor pe care echipa îi strânge la meciuri. Nu-i nici greu, echipa are una dintre cele mai slabe medii de asistențe din prima divizie, undeva în jur de 1.200 de oameni. E și greu să adune foarte mult. Capacitatea stadionului, care e de circa 3.800 de locuri, e de două ori mai mare decât întreaga populație a satului Felcsut. 

Din acest motiv, nu de puține ori echipa e ironizată de adversari. Cei mai mulți sunt ostili față de clubul Puskas din cauza numelui utilizat, dar și pentru apropierea de Viktor Orban sau Lorinc Meszaros, proprietarul clubului, prietenul premierului și cel mai bogat om din Ungaria.

Strategie modificată

Tocmai din cauza numeroaselor discuții apărute în spațiul public, Academia Puskas și-a regândit puțin strategia, a devenit mai atentă pentru partea de juniori, fără să renunțe însă la obiectivele primei echipe. Dintr-o formație cu o medie de vârstă ridicată, printre primele la acest capitol în campionat, acum este a doua cea mai tânără, având o medie de puțin peste 24 de ani.

13,5 leicostă un tur al Academiei Puskas, care durează aproximativ 90 de minute. La muzeu este expus chiar și un tricou al lui Ferenc Puskas de la Real Madrid

9 milioane de euroe cota totală a lotului Academiei Puskas, Alex Băluță fiind cel mai scump, 1,1 milioane de euro

14 străinise găsesc în lotul maghiarilor, existând chiar și un jucător din Mongolia

Stadionul e nou, micuț, dar cochet. Tribunele sunt acoperite. Uite, o chestie inedită: sunt acoperite cu lemn de la noi din țară. E tare frumos ca design
Alex Băluță, mijlocaș Academia Puskas

Avem 11 terenuri de antrenament, două dintre ele cu încălzire în gazon. Ceva fantastic! Plus o sală uriașă. N-am văzut așa ceva în viața mea! Au de toate acolo: de la ring de box până la benzi de alergat, sală de gimnastică, bandă de alergat cu tartan și un teren de futsal
Alex Băluță, mijlocaș Academia Puskas

Citește mai multe știri de actualitate:

Arena Națională, deschisă pentru 12.500 de spectatori » Anunțul MTS după întrevederea cu UEFA

Adrian Mutu le răspunde celor care îl cer titular pe Radu Drăgușin: „A jucat doar câteva minute la Juventus. Poate l-ar fi cuprins emoțiile”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (17)
remarque
remarque  •  30 Martie 2021, 11:25
Postat de dubluv pe 30 Martie 2021, 09:52

cum vad spectatorii meciul cu stalpii aia in fata?

care spectatori? E un sat mai mic decat Ovidiu. Academia lui Orban e ca si academia lui Hagi. Un moft al stapanului. Cand dispare stapanul, dispare si academia. Sunt lucruri fara fundatie, construite pe nisip. Nu le sustine decat ambitia unui om. Tineti minte ce s-a cosntruit la Scornicesti? Meregeti sa vedeti cum arata azi ceea ce era odata ambitia unuia mai tare decat Hagi sau Orban. Singurele lucruri omenesti care au sanse sa reziste sunt cele care creeaza emotii in oameni. In cat mai multi oameni. Dinamo de exemplu, desi e club infiintat in conditii discutabile, creeaza emotie. Se confrunta cu probleme foarte serioase si totusi suporterii il tin in viata. Cata vreme vor exista acestia va exista si Dinamo.

dubluv
dubluv  •  30 Martie 2021, 09:52

cum vad spectatorii meciul cu stalpii aia in fata?

stealesbul
stealesbul  •  30 Martie 2021, 07:51

Pai ia cautati in arhiva, vedeti ce declara tariceanu, de exemu, despre sport, cand a fost pus de Basescu premier, prin 2005 cred. Daca el avea *** cat remorca de tractor, ce nevoie mai aveau romanii de sport sau cluburile, de performanta !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează