FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - BELGIA, MIERCURI, ORA 21:00, ÎN DIRECT PE ANTENA 1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Încă un golgeter fără tricolor! » Cel mai în formă şi mai eficient atacant din Liga 1 a fost lăsat pe dinafara echipei naţionale

Rusescu (24 de ani) a fost cumpărat de Steaua în vara lui 2011 pentru doar 150.000 de euro
Rusescu (24 de ani) a fost cumpărat de Steaua în vara lui 2011 pentru doar 150.000 de euro

Articol de GSP - Publicat marti, 13 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 20 ianuarie 2014 18:01

Rusescu, care a înscris în 2012 cît Stancu şi Grozav la un loc, întregeşte o listă celebră cu foşti mari golgeteri români care au trăit adevărate drame.

Selecţia lui Victor Piţurcă naşte din nou polemici în fotbalul românesc. Lotul creionat pentru amicalul de mîine seară cu Belgia, ora 21:00, pe Arena Naţională, în direct pe Antena 1, a surprins prin absenţa golgeterului detaşat al Ligii 1, Raul Rusescu.

De la "nu ştiu ce joacă" la "nu e pe stilul meu"
Chiar dacă stelistul traversează o formă senzaţională de mai bine de un an, Rusescu e în continuare ignorat de Piţi. Anul trecut, tot în această perioadă, selecţionerul îşi argumenta neconvocarea lui Rusescu: "Încă nu-mi dau seama ce post joacă la Steaua. Ba e atacant, ba mijlocaş dreapta, nu sînt convins care e poziţia lui". Era un moment în care Ronny Levy îl folosea ba în atac, ba în bandă, la mijlocul terenului.

Acum, Piţurcă le-a transmis steliştilor motivul pentru care nu l-a luat: "E lent şi nu se încadrează în ceea ce gîndesc eu". Public, anunţase practic neselecţionarea lui Raul în urmă cu 3-4 săptămîni: "L-am convocat la dubla cu Andorra şi Estonia, dar nu mi-a plăcut cum s-a comportat atunci".

Face 45% din Steaua
Totuşi, cifrele lui Rusescu din acest sezon, dar şi în general, sînt fantastice. Steaua îi datorează în mare măsură faptul că e pe primul loc. Dintre cele 35 de goluri marcate în campionat, Rusescu a contribuit din plin la nu mai puţin de 16: a marcat 13 şi a oferit 3 pase decisive. Mai mult, în tot anul 2012, meciuri oficiale, nu amicale, Rusescu are marcate atîtea goluri cîte au reuşit la un loc doi dintre cei aleşi de Piţurcă! Rusescu a înscris de 22 de ori, Grozav şi Stancu, la un loc, de 23 de ori.

36 de minute a jucat Rusescu la singura selecţie pe care a bifat-o, în meciul România - Andorra 4-0

42 de goluri a marcat Rusescu în cele 124 de meciuri disputate în Liga 1, ceea ce înseamnă o medie de un gol la fiecare 3 partide

536651-rus.jpg

Piţurcă ignoră 74 de goluri

Nu doar Rusescu a fost ocolit de Piţurcă, ci mai sînt şi alţi atacanţi români cu cifre foarte bune în 2012 care nu sînt pe placul actualului selecţioner. Dănălache a cîştigat titlul de golgeter în China, Zicu a înscris 14 goluri în Coreea, în timp ce Marius Niculae e al doilea marcator în Liga 1 după Rusescu. Ei sînt primii 4 cei mai prolifici atacanţi români în acest an, cu 74 de goluri împreună, abia al 5-lea, Bogdan Stancu, apare şi în lotul lui Piţurcă. (Liviu Manolache)

536650-forma.jpg

Rusescu, cît Stancu şi Grozav la un loc
Dacă Rusescu n-a avut loc în selecţia lui Piţurcă, în schimb au fost aduşi, pe poziţia stelistului, Stancu şi Grozav. Cei doi au împreună însă, în 2012, cîte goluri a înscris de unul singur Raul al Stelei. Un alt fotbalist chemat acum de Piţurcă, Alexe, a marcat fix jumătate din golurile lui Rusescu în acest an.

Atacanţii convocaţi pentru amicalul cu Belgia:
Bogdan Stancu (Orduspor) - 13 (11 campionat, 2 Cupă)
Marius Alexe (Dinamo) - 11 (9 campionat, 1 Cupă, 1 România U19)
Gheorghe Grozav (Petrolul) - 10 (9 campionat, 1 prel. CM)
Ciprian Marica (Schalke) - 6 (1 campionat, 3 Cupă, 2 prel. CM)

Oblemeco şi Mihai Adam, cazuri şocante
Nu numai că Rusescu nu e singurul golgeter al României care e ocolit de un selecţioner, dar au existat cîteva cazuri incredibile cu cîţiva foşti mari atacanţi români care n-au fost băgaţi în seamă la echipa naţională. Cele mai şocante sînt ale unor atacanţi cu cifre uluitoare în Divizia A, dar care n-au bifat nici măcar o selecţie în tricoul primei reprezentative:

1. Mihai Adam, 160 de goluri în 353 de meciuri
Unul dintre cei mai mari golgeteri din istoria României a fost Mihai Adam. Între 1962 şi 1976 a jucat pentru 3 echipe, U Cluj, Vagonul Arad şi CFR, echipe pentru care a înscris 160 de goluri în peste 350 de meciuri. Mai mult, în 3 ani a ieşit golgeter în Divizia A (1965, 1968, 1974). Cu toate acestea n-a jucat nici măcar o dată pentru "naţionala" României.

2. Oblemenco, de 4 ori golgeterul României
Totuşi, poate jucătorului căruia i s-a făcut cea mai mare nedreptate a fost marele Ion Oblemeco. A fost un atacant uriaş, cu cifre formidabile în perioada 1966-1977, cît timp a îmbrăcat tricoul Universităţii Craiova. A marcat 167 de goluri în 264 de meciuri, ieşind de nu mai puţin de 4 ori golgeterul Diviziei A (1967, 1970, 1972, 1973). N-a fost de ajuns pentru a-l convinge pe Angelo Niculescu să-l convoace, Oblemenco neavînd nici o selecţie la echipa naţională, ci doar la cea Under 23, unde are cifre foarte bune: 5 goluri în 12 meciuri

536646-top-golgeteri.jpg

După '90, doar Ilie Dumitrescu s-a impus
Dintre jucătorii care au cîştigat titlul de golgeteri în Divizia A după 1990, unul singur s-a impus şi a devenit om exponenţial şi la echipa naţională a României. E vorba despre Ilie Dumitrescu, care în 1992-1993 a marcat 24 de goluri. El a jucat la prima reprezentativă nu mai puţin de 9 ani, a bifat 62 de selecţii, 20 de goluri şi a mers la 3 Campionate Mondiale (1990, 1994, 1998). În rest, în afara lui Marius Niculae şi Ionel Ganea, care au bifat şi ei peste 40 de selecţii, nici unul n-a confirmat.

536647-golgeter.jpg
Piţurcă, propriul său argument
Ieri, actualul selecţioner a rostit două nume din trecut atunci cînd a argumentat că au mai fost şi alţi mari golgeteri în Divizia A care n-au jucat la "naţională": Oblemenco şi Dănciulescu. Ar fi putut să se ofere exemplu chiar pe el însuşi. La Steaua, în anii '80, a reuşit cifre mari. Între 1983 şi 1989 a marcat aproape 140 de goluri în doar 174 de meciuri, dar la echipa naţională a jucat numai 7 meciuri oficiale, plus alte 6 amicale. În 1987-1988, Piţurcă a fost golgeter în Divizia A cu 34 de goluri.

3 golgeteri ai României au bifat peste 60 de selecţii în echipa naţională: Gică Hagi, Anghel Iordănescu şi Ilie Dumitrescu

4 golgeteri ai României de după Revoluţie n-au reuşit să bifeze nici o selecţie în echipa naţională, e vorba despre Sabin Ilie, Marian Savu, Vasile Oană şi Cătălin Cursaru, al 4-lea fiind Wesley, însă el e brazilian

E singurul român titular ignorat
Deşi a fost esenţial Stelei în acest sezon, Rusescu e singurul fotbalist român din primul "11" care nu a fost selecţionat. Dacă Georgievski, Szukala şi Nikolici sînt scoşi din calcul, fiind străini, în rest, toţi ceilalţi 7 titulari au fost convocaţi, plus prima rezervă în defensivă, e vorba despre Gardoş.

Tătăruşanu - Georgievski, Szukala, Chiricheş (Gardoş), Latovlevici - Bourceanu, Pintilii - Chipciu, Rusescu, Cr. Tănase - Nikolici

Esticii ocolesc golgeterii!
Situaţia lui Rusescu, considerat inutil pentru "naţională" în ciuda randamentului excelent de la club, nu e unică. Cei mai buni marcatori din campionatele altor ţări din Est sînt, de asemenea, ignoraţi. În afara excepţiei Ucraina, unde golgeter e armeanul Mhitarian, deci neeligibil pentru reprezentativa ţării în care evoluează, localnicii dau goluri în ligi din zona aceasta a Europei fără să apară şi în meciuri internaţionale.

536649-estici.jpg

"De ce tot discutăm că trebuia convocat Rusescu? Astfel, jucătorii care sînt pe post cu Rusescu se simt jigniţi. Nu mai vreau să discut despre neconvocarea lui. Acum îi prefer pe Bogdan Stancu şi Grozav" (Victor Piţurcă, selecţioner România)

"Au mai fost golgeteri care n-au fost convocaţi. Aţi auzit de Oblemenco? Era idolul meu. De Dănciulescu aţi auzit?" (Victor Piţurcă, selecţioner România)

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (27)
dan_valentyna
dan_valentyna  •  14 Noiembrie 2012, 12:41

“Fratilor nu mai jucati, sa nu ii mai suparati, Pe fundasi noi ii rugam, nu urcati ca-i surclasam, Haide Reghe lasa-ne, cu toate sistemele, Ca ne plictisim de moarte, de cand Steaua bate, bate, Si nu in orice fel, ii facem doar falafel, Nu Tata (Tatarusanu), nu, nu urca, sa nu-ti vedem foarfeca, Ca se-nchide campionatul si-o sa zica tot frustratu’…uite blatu’…uite blatu’… De ce ai urcat mai frate? c-au picat pana pe sapte (7), Nu ti-e mila de rival, ca-l lasam in asa hal, Daca ti se face mila…poti sa i-o mai dai lu’ Nila :)) Hai, lasati vrajeala frate si-alergati si dati din coate, Sa ne plictisiti mereu, cu ce-a devenit cliseu: FOARFECA…..FOARFECA…..FOARFECA….”......

nosferatv
nosferatv  •  13 Noiembrie 2012, 14:51
Postat de imperator pe 13 Noiembrie 2012, 13:09

Pițurcă, sau, zici oltean și tragi apa !

Mai taci dreq si nu mai comenta ca un retard. De unde stii tu de unde se trag mata-mare si tactu-mare. Poate sunt chiar olteni, sau moldoveni, sau evrei, sau turci, sau tigani, sau vizigoti, sau unguri... la cate neamuri au trecut pe teritoriul asta se pare ca au lasat samanta unui bou care se trezeste facand cometarii de idiot.

nosferatv
nosferatv  •  13 Noiembrie 2012, 14:44

Mai scutiti-ma cu tambalaul asta cu Rusescu. Mai mult de jumatate din golurile marcate in sezonul asta au fost doar impinse in poarta. Cu siguranta e peste Nikolic sau Rocha, dar cu mijlocasi precum Chipciu, Popa, Tanase, Bourceanu si Pintilii bineinteles ca iesi golgeter. Din punctul meu de vedere, Rusescu trebuie adus la Nationala, dar doar in locul lui Marica

Vezi toate comentariile (27)
Comentează