FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U19 - UCRAINA U19 1-2

Interviu cu Adrian Boingiu, un antrenor împovărat după ratarea calificării la CE U19: "Credeți că am putut dormi?"

FOTO: Cristi Preda / Gazeta Sporturilor
FOTO: Cristi Preda / Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat joi, 29 martie 2018 15:09

Antrenorul Adrian Boingiu vorbește despre ratarea calificării la turneul final din Finlanda, face o radiografie a înfrângerii României U19 cu Ucraina, U19 scor 1-2, și admite că a comis greșeli personale în gestionarea finalului de campanie.

"Credeți că am putut dormi?". La 12 ore după fluierul final al meciului trist cu Ucraina, selecționerul U19, Adrian Boingiu, vorbește cu glasul stins, încă marcat de thrillerul care a blocat accesul micilor "tricolori" la Europeanul din Finlanda.

"Am revăzut meciul încă o dată, și încă o dată, și încă o dată. Asta-i viața!". Lasă senzația că ar fi capabil să relateze fază cu fază fiecare moment al dramei de marți seara, din care ar șterge bucuros ultimul sfert de ceas, dacă Mașina Timpului i-ar permite un exercițiu chirurgical.

"Frustrarea e cu atât mai mare cu cât am pățit exact la fel în campania pentru U17, în urmă cu doi ani, când Slovacia a obținut calificarea tot în prelungiri. Dacă se întâmplă un caz, treci poate mai ușor, dar când se repetă obsesiv același scenariu devine apăsător".

"Superficialitate la stoperi și la mijlocașii defensivi"

Acceptă că a comis și greșeli personale, "o să le discutăm probabil cu cei cu care analizăm în federație", dar vorbește deschis și despre erorile observate pe gazon: "O superficialitate mare la stoperi și la mijlocașii defensivi, ceea ce nu se întâmplase în primele două partide. Băluță, care marcase în ambele jocuri, nu a mai fost la același nivel, iar ezitările din poartă ne-au costat. Screciu a fost și el marcat în minutele de final, n-a oferit siguranță prea mare nici pe parcursul întâlnirii".

"Ar fi injust să-i judec după ultimul sfert de oră cu Ucraina"

Și punctează: "După eliminarea lui Moruțan, a apărut o lipsă de organizare defensivă, generată de starea de moment. De pe bancă, am încercat să-i ținem concentrați, le-am cerut să fie atenți, să considere că e încă 0-0 și nu e încă nimic tranșat. Din păcate, echipa parcă nu și-a dat seama ce se întâmplă. Chiar vorbisem înainte, am zis că e învățătură de minte pentru toți ce am pățit la U17, dar a fost suficient un singur minut ca să fim iar dați peste cap. E și mai dezamăgitor când ne gândim cât am muncit, am învins în cinci partide din campanie, eram pe punctul de a obține și a șasea victorie, plus calificare, dar lucrurile s-au schimbat atât de nedrept".

Subliniază că "ar fi injust să-i judec pe jucători doar după ultimele minute cu Ucraina. În celelalte cinci partide din campanie aproape că nu am avut ce să le reproșez. Sunt convins că din această generație, împreună cu cea actuală de la U21, se va alcătui viitoarea primă reprezentativă. Și va rezulta o echipă puternică, fiindcă sunt copii cu valoare!".

"La Vlad prevalează lucrurile bune"

Ne întoarcem la prestațiile individuale contra Ucrainei. Vlad e înger sau demon?

"Un portar bun începe să se maturizeze la 24-25 de ani, cu mici excepții. Andrei are calitate, sigur că face uneori erori care te pun pe gînduri, dar mi se pare că lucrurile bune prevalează. E totuși un puști de 19 ani, căruia nu i-a fost ușor să fie pus la colț de cei care gestionează situația lui de la club. Am discutat cu el și după partida cu Dinamo, am încercat să-i explic faptul că trebuie să accepte și bunele, și relele unei cariere și că nu a greșit la toate situațiile de care era acuzat".

"De acum înainte voi avertiza direct: «Nu vă scoateți tricoul după gol!»"

Ce a fost în mintea lui Moruțan după marcarea golului? "Imposibilitatea de a gestiona corect momentul euforiei respective. Am discutat cu ei inclusiv aceste aspecte înaintea mecului. Le-am atras atenția că arbitrul va sancționa orice gest care contravine regulamentului. Le-am repetat-o la pauză! Doar că nu am spus direct: «Nu vă scoateți tricoul dacă dați gol!». Dar de acum înainte voi face această precizare în mod punctual!". 

"Nu era către mine răbufnirea lui Mățan"

Boingiu e convins că înjurătura scăpată printre dinți de Mățan la schimbare nu i se adresa antrenorului: "Cred că era tensiunea momentului și dezamăgirea că nu îi ieșise jocul cum era obișnuit. O răbufnire, efect al nemulțumirii față de propria prestație! Îl cunosc de la 15 ani, știu ce caracter e, am discutat cu el aproape după fiecare etapă, când îi spuneam să aibă răbdare că va veni Turneul de Elită, în care va putea demonstra de ce e în stare. Prin urmare, sunt convins că nu a făcut trimitere la mine cu acele cuvinte de la schimbare". 
matan

"Dragomir, Dulca, Vlad sau alți doi, trei jucători puteau încerca să regleze din teren ritmul ultimelor minute. Să calmeze lucrurile. Din păcate, nici ei n-au mai reușit să se concentreze"Adrian Boingiu

"Prin ratarea calificării cu Ucraina, mi-am încheiat mandatul la U19. Lucrurile vor fi gestionate mai departe de conducerea federației, de Comisia Tehnică. Eu rămân însă în suflet cu amărăciunea unei campanii care nu-mi va da pace multă vreme de acum înainte. Mi-e ciudă că această generație nu merge la Euro!"Adrian Boingiu

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  29 Martie 2018, 16:33

Prea căutăm cu lumânarea vinovați pentru un eșec sportiv! E joc, ține și de hazard. Dăm cu pietre chiar în pomul care mai dă ceva roade. Au fost la câteva minute de calificare, au avut-o în mână, au gestionat prost momentul, sunt niște copii ai unei nații obișnuite cu astfel de nereușite. Nemții lui Hitzfeld ce să mai zică, pentru modul în care au pierdut UCL-ul în 1999?!

116307425882324
Georgel Petrişor  •  29 Martie 2018, 16:32

Daca stati intr-un fundas central suspendat a cui e vina?Bulversati toata echipa sa joace anumiti jucatori,de la anumite echipe,ati luat jucatori de la centrele de excelenta sa justificati consumarea banilor in detrimentul jucatorilor mai buni de la alte clubur pe care nu le agreati si la ultimul meci ati platit.Pacat

craiovenis
craiovenis  •  29 Martie 2018, 16:04

Mai bine ti-ai da DEMISIA! Sau poate nu ai auzit de asa ceva.... De doua ori la rand.... Pai si tu in timpul asta ce ai facut domnu antrenor? Doar ai luat salariu...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează