NATIONALA  ·  ROMÂNIA

Întoarcerea "Marelui Blond" » Florin Răducioiu a preluat România U15

Articol de - Publicat marti, 02 octombrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 01 octombrie 2012 22:22

Florin Răducioiu, 42 ani, şi-a început ieri cariera de antrenor: e noul principal al reprezentativei U15. La centrul de la Buftea, fostul internaţional a lucrat ieri cu 22 de puşti veniţi la selecţia pentru constituirea celui mai tînăr lot al României. De la mijlocul săptămînii îi va avea sub comandă pe copiii foştilor săi colegi din Generaţia de Aur, Hagi şi Gică Popescu. E un vulcan pe gazon!


Florin Răducioiu e din nou în echipamentul "naţionalei"! La 16 ani şi 3 luni după ce a îmbrăcat pentru ultima dată tricoul reprezentativei, la 1-2 cu Spania la Euro '96, cu gol marcat chiar de "Marele Blond", Radu revine printre "tricolori"! Vestea e însă că, evident, nu va mai năuci careurile adverse cu driblingurile şi cursele sale de poveste, ci va sta pe bancă. Pe banca celei mai mici echipe naţionale, cea sub 15 ani.

A terminat Coverciano în 2010, generaţie cu Leonardo
Cu cîrlionţii săi inconfundabili, Răducioiu a condus ieri primul antrenament din cariera sa de tehnician! Şi a avut la dispoziţie 22 de puşti aduşi din toată ţara într-o acţiune de selecţie pentru constituirea lotului U15. Vor mai veni încă o dată pe atît la mijlocul săptămînii, inclusiv băieţii lui Hagi şi Popescu!, iar Radu şi-a intrat deja cu aplomb în noua misiune.

Nu i-a ieşit provocarea în administraţie, în şerpăria de la Dinamo a rezistat doar cîteva luni în 2007, iar în impresariat a găsit o lume departe de stilul său boem. Acum însă e mai entuziast decît oricînd şi visează să-şi găsească, în fine, matca potrivită. Are în spate şi şcoala de la Coverciano, unde a fost coleg cu Leonardo, Altobelli şi Signori, dar, mai presus, e ambiţia tipului care a scos lumea în stradă la Mondialul din '94.

Gesticulează, strigă, se consumă
Cum e antrenorul Răducioiu? Puştii se uită curioşi şi admirativi la noul lor şef, unii îl recunosc şi-l arată colegilor pe afişele Generaţiei de Aur postate în holul cantonamentului de la Mogoşoaia. Iar pe gazon, Florin e argint viu. Nu tace o clipă, "Pasaţi cu latul!", "Mingea să rămînă la firul ierbii!", "Aşa, tare, bravo!", "Maximum două atingeri, băieţi!", "Demarchează-te, demarchează-te!", iar în îndemnurile lui se simte accentul italian. Totul asezonat cu un permanent "E oakey!", în semn de încurajare pentru băieţii ale căror nume încearcă să le afle din mers.

Mimica e neschimbată din vremurile cînd zeci de mii de oameni veneau să-l vadă marcînd pentru România. Îşi pune ambele mîini ca o pîlnie în dreptul bărbiei dacă vrea să fie dur şi convingător, nu ezită să gesticuleze ca şi cum s-ar certa cu un arbitru nedrept! Fluieră scurt şi-şi aruncă palmele în aer, ca un planor, dacă i se pare că piticii nu-l ascultă. Vă amintiţi, e exact reacţia pe care o avea dacă i se refuza un penalty sau nu primea pasa visată în gura porţii!

"Îmi place 4-4-2 şi să am iniţiativa"
Îi place să lucreze cu copiii, aleargă cot la cot cu ei la turele de teren, cară împreună poarta, iese cîteva secunde din antrenament pentru a da două, trei autografe unor puşti care tocmai terminaseră antrenamentul pe un teren vecin de la Buftea. "Le-am zis că doresc să mi se adreseze cu Mister, nu «Domn profesor». Mi se pare mai elegant! Nu de asta am venit aici. Important e să facem treabă împreună şi să creştem jucătorii într-o anumită cultură a echipei naţionale. Trebuie să înţelegă de mici că tricoul reprezentativei e sfînt".

Şi cum va arăta trupa lui Răducioiu? "Eeeii, îmi place modelul 4-4-2, să am iniţiativa, să conduc jocul şi să dau multe goluri! Trebuie să vedem însă şi ce jucători o să strîng". E ţelul lui Radu din prima zi ca antrenor la U15. Zîmbeşte, îşi încrucişează braţele la piept şi abia aşteaptă să-i cînte din nou imnul la o partidă a echipei naţionale. După 16 ani şi 3 luni!

9 octombrie e data în care Florin Răducioiu va debuta pe banca reprezentativei U15, într-un amical contra Moldovei, programat la Galaţi. Va urma revanşa pe 11 octombrie

40 de selecţii a strîns Răducioiu pentru echipa naţională unde a marcat 21 de goluri, participînd la 3 turnee finale: CM '90 şi '94, Euro '96O fată de 15 ani a fost dusă la marginea orașului pentru a întreține relații intime cu mai mulți bărbați. Incredibil ce i-au făcut Cătălin și Victor! „ca să facă treabă...„
Libertatea
Comentarii (3)
giko  •  02 Octombrie 2012, 17:51

Mult succes ca antrenor!! Ca jucator a dat totul pentru nationala.

cordos_eu  •  02 Octombrie 2012, 08:11

stie romaneste?

nikonist  •  02 Octombrie 2012, 03:08

Succes Radule! Ma bucur ca te-ai apucat de antrenorat. in aceasta calitate iti urez sa ti se implineasca toate dorintele !

Vezi toate comentariile (3 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
13:00 Tenis, WTA
Turneul din Roma
Digi 2
14:00 Fotbal, Bundesliga 2
Hannover 96 - Karlsruher
Digi 3
16:30 Fotbal, Bundesliga
Werder Bremen - Hertha Berlin
Digi 3, Telekom 3
17:00 Handbal F, Liga Campionilor
SCM Râmnicu Vâlcea - Odense
Digi 1, Telekom 1
17:00 Fotbal, La Liga
Villareal - Eibar
Digi 4
18:00 Fotbal, Ligue 1
Lens - Bordeaux
Digi 2, Telekom 2
18:45 Fotbal, Liga 1
Sepsi - Viitorul
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
19:00 Fotbal, La Liga
Fiorentina - Torino
Digi 4
19:30 Fotbal, Bundesliga
Dortmund - Monchengladbach
Digi 3, Telekom 3
21:30 Fotbal, Liga 1
U Craiova - Voluntari
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:45 Fotbal, Serie A
Verona - Roma
Digi 3, Telekom 3
22:00 Fotbal, La Liga
Celta Vigo - Valencia
Digi 4
Program TV complet

Liga 1