FOTBAL  »  NATIONALA  »  ANTRENOR

EXCLUSIV / VIDEO Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul lunii octombrie, ia în calcul postul de selecționer: „Oricine se gândește la asta” + Regretul carierei de tehnician

Ioan Ovidiu Sabău
Ioan Ovidiu Sabău

Articol de - Publicat marti, 07 noiembrie 2023 13:57 / Actualizat marti, 07 noiembrie 2023 14:17

Ioan Ovidiu Sabău, 54 de ani, a declarat că nu exclude în viitor și funcția de selecționer al naționalei, dar depinde de detalii. „Moțu'” regretă acum pauza mare, de peste 8 ani, făcută în carieră, însă spune că situația este mai bună decât anticipa la revenirea în meserie, în ianuarie 2023.

Ioan Ovidiu Sabău a fost desemnat „Antrenorul lunii octombrie” în ancheta Gazetei Sporturilor, câștigând trofeul în premieră.

Foarte apreciat de către specialiști, atât pentru parcursul din primăvara lui 2023, cât și pentru ceea ce a făcut după ce a revenit ca A1 la U Cluj, în toamna lui 2023, „Moțu'” a povestit într-un interviu acordat GSP.ro că și-a revenit cu greu după eșecul dureros din mai, când U Cluj a pierdut la penalty-uri finala Cupei României cu Sepsi. 

Juan Bauza se iubește cu una dintre cele mai sexy jurnaliste din România » A lăsat Bucureștiul și s-a mutat pentru el la Craiova
MONDEN
Juan Bauza se iubește cu una dintre cele mai sexy jurnaliste din România » A lăsat Bucureștiul și s-a mutat pentru el la Craiova

Ioan Ovidiu Sabău despre cea mai mare dezamăgire din acest an: „M-am și îmbolnăvit foarte tare 4-5 zile”

Imediat după acel moment, ca urmare a unui cumul de factori, ardeleanul a dorit să facă o nouă pauză în antrenorat. El revenise în ianuarie 2023, după o absență de peste 8 ani, a salvat U Cluj de la retrogradare și a calificat formația în ultimul act al Cupei României. 

„Mi-am revenit foarte greu. M-am și îmbolnăvit foarte tare vreo 4-5 zile, se acumulase și stresul, și mai multe. I-am văzut pe jucători... Nu meritam să pierdem, ne-am comportat bine în acea finală, cred că puteam câștiga. Nu s-a văzut nicio diferență, am fost acolo, aproape, am digerat greu”, a povestit Ioan Ovidiu Sabău.

Ioan Ovidiu Sabău: „Vin cu mare plăcere în fiecare zi la serviciu”

Tehnicianul a fost chestionat dacă se gândește se pregătească o echipă cu pretenții la titlu sau la echipa națională. 

„Orice e posibil! În momentul de față, preocuparea mea este să ridic nivelul clubului. Care este un club stabil, pentru marea performanță. Nu este altceva în gena clubului și vrem să schimbăm noi în altceva. În momentul de față, nu mă gândesc la altă echipă, sunt prea legat de U Cluj, vin cu mare plăcere în fiecare zi la lucru, cu entuziasm și cu plăcere, de-abia aștept să intru în vestiar. 

Nu-mi plac jucătorii triști, care nu sunt fericiți, încerc mult să anticipez sau să-i chem la discuții când îi văd supărați. Cred că am creat un grup frumos”, a reacționat antrenorul de 54 de ani.

Ioan Ovidiu Sabău, întrebat dacă vrea la națională: „Depinde ce moment. Sunt momente în care n-aș fi acceptat”

„Vă gândiți la echipa națională pentru viitorul apropiat?”, a fost întrebat, punctual, Sabău. 

Orice e posibil! De ce să nu te gândești?! Fiecare antrenor se gândește... Sigur, sunt momente și momente. Depinde ce moment prind anumite discuții. Sunt momente în care nu aș fi acceptat. În momentul de față mă simt foarte bine aici, sunt fericit la U Cluj, e o satisfacție să lucrez cu jucătorii, suntem apreciați, respectați. 

Când văd suporterii că scandează «Suntem mândri de voi!», e maximum! Contează mult ca tu, antrenor, să te simți apreciat. Sper să nu fie multe situații în care să se uite toate aceste lucruri frumoase. M-am mai maturizat și eu, am și o vârstă la care sunt mai echilibrat, știu să gestionez tot felul de situații”, a reacționat Neluțu Sabău.

55 de selecțiiși 8 goluri a adunat Neluțu Sabău pentru echipa națională între anii 1988 și 2001

Edward Iordănescu... Nu ai cum să nu fii criticat când ești acolo, la națională. Nu poți fi doar lăudat, trebuie să-ți asumi! Edi e un băiat educat, dedicat, implicat profesional, am o părere bună despre el. E bine că cei din FRF au avut încredere, i-au dat timp și au avut răbdare.

Uneori, ești mai inspirat, alteori nu. Și Edi Iordănescu a crescut cu naționala. Eu sunt optimist că se va califica la Euro! Cred că poate obține și locul 1 în grupă, de ce să nu bați Elveția acasă?! Suntem la mâna selecționerului, va conta cum va reuși să-i încarce pe jucători. Este important să aleagă acel prim 11 și să meargă pe mâna jucătorilor.

Îmi place Ianis foarte mult. Apoi, Stanciu e un jucător implicat foarte mult. Da, sunt contestați. Ianis vine după o perioadă lungă, de accidentare, dar va reuși.

- Ioan Ovidiu Sabău, antrenor U Cluj

Ioan Ovidiu Sabău regretă pauza de 8 ani din antrenorat: „Decât să intru în conflicte, am preferat să mă dau deoparte”

„Nu vă pare rău că ați irosit mulți ani și ați făcut o pauză lungă în antrenorat?”, a mai fost întrebat ardeleanul. 

„Da, da, îmi pare rău. Am făcut această meserie cu pasiune, cu implicare totală, foarte corect, fără să fac compromisuri. Am fost dezamăgit, trist, au fost mai multe motive. Foarte greu să pleci la drum, apoi să se schimbe totul în funcție de rezultate, ușor-ușor încep să nu te mai respecte, inclusiv jucătorii... Și decât să intru în conflicte, am preferat să mă dau deoparte”, a comentat Sabău. 

Totuși, este mulțumit. E mai bine decât preconiza la începutul lui 2023, când a decis să preia destinele staff-ului tehnic al "Șepcilor roșii". 

„Este mai bine decât anticipam, un pic mai bine. Și faptul că am avut mulți jucători de calitate, a fost mai ușor. E un dezavantaj că au venit mulți jucători fără pregătirea specifică, în ultima zi de transferuri, nu este ușor să gestionezi astfel de situații”, a spus antrenorul.

Sabău nu se simte rușinat de rezultatele naționalei: „Nu sunt ei principalii vinovați de necalificări” 

Pentru națională urmează două meciuri capitale, cu Israel (deplasare) și cu Elveția (acasă).

„Un sfat pentru jucători? În primul rând, să ai încredere în tine, se consideră că trebuie să ai valoare. Și astfel ai curaj. Noi, cei de pe margine, trebuie să le dăm curaj. Nu sunt ei (jucătorii) principalii vinovați de necalificări, trebuie răbdare, inspirația antrenorului, sistemul de joc care se potrivește. Eu nu cred că jucătorii nu sunt motivați, refuz să cred că cei care vin la națională refuză să joace! 

Important e cum reușește antrenorul să-i încarce emoțional într-un timp atât de scurt. Să mă simt rușinat de rezultatele naționalei? De ce să mă simt? Dacă-i simți implicați... Eu am vrut întotdeauna să dau încredere jucătorilor, prin ceea ce am putut eu să le transmit despre faptul că au valoare și pot arăta pe teren”.

Mai multe știri de actualitate: 

Și Neagoe? Rotaru a făcut o afirmație-șoc în conferință: „Am negociat cu Petev din vară, de la Bansko”

UTA se mută din nou, după numai 3 meciuri la Oradea: „Am făcut cererea”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
traian_v
traian_v  •  07 Noiembrie 2023, 16:10

Doamne fereste, o petarda de "antrenor".

mirker
mirker  •  07 Noiembrie 2023, 15:47

cum sa-l pui pe pocait antrenorul etapei cand el a jucat numai cu echipe de la locurile 5 in sus? e ca si gluma aia cu nistor (alta mare vedeta). a facut un meci mare impotriva Botosaniului si se cerea la nationala :))))))

Vezi toate comentariile (2)
Comentează