FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO 2016

Ionuţ Lupescu a fost prezent la tragerea la sorţi pentru CE 2016: "Marica să mai renunţe la bani dacă vrea la Euro!"

Articol de - Publicat luni, 14 decembrie 2015 00:00

Fostul internaţional crede că n-avem motive să ne temem de meciul de deschidere, spune că Iordănescu şi Petkovici, antrenorul Elveţiei, se confruntă cu probleme similare legate de stranieri şi face o radiografie tăioasă pe marginea situaţiei lui Marica

- Domnule Lupescu, grupă cu Franţa, Elveţia şi Albania, par mai multe motive de bucurie decît de insatisfacţie!
- Avem o grupă frumoasă, cu Franţa favorită şi cu o luptă deschisă în trei pentru poziţiile următoare. E bine că jucăm în deschidere cu gazdele, fiindcă, indiferent de rezultat, nu vom avea motive de dezechilibru. Dacă pierdem, să nu cădem în latura negativismului, deoarece vom mai avea două partide în care să recuperăm startul. Dacă scoatem o remiză sau învingem, să nu lansăm o mare bucurie, pentru că nu va fi nimic decis în sens favorabil. Se putea mult mai rău, numai dacă ne uităm la grupa Spaniei şi a Belgiei.

- Cum vi s-a părut Iordănescu după rezultatul tragerii?
- Era îngrijorat că nu prea are jucători în circuit. Mi s-a părut puţin îndoit. Există însă o şansă bună în această serie, mai ales că nici Elveţia nu stă pe roze. Discutam cu Vladi Petkovici şi se plîngea de aceleaşi lucruri ca şi Iordănescu: are probleme cu stranierii care nu prea evolează la cluburi. Albania e periculoasă, fiindcă are foame de rezultate, iar astfel de formaţii te pot surprinde prin dîrzenie şi atitudine.

"Franţa n-are avantaje foarte mari în faţa noastră"

- Nu vi se pare delicată postura de a începe turneul contra Franţei?
- Deloc! Presiunea e pe francezi, au şi problemele astea cu Benzema, lumea se aşteaptă să ajungă măcar în semifinale, dacă nu cumva chiar să ia trofeul, iar în ultimii doi ani au jucat doar în amicale. Împotriva României va fi primul lor meci pe puncte din toamna lui 2014 pînă în vara lui 2016. Aşa că nu sînt sigur că au avantaje foarte mari în faţa noastră, iar lucrurile astea îi pot face să scîrţîie la debut. Noi trebuie să răspundem cu un schelet stabil al echipei, mă refer la linia centrală, şi să abordăm partida fără teamă.

- Spuneaţi de îngrijorarea lui Iordănescu în legătură cu unii jucători, iar Marica stă în capul listei.
- Nu mai ştiu nimic la zi despre Ciprian, sper că e sănătos. Desigur, deciziile legate de cariera lui îi aparţin, dar va fi greu să găsească o echipă în străinătate în situaţia lui. Va trebui să-şi ia inima în dinţi şi să mai renunţe la bani dacă vrea să joace la Euro! El s-a bazat întotdeauna la transferuri doar pe criteriul financiar, dar vine o vîrstă cînd e bine să mai faci şi un pas înapoi.

"Dinamo i-ar putea oferi un cadru perfect lui Ciprian pînă la vară"

- Adică ce soluţie aţi vedea?
- De exemplu, să accepte să joace în România pentru următoarele şase luni. A strîns destui bani, nu cred că e o problemă dacă evolează pînă la vară în Liga 1, un campionat care i-ar permite să evolueze meci de meci şi să reintre în formă. Apoi, după Euro, dacă are succes şi-şi doreşte, poate pleca din nou peste hotare. Acum, îi doresc succes să găsească din această iarnă un club de afară, dar mă îndoiesc că va reuşi. În primul rînd, are nevoie de o echipă şi de un antrenor care să-l înţeleagă şi să-l ajute mult în următoarele şase luni.

- Şi în România cine i-ar putea oferi acest cadru?
- La Dinamo ar avea sprijin din toate părţile, antrenor, conducere, suporteri. Ar avea doar de cîştigat, fiindcă s-ar crea o atmosferă specială în jurul lui. El ştie însă cel mai bine ce vrea. În România, nu l-aş vedea însă la Steaua sau la un alt club în afara lui Dinamo.

"Îi duce nea Puiu la Disneyland!"

- Cît contează într-un turneu final să ai un loc stabil şi să nu pierzi vremea pe deplasări? Două meciuri la Paris, o deplasare rapidă la Lyon...
- E un factor important în dozarea timpului şi a pregătirii. Inclusiv drumul pînă la Lyon e simplu. L-am sfătuit pe Iordănescu să meargă cu trenul, fac maximum o oră şi jumătate. Se circulă comod şi rapid. România şi Austria sînt cele mai fericite din punctul de vedere al ţintarului, fiindcă ambele au prins două partide în Paris în grupe. Mai bine de atît nu se putea.

- Voi, cu generaţia Mondialului american, aţi vizitat Disneyland-ul californian şi v-a mers excelent. La Paris, băieţii de acum vor avea la dispoziţie versiunea europeană a parcului!
- Dacă strîng şase puncte după primele două jocuri, le va prinde bine o vizită la Disneyland. O să-i ducă nea Puiu! :-)

"Ca de obicei, echipele mari sînt favorite. Sînt curios însă cum se va prezenta Belgia, care a arătat bine şi la Mondialul brazilian, iar Spania va avea în continuare un cuvînt de spus"

74 de meciuriare Ionuţ Lupescu la echipa naţională în perioada 1988-2000: a evoluat la cîte două turnee finale de CM şi CE în tricoul României

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează