FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV Un membru din Generația de Aur iese la atac: „Dacă pierzi trei meciuri vrei să te aplaude lumea? Vinovat nu e Rădoi, ci cei care i-au dat echipa pe mână!”

Articol de - Publicat duminica, 18 octombrie 2020 11:25 / Actualizat duminica, 18 octombrie 2020 14:13

Ionuț Lupescu (51 de ani) a acordat un amplu interviu pentru Gazeta Sporturilor, în care a vorbit despre problemele din fotbalul românesc, despre echipa națională și de planurile sale de viitor.

Fostul internațional a analizat situația de la naționala României, după ratarea calificării la EURO 2020, și a criticat Federația Română de Fotbal pentru lipsa unei strategii potrivite. Chiar dacă cei doi au avut un conflict când Rădoi era jucător, iar Lupescu era în FRF, fostul mijlocaș de la Dinamo spune că nu actualul selecționer are vina cea mai mare pentru ratarea calificării.

- Ar fi oportună acum despărțirea de Rădoi?
- La echipa națională se așteaptă mereu rezultate. Dacă pierzi trei meciuri vrei să te aplaude lumea? Problema e cum câștigi sau cum pierzi. Iar la acest capitol răspunsul e că n-am jucat nimic, mai ales cu Islanda și Norvegia. E păcat că i se întâmplă asta unui tehnician tânăr. Potrivit ar fi fost ca, înainte să urce pe banca primei reprezentative, să aibă o experiență mai mare la tineret, două-trei mandate, sau să antreneze pe la cluburi un timp. Cred că s-a simțit lipsa lui de experiență.

- Lumea va spune acum că ai de reglat niște vechi polițe cu Rădoi, de la națională.
- Ce să am cu Rădoi? N-am absolut nimic! Chiar îmi pare rău pentru ce i se întâmplă. Problema e că n-a știut să aleagă momentul potrivit pentru a prelua naționala mare. De fapt, eu nu văd prea multă vină la Rădoi, cât văd la cei care l-au numit și i-au dat echipa pe mână. Sunt oameni care nu știu să analizeze ce înseamnă o selecționată, cum se gestionează o campanie de European sau de Mondial, cu ce se mănâncă un turneu final.

- L-ai păstra pe Rădoi dacă ai fi acum în fruntea FRF?
- Nu fac speculații. Eu văd doar o derulare a unor evenimente. Adică am plecat lansat cu Pițurcă în campania pentru Euro 2016, obținând victorii importante în Grecia și Finlanda, după care selecționerul a fost înlocuit și ne-am calificat gâfâind la turneul final. Ne-am asigurat locul abia în ultimul meci, în Faroe, după ce avantajul inițial s-a risipit pe drum. Apoi, la Euro, am făcut un meci bun cu Franța, în deschidere, am fi putut scoate o remiză cu un pic de șansă. După aceea a început însă o prăbușire continuă.

- Te referi și la jocurile cu Elveția și Albania?
- Bineînțeles! Cu Elveția am jucat 60 de minute și am căzut în cap, iar cu Albania a ieșit un dezastru. A urmat numirea lui Daum, care n-a făcut nimic. La fel, Contra. FRF a venit apoi cu Rădoi, pe care-l pot strica pe nedrept la început de carieră prin faptul că l-au expus la aceste necalificări. Să fie limpede! N-am nimic cu nimeni! N-am niciun interes! Dar o analiză simplă ne arată că suntem în picaj total după partida cu Franța de la Euro 2016.

- Ai vreo explicație?
- Asta se întâmplă fiindcă nu există o strategie clară, nu există oameni capabili să dezvolte echipele naționale. De la începutul mandatului actualului președinte se știa că, peste șase ani, Euro va fi la București, dar n-ai făcut absolut nimic pe partea tehnică, pentru a forma un lot competitiv, cu antrenori competitivi! Nimic!

VIDEO Ionuț Lupescu e încă marcat de bătălia cu Burleanu: „În 25 de ani niciun străin nu m-a trădat, dar au făcut-o românii mei! Gata, s-a terminat!"

Citește mai multe știri despre echipa națională: 

Gică Hagi e gata să preia naționala României! Mesaj pentru Răzvan Burleanu: „Nu mă angajez singur, nu?”

Nepriceperea lui Răzvan Burleanu a costat 21 de milioane de euro » Cum a ratat FRF o sumă imensă de bani

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (19)
markksson
markksson  •  19 Octombrie 2020, 05:11
Postat de karolboy pe 18 Octombrie 2020, 16:19

Nu e vb de 3 meciuri,Radoi si a asumat schimbarea de mentalitate.Daca voia doar rezultate baga 8-9 jucatori devensivi ca in ultimii 30 de ani si poate obtinea un egal,doua,sa nu fie 3 infrangeri la rand.Jucatorii au nevoie de timp sa se invete cum sa tina mingea la mijlocul terenului,sa paseze,sa preseze.Ne calificam si noi dupa un joc bun si cu sanse de calificare in sferturi macar sau ne multumim calificari gen gol Goian din ofside cu Olanda(pt 2008) sau gol Hoban cu Finlanda,acasa,min 90(pt 2016)iar acolo sa primim laude ca am facut un egal chinuit sau ca am rezistat cu egal pana in min 90(ambele cu Franta).

Ce mentalitate, maestre? Te-a convins Radoi ca lui ii place spectacolul si nu e ingrijorat de rezultate? Eu inteleg ca asta ii place, dar probabil uiti ca echipa face spectacol DIN PARTI. Cum a spus Gabriel Topai, Radoi a profitat din plin de o echipa gandita de Isaila la U21.

rumunek
rumunek  •  18 Octombrie 2020, 16:45

Serios, e cineva care crede că Rădoi a avut de ales? Vrei sau nu să fi selecționerul României? Nu, a fost forțat, în schimb promițându-i cei de la FRF că va putea conduce naționala U23 la Olimpiadă. Adică ce obținuse tot el. Altfel, ar fi plecat și de la tineret, nu ar fi primit nici dispense să antreneze fără licența PRO. Putea bineînțeles să plece și să lase totul altora, dar cine ar fi făcut așa? De ce face FRF asta? Din cauza lipsei banilor, de fapt a obligațiilor la care nu poate să renunțe pentru ca jucăria electorală să se învârtă. Dacă ar putea să mai renunțe la ceva jucători din lot, cumva să vină ei la lot pe banii proprii sau să fie un medic la 7 echipe, cred că ar fi cei mai fericiți. Apropo, cum e cu fotbalul feminin, s-au înființat echipele alea? Dinamovițele, Craiovițele, Gazoasele, Bercenaliile joacă deja? Se transmit meciurile?

karolboy
karolboy  •  18 Octombrie 2020, 16:19

Nu e vb de 3 meciuri,Radoi si a asumat schimbarea de mentalitate.Daca voia doar rezultate baga 8-9 jucatori devensivi ca in ultimii 30 de ani si poate obtinea un egal,doua,sa nu fie 3 infrangeri la rand.Jucatorii au nevoie de timp sa se invete cum sa tina mingea la mijlocul terenului,sa paseze,sa preseze.Ne calificam si noi dupa un joc bun si cu sanse de calificare in sferturi macar sau ne multumim calificari gen gol Goian din ofside cu Olanda(pt 2008) sau gol Hoban cu Finlanda,acasa,min 90(pt 2016)iar acolo sa primim laude ca am facut un egal chinuit sau ca am rezistat cu egal pana in min 90(ambele cu Franta).

Vezi toate comentariile (19)
Comentează