FOTBAL  »  NATIONALA  »  CORESPONDENȚĂ GSP DIN ISLANDA

ISLANDA - ROMÂNIA // VIDEO Ianis Hagi și ursul Polarsson » Reportaj GSP la Reykjavik, cu o lună înaintea „barajului”: frigul, zăpada și gheața sunt adevăratele pericole!

foto: Gazeta Sporturilor +11   FOTO
foto: Gazeta Sporturilor

Articol de , - Publicat miercuri, 26 februarie 2020 00:00

România va trebui să câștige în Islanda ca să ajungă la turneul final al Europeanului. Naționala nordică e bună, dar nu de speriat. Groaznice sunt frigul, zăpada, gheața, toată atmosfera neobișnuită în care se va desfășura partida de peste o lună

  • Baraj Euro 2020: România – Islanda se joacă pe 26 martie 2020. Dacă învingem, avem finală cu Bulgaria sau cu Ungaria, pe 31 martie. Vom juca ambele meciuri în deplasare.
  • Adversari Romania Euro 2020: dacă vom trece de baraj, vom fi în grupa C (Olanda, Ucraina, Austria, Romania).
  • Program Euro 2020: dacă ne calificăm, meciurile noastre din grupă vor fi Austria – Romania (14 iunie, ora 18:00, Arena Națională), Ucraina – Romania (18 iunie, ora 15:00, Arena Națională și Romania – Olanda (22 iunie, ora 18:00, Amsterdam).

E liniște și, la zero grade, poți sta lejer cu capul descoperit, că nu simți ca și cum ar fi exagerat de frig. Doar că în 10 minute începe iar să ningă, fulgi mărunți care se întețesc întruna, mai adie și vântul, se face dintr-odată ger.

Lumina îți amplifică tremuratul dacă nu ești îmbrăcat bine, fiindcă soarele nu se stinge dintr-odată, luminează din ce în ce mai slab de-a lungul unei ore, ca un bec economic aflat pe ducă. 

ISLANDA - ROMÂNIA // Pregătiți-vă pentru chin! 

Până se închide de tot, cerul arată ca un tablou abstract, cu pete în nuanțe de albastru, cu pete negre, nu pricepi clar de unde se întunecă. Albastrul curat-polar dispare treptat ca să se întunece de tot. Într-o astfel de atmosferă va juca naționala României la Reykjavik pentru calificarea la Campionatul European. 

Partida de pe 26 martie va începe de la ora locală 19:45, chiar la apus, într-un peisaj nemaiîntâlnit în fotbalul de la nivelul european cel mai bun. 

Islandezii nu au mai evoluat pe terenul propriu în luna martie, tocmai din cauza condițiilor meteo, însă UEFA le-a permis de data asta să folosească stadionul Laugardalsvollur, ceea ce constituie un dezavantaj semnificativ pentru "tricolori". 

30 de zileau rămas până la meciul Islanda - România

ISLANDA - ROMÂNIA // Stadion mic și plin cu zăpadă

Arena e una ca de Divizia B din România. Sunt două tribune de dimensiunii medii, peluze nu există. Oficial, stadionul ar avea 15.000 de locuri, însă pare mai mic, să aibă maximum 10.000 de scaune. Cu doi ani în urmă, un concert Guns N'Roses a adus 20.000 de oameni aici. Nu numai în cele două tribune, ci și pe teren, în jurul scenei. 

+7 FOTO

Acum nicio formație rock n-ar încălzi publicul îndeajuns și nu ar topi zăpada. E totul alb! Terenul, zona din jurul arenei, parcările, drumurile. Tribunele simple, rudimentare constituie singurul indiciu că ne aflăm pe un stadion de fotbal. Și mai există o poartă răsturnată în zăpadă. 

N-or fi Sigurdsson și Sigtorsson veverițe din Ice Age pricepute să rostogolească mingea pe gheață ca pe o ghindă, dar e clar că peisajul e în avantajul lor! Islandezii așa au crescut, s-au antrenat de mici în decorul acesta în care e mai probabil, pentru un român, să apară urși polari decât să răsară fotbaliști reali!

- 3 grade Cau fost aseară în Reykjavik. Când bate vântul, temperatura se simte mai rece cu câteva grade față de cea afișată. Temperatura minimă anunțată pentru astăzi e de -5 C

"Nu există șanse ca meciul de pe 26 martie să aibă loc în altă parte, fiindcă islandezii insistă să joace acasă. Am văzut cum arată terenul, dar nu prea ne putem plânge de starea gazonului, că nici noi, în istoria noastră, n-am avut cele mai bune terenuri. Sper să fie condiții cât să se poată juca meciul" - Mirel Rădoi, selecționer România

Târg de carte în burta stadionului 

Pentru că mai e o lună până la partida cu "tricolorii", islandezii au ocupat sala în care au loc conferințele de presă cu un târg de carte (foto). Magazinul funcționează la primul nivel. La etajul al doilea se află birourile Federației islandeze de fotbal. 

ISLANDA - ROMÂNIA // VIDEO Ianis Hagi și ursul Polarsson » Reportaj GSP la Reykjavik, cu o lună înaintea „barajului”: frigul, zăpada și gheața sunt adevăratele pericole!

Ieri dimineață erau pustii birourile și majoritatea ușilor încuiate. Înainte să-și ia liber, federalii au apucat să întocmească planul de organizare a partidelor din play-off. Cu tot cu datele de cazare pentru finala barajului, din Ungaria sau din Bulgaria. O finală în care Islanda ar ajunge doar dacă ar trece de România. 

Ce nu e acoperit e înghețat-tun 

Gazonul e acoperit cu o prelată, ca să nu înghețe. Învelișul nu acoperă chiar toată suprafața cu iarbă, mai sunt zone, spre marginea terenului, până la care prelata nu a ajuns. În părțile acelea, iarba neprotejată a înghețat complet, chiar dacă în majoritatea timpului ea a fost acoperită cu zăpadă. 

A nis în Reykjavik în ultimele două zile și e anunțată ninsoare până luni, inclusiv. Stratul de zăpadă care acoperă prelata e deja mai mare de cinci centimetri.

ISLANDA - ROMÂNIA // Acum s-au apucat de vestiare 

Îngrijitorii stadionului nu au de protejat doar iarba, trebuie să refacă și vestiarele pentru jocul cu România. S-au apucat de treabă, ieri lucrau trei persoane la reamenajarea cabinelor . Vestiarele sunt, oricum, rudimentare și ele, la fel ca toată arena. Mici, fără dotări speciale. 

ISLANDA - ROMÂNIA // VIDEO Ianis Hagi și ursul Polarsson » Reportaj GSP la Reykjavik, cu o lună înaintea „barajului”: frigul, zăpada și gheața sunt adevăratele pericole!

Federația islandeză încearcă să aducă stadionul la nivelul cel mai bun, după ce a insistat ca partida cu România să nu fie mutată în Danemarca. Ar fi fost soluția de rezervă pentru cazul în care forul european ar fi constatat că arena din Reykjavik ar fi fost improprie disputării acestui baraj. Ceea ce nu s-a întâmplat, UEFA a ales să le permită "vikingilor" să evolueze acasă.

Doar terenurile de antrenament sunt încălzite

La marginea stadionului Laugardalsvollur există și câteva terenuri de antrenament. Acelea au rămas verzi, cu toată ninsoarea care a căzut în iarna asta. Explicația? Terenurile pentru pregătire au sisteme subterane de încălzire, o dotare inexistentă pe terenul pe care va evolua România pe 26 martie.

Tocmai din cauza asta a fost acoperită iarba cu prelată, fiindcă nu e ajutată de nimic altceva să treacă peste iarnă. În Liga 1 din România nu s-ar putea juca pe arena pe care vor evolua "tricolorii" în barajul pentru Euro, întrucât existența unui sistem de încălzire constituie o condiție obligatorie în obținerea licenței.

 E drept că mai sunt cluburi care au sistemul și nu-l folosesc, ca să economisească, să nu achite facturi de curent prea mari. 

"Cine a fost în China să ne anunțe!" 

Islandezii încă sunt liniștiți în privința coronavirusului, nu s-a instalat panica nici măcar în aeroport, deși insula din nordul Europei a devenit, de vreo cincisprezece ani, o destinație turistică importantă. 

Turismul înseamnă cam 10% din Produsul Intern Brut al țării. Înainte de aterizarea pe aeroportul din Keflavik, comandantul avionului face un anunț-standard:

 "Cine a fost în China în ultimele 14 zile să anunțe personalul aeroportului! De asemenea, dacă veți fi supuși unui control pentru testarea temperaturii corpului, vă rugăm să acceptați testul, să cooperați!"

Islanda e vizitată de peste două milioane de turiști anual, în condițiile în care populația locală e alcătuită din vreo 350.000 de oameni. În 2000 s-a întâmplat pentru prima oară ca numărul vizitatorilor să-l depășească pe al rezidenților.

Vezi și: 

Coronavirusul l-a încurcat și pe Mirel Rădoi: „Trebuia să plece în Italia să-l vadă pe Chiricheș”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (16)
maccsero
maccsero  •  26 Februarie 2020, 17:41

Va să zică în Islanda e frig și zăpadă. Ce șoc pentru niște jucători din România, obișnuiți cu clima mediteraneeană!

valii_sv
valii_sv  •  26 Februarie 2020, 11:12

Domnule Raureanu nu va ustura buzele ? Cred ca pe Ianis il ustura cu siguranta ceva din spate ! Ce legatura are Ianis Hagi cu acest articol ? Se potriveste exact ca nuca pe perete ! Sunteti penibili !

vladutz13
vladutz13  •  26 Februarie 2020, 11:06

Hai sa distrug un mit, nu este chiar asa dezastru acolo. Reykjavik este port si automat este ferit de temperaturi foarte coborate. Daca se iau mediile de temperatura din timpul iernii si se compara cu cele ale Berlinului de exemplu o sa aveti surpriza sa vedeti ca sunt mai mici la nemti. Bineinteles, iarna se prelungeste mult mai mult la ei...

Vezi toate comentariile (16)
Comentează