FOTBAL  »  NATIONALA  »  LITUANIA - ROMÂNIA, JOI, 21:45, PRO TV, GSP.RO

LITUANIA - ROMÂNIA // Corespondență din Vilnius » Reportaj din capitala Lituaniei înainte de meciul din Liga Națiunilor » Nu fotbalul e sportul rege al țării!

Unele clădiri din Vilnius sunt viu colorate // FOTO: Cristi Preda +4   FOTO
Unele clădiri din Vilnius sunt viu colorate // FOTO: Cristi Preda

Articol de , - Publicat miercuri, 10 octombrie 2018 14:01

Vilnius i-a primit pe „tricolori” cu o vreme însorită.  Capitala Lituaniei începe să prindă viaţă cam de pe la ora 10:00. Soarele cu dinți ridică termometrele în jur de 12 grade Celsius. Prognoza îi surprinde și pe localnici, care spun că de mult n-au mai avut o toamnă atât de blândă. 

  • Lituania - România, partidă contând pentru Liga Națiunilor, se joacă joi, de la ora 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la Pro TV. 

Printre oamenii care se duc la serviciu, mai sunt unii care merg împleticiţi, pe două cărări. Nu deranjează. Fac parte din peisaj. Mai ales în zona gării. Chiar dacă fumatul este interzis în toate locurile publice, nu se prea ţine cont. În piaţă, este deja forfotă. Câteva femei îşi vând marfa pe trotuar. Este exact imaginea cu ruşi care fac comerţ la colţul străzii în Bucureşti. Ăsta este Vilniusul de la periferie.


Comerțul stradal e în floare și la Vilnius // FOTO: Cristi Preda

Perla capitalei Lituaniei este Oraşul Vechi. Centrul istoric din Vilnius este unul dintre cele mai mari oraşe medievale care au supravieţuit în Europa Centrală. Oraşul Vechi este cel mai mare din toate cele trei capitale baltice, înscris în patrimoniul UNESCO.


Imagine a zonei vechi din Vilnius // FOTO: Cristi Preda

Clădirile în stil gotic şi renascentist se amestecă fascinant cu cele în stil baroc şi neoclasic. Strada Pilies, artera principală a oraşului vechi, este plină de cafenele şi terase. La ora 11:00, toate erau animate.

Turiştii sunt atraşi în mod special de Piaţa Catedralei şi de Piaţa Primăriei, precum şi de numeroasele monumente religioase. În vitrinele magazinelor, chihlimbarul este vedeta. Nu degeaba, Lituania este cunoscută ca patria chihlimbarului. Nu şi patria fotbalului. Baschetul este rege! În oraş, niciun afiş care să promoveze partida Lituania – România.


Unele clădiri din Vilnius sunt viu colorate // FOTO: Cristi Preda

Tinerii emigrează pentru un trai mai bun

Fenomenul exodului forţei de muncă, în special în rândul tinerilor, a afectat puternic Lituania, care s-a confruntat cu o scădere masivă a populaţiei, începând din anii 1990.

Potrivit cifrelor oficiale, Lituania a înregistrat o scădere a populaţiei de circa 850.000 de persoane, de la 3,7 milioane, la 2,87 în prezent. 680.000 de persoane au ales să emigreze. Destinaţia preferată de lituanieni este Marea Britanie, unde ajung 47% dintre aceştia, urmată de Norvegia, Irlanda, Germania etc.

Galerie de 100 de fani

Naționala României va fi susținută de aproape 100 de fani. Pentru acest joc, au fost puse la dispoziția suporterilor români 273 de bilete, dar au fost achiziționate doar 97 de tichete. Preâul unui bilet a fost 56 de lei (12 euro). 

Vezi și:  LITUANIA - ROMÂNIA // VIDEO Tricolorii au ajuns la Vilnius înaintea meciului din Liga Națiunilor » Cosmin Contra a acaparat toată atenția

CLASAMENTUL GRUPEI:

Muntenegru 2 1 1 0 2-0 4
Serbia 2 1 1 0 3-2 4
ROMÂNIA 2 0 2 0 2-2 2
Lituania 2 0 0 2 0-3 0

PROGRAMUL URMĂTOARELOR MECIURI:

• 11 octombrie | Lituania – RomâniaMuntenegru – Serbia (ora 21:45)
• 14 octombrie | România – Serbia (Arena Națională, ora 16:00), Lituania – Muntenegru (ora 21:45)
• 17 noiembrie | Serbia – Muntenegru (ora 16:00), România – Lituania (ora 21:45) – stadion “Ilie Oană”, Ploiești
• 20 noiembrie | Serbia – LituaniaMuntenegru – România (ora 21:45)

CONTEXT: În funcție de rezultatele obținute în Liga Națiunilor, România poate intra într-o urnă mai bună la tragerea la sorți pentru preliminariile EURO 2020. În plus, dacă nu se califică din preliminariile clasice la EURO 2020, “tricolorii” mai pot avea o șansă la play-off, dar trebuie mai întâi să termine măcar pe locul 2 în Liga Națiunilor, dintr-o grupă cu Serbia, Muntenegru și Lituania. Citește AICI ghidul complet al Ligii Națiunilor!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează