FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV „Fluturi în stomac, parcă nu eram eu acolo!” » Povestea din spatele unei imagini de excepție dinainte de jocul cu Slovenia

Luca Tripa, impresionat de întâlnirea cu Edi Iordănescu/ foto Cristi Preda +13   FOTO
Luca Tripa, impresionat de întâlnirea cu Edi Iordănescu/ foto Cristi Preda

Articol de , , - Publicat vineri, 18 noiembrie 2022 20:18 / Actualizat vineri, 18 noiembrie 2022 20:54

„Fluturi în stomac, parcă nu eram eu acolo!”. Luca Tripa (12 ani), golgheterul echipei de copii de la Dumbrăvița, câștigătoarea Cupei Satelor, a fost surprins de Cristi Preda, fotoreporterul Gazetei, la antrenamentul oficial al naționalei de miercuri seară, de pe Cluj Arena, afișând o incredibilă umire la întâlnirea cu selecționerul Edi Iordănescu.

Am experimentat cu toții, în copilărie, visul să ne întâlnim idolii, fie că erau din sport, fie din alte domenii. Unii au avut șansa să-l și trăiască. La fel cum s-a întâmplat cu puștii echipei de fotbal U12 de la FC Dumbrăvița, o micuță comună de lângă Timișoara. 

În mai, copiii antrenați de Adrian Ștefan au câștigat titlul național la Cupa Satelor, după ce au învins-o pe Șura Mare cu 2-0 în finală, iar marele premiu din partea FRF a fost să poată asista la un meci al naționalei mari. Li s-a asigurat o excursie de trei zile, ce a inclus cazare la hotel, masă și prezența la stadion, inclusiv la antrenamentul oficial de miercuri seară, la Cluj, înaintea partidei cu Slovenia.

VIDEO. Povestea din spatele unei imagini inedite. Cine e puștiul care a trăit la maximum întâlnirea cu Edi Iordănescu și jucătorii naționalei. E fan Alibec și visează să ajungă la Real Madrid

„A fost ceva special!”

Copiii au fost extaziați. Au venit pregătiți cu steagul tricolor, pe care au obținut semnăturile tuturor jucătorilor de la națională, au făcut poze, filmulețe, au dat mâna cu jucătorii, cu antrenorii. Fotoreporterul Cristi Preda a surprins o imagine cu unul dintre puști, care, în momentul în care dădea mâna cu Edward Iordănescu, avea pe față o expresie de Wow!, uimirea sinceră a unui copil căruia i se împlinește o mare dorință.

Puștiul se numește Luca Tripa, e din Dumbrăvița, face fotbal de la 6 ani și e chiar golgheterul echipei, cu 24 de goluri de-a lungul sezonului de Cupa Satelor. Povestește despre întâlnirea cu „tricolorii”, încă marcat, cu pasiune.

+9 FOTO

„Am fost emoționat, chiar îmi doream să cunosc jucători și antrenori mari, pe care îi văzusem doar la televizor. Domnul Iordănescu ne-a spus «Succes, copii!». Am simțit așa, cum se spune, parcă aș fi avut fluturi în stomac, parcă simțeam că nu exist, că nu sunt acolo, parcă eram pe altă planetă! Ne-am bucurat cu toții, am avut parte de o seară specială. Nu ne venea să credem că suntem acolo”.

„O să ajung și eu la națională”

Luca visează ca într-o zi să ajungă și el să îmbrace tricoul tricolor, dar spune că „nu e doar un vis”. Explică: „Nu e doar un vis, adică eu am mare încredere că pot să ajung acolo, la națională”.

Joacă cu numărul 7 și îi are ca idoli pe Cristiano Ronaldo, iar dintre români pe Denis Alibec și pe Andrei Cordea. „Mi-a părut rău că Alibec s-a accidentat și nu mai era la lot, dar mie tot îmi place stilul lui de joc”.

Îl studiază pe Cristiano: „Mă uit la meciurile lui și mă bucur când dă gol sau o pasă bună. Trec prin aceleași stări ca și el în acele momente. Mă uit cum joacă, ce driblinguri face. Le exersez și eu, unele îmi mai ies, dar trebuie să mai muncesc”. Ține cu FCSB, unde ar vrea să ajungă să joace. Mai departe? "La Real Madrid și Manchester United", normal, echipele idolului său portughez.

Nu neglijează nici școala. E în clasa a 6-a, dar a terminat anul precedent cu media 9,96. „Am avut doar o medie de 9, la limba română. Îmi plac matematica, sportul și engleza. Am timp să le fac pe toate. Părinții mei mă sprijină cu fotbalul și au încredere în mine”, a mai spus puștiul.

„Ai mei mi-au luat o poartă și așa a început”

Golgheterul Dumbrăviței își amintește că a descoperit pasiunea pentru fotbal „acasă, jucându-mă cu o minge prin curte, pe la 5 ani. Apoi, părinții mi-au cumpărat o poartă mică și tot dădeam șuturi la ea. Și în curând i-am rugat să mă ducă la fotbal. Echipa mare era prin Liga a 4-a. Prima dată l-am avuit antrenor pe Adrian Scop, apoi a venit Adrian Ștefan, care a făcut foarte multe antrenamente individuale cu mine, ca să ajung la nivelul de acum”. 

Echipa a început o altă ediție de Cupa Satelor și așteaptă ca în curând să meargă la un turneu în străinătate, așa cum s-a și întâmplat și anul trecut. Iar Luca și colegii lui visează să joace pe marile stadioane ale lumii. Un vis li s-a împlinit. Celelalte încă zboară printre gânduri și ambiții.

„Au o dorință care mă emoționează”

Adrian Ștefan antrenează echipa de 6 ani și spune că „toți copiii de aici sunt pe un drum bun, au toate șansele să-și atingă visurile dacă rămân la fel de devotați ca acum. Obiectivul meu nu e să câștigăm competiții, să umplem vitrina cu trofee, ci să creștem fotbaliști, să se dezvolte ei. 

De aceea tratăm cu seriozitate orice meci. Mă emoționează când văd ce dorință au. Renunță la concedii cu familia, la tabere, ca să vină la antrenamente. Mă bucură că sunt atât de uniți și motivați. Nu doar Luca, toți își doresc să ajungă la echipa națională!”. 

E bine că ne-au dus la echipa națională. Nu aveau ce premiu mai frumos să ne dea! Meritam asta, am muncit atât de mult să ajungem aici. E o amintire pe care o s-o ținem minte toată viața!

- Luca Tripa, golgheter FC Dumbrăvița U12

Pentru copiii ca ei trebuie să joace mereu băieții! Să înțeleagă că trebuie să devină modele de urmat, o inspirație pentru cei mici

- Edward Iordănescu, selecționer România

A fost un impact foarte puternic pentru ei. Erau fericiți că au dat mâna cu jucătorii, cu antrenorii de la națională. Ziceau că nu vor uita niciodată asta. La vârsta lor, și eu voiam să fac asta cu Hagi sau cu Ronaldinho, dar nu aveam programele de azi. Eram eu emoționat pentru ei, mă gândeam ce bucurie imensă e în sufletele lor

- Adrian Ștefan, antrenor FC Dumbrăvița U12

Luca Tripa a urmărit România - Slovenia din tribune

Luca Tripa a văzut de pe stadion meciul dintre România și Slovenia, încheiat cu scorul de 1-2.

„A fost prima dată când am văzut un meci al naționalei din tribune, o altă experiență specială. N-am început prea bine, dar știam că putem să revenim. A fost un meci interesant și cel mai mult mi-a plăcut că în repriza a doua am dominat, am dat drumul la joc și am fost foarte aproape să egalăm. În prima parte mi-a plăcut Burcă, dar în partea secundă m-au impresionat Drăguș, cu golul acela super, dar și Moruțan. Eu am încredere în națională și îi țin pumnii în continuare!”, a spus Luca după meci.

Citește și:

Elevii lui Edi Iordănescu s-au antrenat separat înainte de meciul cu Moldova

Căpitanul României a părăsit cantonamentul înainte de amicalul cu Moldova: „Înțelegere între staff-ul naționalei și conducerea clubului”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează