FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Uitați de Hagi, Dobrin sau Mutu! Mai bine retrageți tricoul cu 10! Ce a fost și ce a ajuns cel mai râvnit număr de la națională

Articol de , , - Publicat vineri, 14 iunie 2019 09:24

România l-a propus pe Gicu Grozav ca decar la ultimele două meciuri oficiale, în timp ce toate echipele care se respectă au vedete de prim-plan care să poarte 10 pe spate.

Ce a fost odată tricoul cu numărul 10 în naționala României și ce a ajuns în ultimii ani și mai ales în momentul de față.

Un echipament care a fost purtat de nume grandioase ale fotbalului românesc, precum Hagi, Dobrin, Radu Nunweiller, Boloni sau Mutu, a stat la ultima acțiune a reprezentativei pe un fotbalist care nu mai înseamnă nimic la ora actuală în fotbal: Gicu Grozav.

Kisvarda, echipa lui Grozav, e nimeni în Ungaria

Mijlocașul care a fost decar în acte la jocurile cu Norvegia și Malta evoluează la o formație anonimă, dintr-un campionat submediocru al Europei, probabil chiar și sub cel al României.

Grozav e la Kisvarda, o gruparea care s-a luptat să evite retrogradarea în liga secundă maghiară. A terminat pe locul 9, însă s-a clasat sub echipe precum Paks și Mezokovesd!

Din această perspectivă, a fotbalistului care a fost număr 10 la acțiunile tuturor echipelor naționale care au jucat meciuri în preliminariile Euro în ultima săptămână, România e practic la retrogradare.

Nu doar că nu putem să emitem pretenții pentru a ne compara, cum am făcut-o decenii la rând, cu naționalele de top, dar suntem chiar și sub țări mediocre și submediocre.

Franța, Spania, Belgia, Portugalia, Croația sunt departe, cu ai lor decari Mbappe, Isco, Hazard, Bernardo Silva și Modrici, dar sunt la ani-lumină și echipele care nu sunt de clasă mondială, dar au o calitate mare. Danemarca îl are pe Eriksen, Serbia pe Tadici, Turcia a venit cu Calhanoglu de la Milan, iar Islanda cu Sigurdsson, de la Everton.

echipe mediocre

Finlanda și Kosovo sunt peste noi

România nu se poate compara nici măcar cu echipele de nivelul nostru. Al lor 10 e peste Grozav și peste Kisvarda! Bosnia are un mega-decar, pe Pjanici, Țara Galilor i-a oferit acest tricou unui puști care aparține de Liverpool, iar Norvegia, peste care trebuie să terminăm pentru a avea pretenții de Euro, îl are pe Elyounoussi, de la campioana Suediei!

Chiar și Finlanda și Kosovo ne depășesc, au propus decari de la Norwich, proaspăt promovată în Premier League, și de la Reims, prima ligă franceză.

Grozav e la nivelul decarului Moldovei

Decarul lui Contra ajunge să se bată doar cu cei de la echipele care nu contează în aceste preliminarii. Până și aici, naționalele fără pretenții au avut un număr 10 mai decent.

Cel de la Albania joacă în prima ligă din Elveția, al Macedoniei și al Muntenegrului sunt în Serie A, al Armeniei evolează în Liga 1 din Portugalia, iar al Ciprului e la campioana Danemarcei.

Printre singurii de nivelul lui Gicu e Cociuc, de la Republica Moldova, care joacă la Sabail, locul 3 în Azerbaidjan.

decarii nationalei

La Kisvarda are 13!

La echipa de club, Grozav poartă echipamentul cu numărul 13. La Kisvarda, 10 l-a primit un sârb, e vorba despre Brana Ilici, de 34 de ani și jumătate, care a mai evoluat în cariera lui la Partizan, Voijvodina, Aktobe, iar în ultimii ani la PAS Giannina și Aris Salonic. Ilici are o singură selecție pentru Serbia, bifată acum 8 ani!

4 fotbaliști români au fost în lotul lui Kisvarda în această primăvară: Mihai Mincă, Cornel Ene, Gicu Grozav și Sergiu Negruț

 decari play off

303 selecții în echipa naționlă au împreună cei care au fost decarii României în perioada 1980-2010: Hagi (124), Boloni (102), Mutu (77)

70 de goluri au marcat împreună Hagi și Mutu sub tricolor, sunt la egalitate pe primul loc în topul all-time al golgeterilor României

5 goluri a marcat Grozav în cele 29 de selecții, însă unul singur a fost înscris într-un meci oficial, nu amical, Turcia - România 0-1, octombrie 2012

10 la echipe de top

echipe importante

Citește și:

EXCLUSIV DIN ITALIA // Planul îndrăzneț al lui Adrian Petre: „Vreau să fiu golgeterul all time al naționalei! Peste Hagi și Mutu” + Ce a făcut cu primii bani din fotbal

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
anastasiu
anastasiu  •  14 Iunie 2019, 12:13

Dobrin juca la nationala cu nr. 8! Dupa R. Nunweiller, nr. 10 a fost luat de I. Dumitru! Dobrin a jucat ocazional cu nr. 10 la nationala, cand decarul de drept al nationalei nu juca din diferite motive. Nu sunt de parere ca nr. sa fie retras, n-are sens! In ultima vreme jucatorii isi aleg numarul asa ca si nr. 10 ca si alte numere, nu prea mai respecta pozitia in teren.

rivaldinho
rivaldinho  •  14 Iunie 2019, 11:56

Nimeni nu zice ca nesimtitul asta de Grozav ia numarul 10! Trebuia sa il ia Stanciu sau Ianis, obligati.

stoichkov8
stoichkov8  •  14 Iunie 2019, 11:03

Romania l-a propus? Nu Contra? Ciudat, cum nu a purtat Neicusor tricoul? Sau Minim?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează