FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

CORESPONDENȚĂ GSP DIN DORTMUND Marcel Răducanu își spune oful în premieră: „Hagi și alți jucători nu m-au vrut la Mondialul din 1990!”

În cadrul unui interviu amplu acordat Gazetei Sporturilor la Dortmund, Marcel Răducanu, 68 de ani, dezvăluie în premieră că Gică Hagi și alți jucători nu l-au dorit la Campionatul Mondial din 1990. +24   FOTO
În cadrul unui interviu amplu acordat Gazetei Sporturilor la Dortmund, Marcel Răducanu, 68 de ani, dezvăluie în premieră că Gică Hagi și alți jucători nu l-au dorit la Campionatul Mondial din 1990.

Articol de , , - Publicat miercuri, 28 iunie 2023 09:44 / Actualizat miercuri, 28 iunie 2023 16:39

În cadrul unui interviu amplu acordat în exclusivitate Gazetei Sporturilor la Dortmund, Marcel Răducanu, 68 de ani, spune în premieră că Gică Hagi și alți jucători nu l-au dorit la Campionatul Mondial din 1990.

Marcel Răducanu: „Hagi și alți jucători nu m-au vrut la Mondialul din 1990”

- Uitându-vă în spate, acum ce spuneți, ați luat decizia corectă de a fugi atunci din România pentru a evolua aici? 
- Da! Sunt convins! Mi-a fost complicat, 11 luni am fost suspendat de FIFA fiindcă plecasem de la Steaua. Degeaba au făcut intervenții la Ceaușescu mulți oameni importanți de aici, el chiar ceruse să fiu scos din fotbal doi ani. Aveam și grad atunci în armată, fuga mea avea și alte conotații. Eu la acea vreme am făcut o eroare, apucasem să semnez un precontract cu Hannovra, din liga a 2-a. Am realizat că am greșit, norocul meu a fost că Borussia a venit imediat și m-a luat și a avut răbdare cu mine. Apoi, după suspendare, în chiar primul sezon de Bundesliga, 1982-1983, am fost desemnat cel mai tehnic fotbalist și am prins echipa campionatului.

- N-aveți un regret că n-ați rămas la Steaua, în 1986 ați fi fost în echipa care câștiga Cupa Campionilor? 
- N-am, regret poate că n-am fost la Mondialul din 1990, fusese Revoluția, eu încă jucam, eram la Zurich, în Elveția, nea Imi Ienei chiar m-a sunat atunci. Am și fost 3 zile la Munchen, unde era cu echipa. 

- Și? 
- Și a rămas că o să mă sune ca să mă anunțe cu privire la cooptarea mea în lotul pentru Mondial. N-a mai sunat nici până azi.

+20 FOTO

- De ce credeți că n-a mai sunat? 
- E, am aflat și eu ulterior, s-au opus câțiva dintre jucători, în frunte cu Hagi. Au considerat că nu meritam să fiu acolo fiindcă eu nu ajutasem cu nimic în preliminarii. Da, nu jucasem, dar eu puteam să ajut cu experiența mea, cu ceea ce puteam să le spun din perioada de Bundesliga, dar am văzut Mondialul doar la TV. Păcat că istoria va reține că eu am doar 21 de selecții în națională.

Echipa-tip a României la Campionatul Mondial din 1990: S. Lung - Rednic, Andone, G. Popescu, Klein - Sabău, Lupescu, Hagi, I. Rotariu - Lăcătuș, Răducioiu (Balint)

În 1990, „tricolorii” conduși de Emeric Ienei au ajuns până în optimile de finală, unde au fost eliminați de Irlanda la loviturile de departajare.

Securitatea mi-a creat probleme mari de tot. Pe mama, săraca, au distrus-o psihic, ea căuta să dea de mine, să mă contacteze și nenorociții i-au transmis că am fost găsit mort într-o cabină telefonică din Germania. Mă sunau și îmi transmiteau «Te prindem noi!». Mi s-a făcut frică și le-am cerut celor de la Dortmund să-mi asigure pază, două-trei săptămâni erau după mine non-stop doi polițiști

- Marcel Răducanu

1980e anul în care Marcel Răducanu a fost desemnat Cel mai bun fotbalist al anului în Ancheta Gazetei Sporturilor, fiind peste Iordănescu, Ștefănescu, Vasile Iordache și Cămătaru

183 de meciuria jucat Răducanu pentru Borussia Dortmund între 1982 și 1988, a reușit să înscrie 34 de goluri

VIDEO. Marcel Răducanu dă de pământ cu fotbalul românesc: „Generaţia actuală e terminată, luaţi-vă gândul de la ea!”

Mai multe articole de actualitate: 

Hagi își pierde vedeta chiar în ziua meciului cu Sheriff
Farul
Hagi își pierde vedeta chiar în ziua meciului cu Sheriff
Un fost dinamovist, vizat de o escrocherie online: „Cred că e o întreagă afacere în spate”
DINAMO
Un fost dinamovist, vizat de o escrocherie online: „Cred că e o întreagă afacere în spate”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (73)
bubuifraierii
bubuifraierii  •  02 Ianuarie 2024, 09:43
Postat de abavati pe 29 Iunie 2023, 11:22

Dovada?????

Eu cred ca trăiești în alta lume. Peste tot s a întâmplat asa în fotbalul mondial. La națională Portugaliei, dacă nu te vroia Ronaldo nu jucai, la Argentina sau Barcelona la fel era cu Messi, Ca antrenor, când ai jucători de valoare pe care construiești lotul, nu poți sa nu ții cont de părerea lor. În 1990 Răducanu avea 35 de ani, ce mare brânză ar fi făcut, când atunci nu duceam lipsa de jucatori de valoare. În 1994 națională a urcat arat de sus, încât e greu sa spui ca lotul n a fost ala care trebuia. Bineînțeles ca au fost și jucători care ar fi meritat sa joace mai mult pentru naționala, dar nu ne garantează nimeni ca ar fi adus un randament mai bun. Într un final a fost alegerea antrenorului.

sbfc
sbfc  •  13 Iulie 2023, 11:05

ce esti tu oare ***? un nimeni desigur

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

cristi.85
cristi.85  •  30 Iunie 2023, 00:56
Postat de belane pe 29 Iunie 2023, 15:59

Care a punctul slab al Romaniei 1994 ? Problema nu a fost atacul sau ca n-aveam solutii in atac, pe banca sau la mijloc problema la noi a fost defensiva incepand mai ales cu portarii. Atacul si-a facut datoria si in meciul cu Argentina deci nu cred ca aveam nevoie neaparat de mai multi oameni de atac sau si daca i-am fi avut pe banca nu cred ca ar fi primit mai multe sanse sau ca ar fi facut mult mai mult fata de ce au facut cei care au intrat pe parcurs, inclusiv Vladoiu :)). Vorbesti de Rednic ca inlocuitor al lui Petrescu iar de Petrescu ca mijlocas dreapta pai unde-l mai puneai pe Hagi atunci ? noi si asa jucam un 5-3-2 (trei fundasi centrali : Prodan, Belo si Mihali) ce devenea un 5-4-1 fiindca Dumitrescu era retras mai in banda dar sa nu uitam ca Mircea Rednic juca intr-un campionat al Belgiei care la acea vreme nu era peste cel al Romaniei, sau erau dif. f.mici si Rednic totodata nu se plia pe strategia contra-atacului, nu era la varsta aceea juc. care sa-ti are terenul, sa faca atat faza defensiva cat si cea ofensiva asa cum facea Petrescu. Daca Petrescu s-ar fi accidentat cred ca Prodan i-ar fi luat locul. Mateut poate sa spuna ce-o vrea dar dupa accidentarea aia, el nu prea mai juca fotbal, o facea batraneste, avea 23 de meciuri oficiale in 2 ani da-o incolo, n-avea ce sa mai caute la nationala si daca l-ar fi luat, freca banca si dupa aia apareau discutii ca de ce n-a jucat, se supara Mateut fac pariu.

Uite după mine o alcătuire aproape ideală a primului 11 care putea fi din 90 încolo fără probleme pana prin 98, in 4-1-4-1: Stelea/Prunea (personal îl prefer pe Prunea pt agilitate și reflexe in ciuda deficitului la înălțime) - Petrescu, Popescu, Belo, Dorinel - Lupescu - Hagi, Sabau, Lupu, Timofte - Raducioiu. O tiki-taka de genul Spania lui Aragones. Eu inclusiv pe Timofte îl văd peste Ilie Dumitrescu. Popescu și cu Dorinel efectiv nu au loc la mijloc, iar Didi nu prinde primul 11. Sa joace el in banda? Adică Rednic nu-ti mai ara terenul, dar Prodan da? Pe bune? Si era sa uit, inclusiv Daniel Timofte cred ca era convocabil atunci. Deci tata Puiu și-a bătut joc de acel lot, de acel turneu final, cum de altfel a făcut-o și la euro 96. Ar fi trebuit demis după acel european și adus Mircea Lucescu. Am avut lot de echipa mică și am jucat ca o echipa mică, cu un antrenor submediocru. Autobaza și pe urma mingea la Hagi și se descurca el. Lamentabil.

Vezi toate comentariile (73)
Comentează