FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA, LA EURO 2024

Exclusiv Mihai Neșu a numit naționala din prima urnă pe care și-ar dori-o în grupa României la Euro 2024

Mihai Neșu, la 12 de ani de la accidentul grav care l-a paralizat, fostul fundaș al Stelei continuă să lupte cu limitele corpului și încearcă să-i ajute și pe alții. Foto: Cristi Preda
Mihai Neșu, la 12 de ani de la accidentul grav care l-a paralizat, fostul fundaș al Stelei continuă să lupte cu limitele corpului și încearcă să-i ajute și pe alții. Foto: Cristi Preda

Articol de - Publicat marti, 28 noiembrie 2023 13:42 / Actualizat marti, 28 noiembrie 2023 16:32

Mihai Neșu (40 de ani), fotbalist la Steaua / FCSB între 2001 și 2008, felicită naționala României pentru calificarea la Euro 2024 și crede că „tricolorii” pot trece de faza grupelor la turneul final din Germania. Dintre naționalele din prima urnă valorică, fostul internațional crede că n-ar fi rău să picăm în grupă cu Anglia: ”Avem un istoric bun și cred că putem obține un rezultat pozitiv”.

  • S-au calificat la Campionatul European din 2024: Germania, Belgia, Franța, Portugalia, Scoția, Spania, Turcia, Austria, Anglia, Ungaria, Slovacia, Albania, Danemarca, Olanda, România, Elveția, Serbia, Cehia, Slovenia, Italia și Croația. 
  • Ultimele 3 locuri vor fi stabilite prin barajele din Liga Națiunilor;
  • Tragerea la sorți a grupelor Euro va avea loc la Hamburg, pe 2 decembrie, de la ora 19:00;
  • Turneul final din Germania se va desfășura între 14 iunie și 14 iulie.
Ministerul Dezvoltării a dezvăluit astăzi cifrele » Cât costă noul stadion Dinamo și cel de la Timișoara + Ce capacitate vor avea
DINAMO
Ministerul Dezvoltării a dezvăluit astăzi cifrele » Cât costă noul stadion Dinamo și cel de la Timișoara + Ce capacitate vor avea

Telefonul reporterului GSP l-a găsit pe Mihai Neșu pe șantierul unde, prin intermediul Fundației pe care o conduce, se construiește un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități, lângă Oradea. Fostul internațional vorbește cu multă bucurie despre performanța naționalei României.

„Calificarea echipei naționale reprezintă o mare performanță pentru România. Ne bucurăm enorm. Nu e la îndemâna oricui să câștige grupa înaintea Elveției, fără înfrângere, cu cea mai bună apărare. Felicitări jucătorilor, de la primul până la ultimul, au format un grup extraordinar.

Au obținut o calificare cu suferință. M-am bucurat foarte tare. Chiar m-au emoționat uitându-mă la bucuria lor. Nu le-a fost ușor, au suferit, au fost și criticați. Sper să ne depășească așteptările și la Euro.

VIDEO. Mihai Neșu, martorul unui minuni imediat după ce s-a întors de pe Muntele Athos: „A fost un semn!”

Mihai Neșu crede că România are șanse cu Anglia: „Avem un istoric bun”

Mihai Neșu speră ca România să treacă de faza grupelor la turneul final din Germania: „Să așteptăm tragerea la sorți, să vedem în ce grupă picăm. Sper să avem o grupă frumoasă.

 Sunt unele echipe inabordabile, care au un nivel foarte mare, n-ai cum să te atingi de ele. Mă refer la Franța, Portugalia, Germania, chiar dacă nu trece printr-o perioadă prea bună.

Și Anglia este în această categorie, dar cu Anglia avem un istoric bun și cred că putem obține un rezultat pozitiv.

Cu toate echipele din prima urnă e greu, dar sunt echipe puternice și în urnele a treia și a patra, Olanda, Croația, respectiv Italia”.

+43 FOTO

Mihai Neșu, lecție de modestie: „N-am făcut cine știe ce performanțe, ca să-mi permit să dau lecții la alții”

Mihai Neșu nu este de acord cu cei care caută nod în papură naționalei considerând calificarea norocoasă, dintr-o grupă extrem de accesibilă.

„Nu intru cu nimeni în polemică, fiecare e liber să spună ce vrea. Mie ca fost fotbalist îmi place să-i încurajez pe tricolori. Și eu am fost în situația lor. Știu cât de greu a fost. 

Nici eu n-am făcut cine știe ce performanțe, ca să-mi permit să dau lecții la alții. Eu pot doar să-i admir pe jucători.

Când nu le-a fost bine am fost cu sufletul alături de ei. Când trec prin momente grele, mă pun în locul lor. Și eu am făcut meciuri proaste, și eu am pierdut calificări, cu colegii mei de la națională. Ne-am și calificat o dată, la Euro 2008. 

N-am rupt gura târgului, să ne permitem să ne uităm de sus la noua generație de fotbaliști de la echipa națională”, a precizat fostul internațional.

Mihai Neșu a continuat: „Deși unii au spus că am avut o grupă ușoară, nu a fost chiar așa. A părut ușoară la prima vedere. Dar dacă ne uităm la ce echipe joacă fotbaliștii din Kosovo, Israel sau Elveția și unde joacă ai noștri, toți sunt la echipa mai puternice decât tricolorii. Cu toate astea România s-a calificat de pe primul loc.

Au fost și alte echipe care au avut grupe accesibile pe hârtie, dar nu le-a fost ușor. Italia abia s-a calificat. Iar dacă VAR-ul era cum trebuie și se dădea penalty pentru Ucraina nici nu se califica.

Mihai Neșu: „Nu mi-a părut rău că n-am ajuns la Euro. Era greu să fiu convocat înaintea lui Raț și Ștefan Radu”

Mihai Neșu își amintește că a fost în circuitul naționalei României în preliminariile Euro 2008, dar nu a fost inclus de Victor Pițurcă în lotul pentru turneul final din Austria și Elveția.

„N-am prins lotul pentru Euro, dar am participat la campania de calificare. Pe postul de fundaș stânga erau Răzvan Raț și Radu Ștefan, fotbaliști foarte buni. Nu era ușor să ții pasul cu ei. Erau la nivel foarte mare, jucau la echipe mai mari decât mine. 

Erau într-o formă mai bună și era greu să fiu convocat. Nu mi-a părut rău că n-am ajuns la Euro. Mi-ar fi părut rău dacă știam că sunt mai buni decât ei și nu eram convocat. Era concurență mare", a rememorat Mihai Neșu.

Nu am cum să merg la meciurile României de la Euro. Sunt foarte ocupat cu șantierul, suntem pe final și trebuie să fiu prezent. Poate dacă ne calificăm în optimi, dar e greu. Nu știm ce va fi până atunci, sănătoși să fim. Oricum vor fi mulți suporteri români în Germania, să-i susțină pe „tricolori” 
- Mihai Neșu, fost internațional

Mihai Neșu, despre Edi Iordănescu: „Mi se pare că are un caracter deosebit”

Mihai Neșu vorbește la superlativ despre selecționerul Edward Iordănescu. „Îl apreciez și ca selecționer și ca om. Mi se pare că are un caracter deosebit, un om foarte echilibrat, și foarte pasionat pentru meseria de antrenor”, spune fostul fundaș stânga.

Neșu a adăugat: „Nu-l cunosc personal, doar din ce am văzut și din ce am vorbit cu oameni care au colaborat cu el. Felul lui de a fi l-a ajutat să unească grupul la echipa națională. 

Pentru calificare trebuie felicitați și selecționerii care au fost înaintea lui Edi Iordănescu, Contra și Rădoi. Mirel, a făcut performanța de la Euro 2019 de tineret cu nucleul care este acum la prima reprezentativă. Parctic, acolo s-a pus sămânța actualei generații.

Generația aceea care a jucat semifinală la Euro U21 ne-a dat speranțe mari pentru viitor. Păcat că la Jocurile Olimpice 2020 nu s-a putut merge în efectiv complet, era frumos să ne luptăm și acolo. 

Dar uite că, după câteva calificări nereușite băieții s-au maturizat și au ajuns să se califice la Euro 2024 și ne dă speranțe pentru alte calificări”.

Mihai Neșu: „Sper ca FCSB să câștige titlul la anul”

Mihai Neșu urmărește atent și parcursul FCSB, echipă cu care a cucerit trei titluri de campion (2001, 2005, 2006) și o Supercupă a României (2007). "Le țin pumnii să câștige campionatul sezonul ăsta. Sper să fie anul lor, au început mai bine ca niciodată în ultimii 7 ani", a spus fostul fundaș stânga.

8 selecțiila echipa națională a României are Mihai Neșu

VIDEO. Jucătorii naționalei au sărbătorit cu manele și au aruncat cu mii de lei, după calificarea la Euro

Citește și alte articole:

Insider de la Rapid: Bergodi a făcut prăpăd după meci! Daniel Niculae a rămas în ușa vestiarului

Ovidiu Burcă a plecat de la Dinamo! Clubul anunță: „Încetarea raporturilor contractuale de comun acord”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează