FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - KOSOVO

EXCLUSIV Ministerul Afacerilor Externe, poziție despre meciul România - Kosovo » Răspuns oficial pentru GSP: „Un astfel de demers va fi evaluat”

Partida de la București din toamnă a provocat scene tensionate în tribune / foto: GSP +36   FOTO
Partida de la București din toamnă a provocat scene tensionate în tribune / foto: GSP

Articol de - Publicat marti, 13 februarie 2024 13:50

Imediat după tragerea la sorți pentru Liga Națiunilor, care a stabilit că naționala va întâlni din nou Kosovo, un stat nerecunoscut de România, Gazeta Sporturilor a solicitat o poziție oficială din partea Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Răspunsul a sosit astăzi pe adresa redacției.

La un an după incidentele majore care au marcat partida „tricolorilor” cu Kosovo de la București, meci transformat într-un veritabil teatru de război în tribune, prima reprezentativă se va duela de încă două ori cu naționala de la Priștina. De data aceasta, în Nations League, o revedere care provoacă din nou întrebări și tensiuni de natură diplomatică.

Kosovarii cer intervenția UEFA, înaintea meciurilor din Liga Națiunilor
Liga Națiunilor
Kosovarii cer intervenția UEFA, înaintea meciurilor din Liga Națiunilor

De altfel, kosovarii s-au plâns deja în presa locală de presupusele provocări pe care le-ar fi primit din partea suporterilor români.

GSP.ro i-a întrebat pe reprezentanții MAE care e poziția adoptată după recentele evenimente de la București, care sunt recomandările pe care le au pentru fanii români care plănuiesc să facă deplasarea la Priștina, acolo unde ultrașii români spuneau că au fost maltratați de forțele de ordine locale după meciul din iunie 2023, precum și dacă lucrează la o strategie alături de reprezentanții FRF pentru evitarea unor noi incidente.

MAE: „Nerecunoașterea statalității Kosovo de către România nu afectează posibilitatea organizării unor competiţii sportive între echipe din România și Kosovo”

Iată răspunsul formulat de Ministerul Afacerilor Externe:

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră de presă adresate Ministerului Afacerilor Externe (MAE), vă comunicăm următoarele:

Liga Națiunilor este o competiție sportivă organizată de Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA), o asociație internațională non-guvernamentală. UEFA stabilește regulile de participare la competiție, inclusiv obligația de desfășurare a unor partide de către echipele asociațiilor membre UEFA, conform rezultatelor tragerii la sorți, precum și posibile excepții. 

Nerecunoașterea statalității Kosovo de către România nu afectează posibilitatea organizării unor competiţii sportive între echipe din România și Kosovo.

În ceea ce privește emiterea unor eventuale avertizări de călătorie pentru deplasarea suporterilor români la Priștina, un astfel de demers va fi evaluat de MAE în funcție de contextul de securitate de la momentul desfășurării partidei și de celelalte considerente relevante, conform procedurilor aplicabile”, au transmis oficialii MAE, pentru Gazeta. 

Ministerul Afacerilor Externe, poziție despre meciul România - Kosovo » Răspuns oficial pentru GSP: „Un astfel de demers va fi evaluat”
Poziția Ministerului Afacerilor Externe, înainte de România - Kosovo

România va începe campania pe 6 septembrie, în deplasare, în Kosovo, acolo unde în preliminariile EURO 2024 a remizat alb. Kosovarii se întorc la București vineri, 15 noiembrie.

VIDEO Mihai Stoichiță, despre grupa României din Liga Națiunilor: „E o tragere bună”

Citește și alte știri despre naționala României:

Veste bună pentru Edward Iordănescu înainte de EURO 2024 » E pe cale să rezolve una dintre marile probleme ale naționalei

Se vând bilete pentru meciurile României » Cât costă accesul pe stadion la duelurile cu Irlanda de Nord și Columbia

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează