FOTBAL  »  NATIONALA  »  CONVOCĂRI

Cine îl mai înțelege pe Rădoi? Meciurile din ultima etapă au desființat opțiunile selecționerului

Jovan Markovic (#9), în meciul dintre Macedonia de Nord și România // foto: Cristi Preda - GSP
Jovan Markovic (#9), în meciul dintre Macedonia de Nord și România // foto: Cristi Preda - GSP

Articol de , - Publicat miercuri, 15 septembrie 2021 08:16 / Actualizat miercuri, 15 septembrie 2021 08:28

Prima etapă a campionatelor, de după acțiunea naționalei, i-a desființat selecționerului două opțiuni pentru care fusese contestat dur: Jovan Markovic a fost doar rezervă la CSU Craiova, în vreme ce Răzvan Marin a fost cel mai bun fotbalist al lui Cagliari în disputa de Serie A.

În ciuda parcursului bun de la cele 3 meciuri disputate la începutul lui septembrie în preliminariile CM, 7 puncte din 9 posibile cu Islanda, Liechtenstein și Macedonia de Nord, Mirel Rădoi a fost criticat aspru pentru măcar două dintre alegerile pe care le-a făcut pe parcursul acestor confruntări.

Prima a fost convocarea și chiar folosirea lui Jovan Markovic, iar a doua a fost că l-a lăsat pe banca de rezerve pe Răzvan Marin la partidele de la Reykjavik și Skopje. Chiar primele meciuri ale etapei din weekend, prima de după acțiunea naționalei, l-au contrazis din plin pe antrenorul României.

1. Jovan Markovic e de bază la națională, dar rezervă la Craiova

Atacantul Universității a fost o alegere surprinzătoare pe care Rădoi a făcut-o. Chiar și convocarea lui a mirat în condițiile în care Markovici are extrem de puține meciuri în Liga 1, iar în startul acestui sezon nici măcar n-a fost titular în toate jocurile.

Nu doar că a fost în lotul tricolor, dar a început în echipa de start în două dintre cele 3 jocuri, a fost folosit inclusiv împotriva Islandei. Rădoi, în ciuda faptului că i-a pierdut, rând pe rând, pe Tănase, Drăguș, Alibec și Dorin Rotariu, n-a mai chemat pe nimeni și așa a ajuns, mai ales după ce și Ianis Hagi a fost testat pozitiv cu Covid-19, să joace cu Markovic titular la Skopje, un meci decisiv pentru a rămâne cu șanse în lupta pentru accesul la baraj.

Markovic a revenit la echipa de club, dar surpriză, luni seară, în meciul pe care U Craiova l-a disputat cu Sepsi, a fost lăsat doar pe bancă pe Reghecampf. Deși a jucat chiar cu două vârfuri, „principalul” din Bănie i-a preferat pe Koljic și Ivan, ultimul abia revenit după o pauză de peste o lună și jumătate, în care a fost accidentat.

Markovic a stat pe bancă până în minutul 80, în ciuda faptului că Universitatea avea nevoie să marcheze și a forțat victoria, pe care nici n-a obținut-o. Jovan a fost folosit doar 10 minute, interval în care nu a făcut nimic notabil.

Markovic a fost printre fotbaliștii care au jucat cel mai puțin în această etapă, raportat la minutele bifate în tricolor în cele 3 meciuri. În plus, el a avut un foarte mare avantaj față de toți ceilalți „tricolori”: Craiova a fost programată abia luni, la 5 zile distanță față de meciul cu Macedonia.

Markovic a jucat cel mai puţin dintre toţi jucătorii ofensivi de la naţională

JucătorMinute la națională*La echipa de club**
Markovic140rezervă / 10 minute
Sorescu151titular / 90
Man192rezervă / 45
Cordea118titular / 67
Cicâldău205titular / 81
Stanciu242rezervă / 56

* în cele 3 jocuri cu Islanda, Liechtenstein și Macedonia de Nord 
** în etapa din weekend

30%din meciurile Universității Craiova din acest sezon, 3 din 10, au fost cu Markovic titular

60%din partidele echipei naționale de la această acțiune, două din trei, au fost cu Markovic în echipa de start

2. Răzvan Marin e rezervă la națională, dar titular și foarte bun la Cagliari

Al doilea exemplu care nu-l confirmă deloc pe antrenorul naționalei e cel al lui Marin. El a ieșit din grațiile lui Mirel, care nu l-a văzut în primul „11” decât cu Liechtenstein, când practic a odihnit titularii.

Acest lucru l-a și deranjat pe fotbalist, care după partida cu Macedonia a avut o izbucnire nervoasă și l-a înțepat pe selecționer, căruia i-a reproșat că nu-l folosește mai mult, dar și că nu-l poziționează pe postul său, cel de inter. Marin și-a prezentat scuze ulterior, lui Rădoi și suporterilor naționalei, după care a avut meci de campionat cu echipa lui de club, Cagliari.

S-a jucat duminică în Serie A, Cagliari - Genoa 2-3, iar Marin a fost titular la mijlocul terenului, ca inter. A avut o prestație excelentă. A oferit un assist la golul 2 al gazdelor, reușit de Ceppitelli, după care, în final, a avut o ocazie bună de a egala cu un șut de la marginea careului.

Ziariștii de la Gazzetta dello Sport l-au declarat cel mai bun jucător al lui Cagliari, în vreme ce în topul firmei InStat, Marin a fost al doilea cel mai bun, după Ceppitelli. Indexul său a fost de 289, în vreme ce media din cele 3 confruntări de la națională a fost de numai 243.

Partidele jucate de Răzvan Marin în acest sezon

MeciulMinute bifate
Cagliari - Pisa 3-189
Cagliari - Spezia 2-290
Milan - Cagliari 4-190
Islanda - România 0-215
România - Liechtenstein 2-090
Macedonia - România 0-028
Cagliari - Genoa 2-390

Citește și: 

Suferința lui Alex Maxim: două luni ratate după cel mai bun sezon al carierei!

Răzvan Marin a rămas fără antrenor! Cine e favorit să-l pregătească pe român

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
138672209828437
Gelu Oanca  •  15 Septembrie 2021, 16:13

Daca se pune antrenor fara scoala la nationala, si mai ales unul asa ingamfat, cum este acest ratoi.

cirus11
cirus11  •  15 Septembrie 2021, 15:49

Am inteles, deci Radoi trebuia sa-l convoace pe Jefte Betancourt pentru ca e golgheterul Ligii 1. Ah stai, pardon, este spaniol. Radoi il adusese sa fie ultima rezerva, nu ar fi jucat daca nu erau accidentarile... de ce nu oferiti voi nu stiu ce alternativa miraculoasa dini campionat. Cat despre Marin... voi credeti ca este un argument ca a jucat bine in campionat?? Pai de-asta e chemat la Nationala, nu??? Dar de ce de fiecare data la lot joaca mult mai prost???

viforul
viforul  •  15 Septembrie 2021, 15:00

Treaba e simpla: unul trebuie neaparat vândut iar celălat e deja vândut și nu produce nimic. După atâția ani, încă nu ați înțeles?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează