FOTBAL  »  NATIONALA  »  FRF

Mirel Rădoi la naționala României pentru că e cel mai ieftin! FRF i-a oferit deja postul lăsat vacant de Cosmin Contra

Articol de , , - Publicat miercuri, 20 noiembrie 2019 09:00

FRF îl preferă pe Mirel Rădoi fiindcă nu-și mai permite să angajeze un selecționer scump, doar că fostul internațional n-a răspuns deocamdată și nu e foarte atras de promovare.

Ratarea calificării la Euro a provocat despărțirea de Contra și influențează negocierile pentru recrutarea unui nou selecționer. Cum le influențează: prin reducerea salariului disponibil pentru șeful naționalei. 

Daum câștiga o jumătate de milion de euro anual, Cosmin a încasat 390.000 de euro, sume care nu mai sunt disponibile și pentru viitorul antrenor. El va fi plătit mai prost, ceea ce scade șansele de a atrage un tehnician de top, cu experiență mare și cu performanțe reale.

„Bursucul” e prea scump

Dan Petrescu, spre exemplu, e imposibil de adus cu un salariu de criză. Intenția FRF era de a-i propune 30.000 de euro lunar lui Petrescu. Pe Dan îl încântă ideea de a prelua conducerea naționalei, însă nu acceptă un venit atât de mic, în condițiile în care el câștigă mai mult de un milion de euro pe sezon la CFR, din salariu și din bonusuri.

Un contract cu Federația pe un salariu mic i-ar afecta și cota, și puterea de negociere în viitor, întrucât cluburile interesate de el l-ar trata ca pe un antrenor ieftin. Austeritatea constituie un motiv pentru care conducerea Federației l-a întrebat deja pe Rădoi dacă ar fi de acord să ghideze el echipa în barajul programat în martie.

E la îndemână și nu costă mult

Mirel încă nu a răspuns clar și nu e chiar atras de promovarea pe care i-o oferă FRF. La 38 de ani, nu se simte îndeajuns de experimentat ca să preia naționala mare acum. 

A explicat recent care ar fi planul său: să încheie preliminariile U21 cu generația actuală, să meargă și la Jocurile Olimpice cu echipa și apoi să găsească un club în care să lucreze zi de zi cu jucătorii, ceea ce i-ar permite să se dezvolte ca antrenor.

Pentru FRF nu valorează atât de mult calculele pe care le face Rădoi, instituția nu-și mai permite să semneze un contract gras cu un tehnician. Mirel primește 5.000 de euro lunar la lotul de tineret și i s-ar propune o majorare, dar în niciun caz până la valoarea contractului pe care l-a avut Contra, aproape un milion de euro în 25 de luni!

Pierderi de peste zece milioane de euro

Rezultatele dezastruoase afectează bugetul Federației. Participarea la Euro ar fi adus un premiu de 9,5 milioane de euro, la care s-ar mai fi adăugat bonusuri pentru puncte câștigate în grupă și prime plătite de sponsori. Sumele acestea au dispărut, deocamdată, de la capitolul „venituri”.

Și se mai împuținează și sponsorii. Telekom, partenerul principal pentru FRF, plătește un milion de euro anual. Societatea germană ar urma să se retragă din parteneriatul acesta anul viitor, deci bugetul Federației ar mai scădea cu un milion de euro. 

Viitorul selecționer ar putea să califice echipa la Euro în urma barajului și ar echilibra finanțele în felul acesta, doar că nu există vreo garanție pentru un deznodământ fericit. Doar costul cu salariul tehnicianului ar fi clar, certificat de un contract pe minimum doi ani. 

5 lunia durat contractul lui Rădoi cu FCSB în 2015. A fost singura lui experiență la un club, întreruptă din cauza rezultatelor slabe și a deteriorării relației cu Becali. Cu naționala de tineret a obținut calificarea la Euro 2019, turneu în care a condus echipa până în semifinale

Hagi, Șumudică, Moldovan sau Stoichiță?

Dacă Rădoi rămâne ferm în ideea că nu acceptă postul de selecționer al seniorilor, Federația ar trebui să găsească totuși un tehnician dispus să conducă România în barajul din Liga Națiunilor. Hagi ar fi o soluție luată în seamă, doar că „Regele” este, în continuare, patronul și antrenorul Viitorului. 

Delegat și ca selecționer, el ar ajunge într-un conflict de interese ușor de remarcat. Din națională mai face parte și fiul său, Ianis! Șumudică e și el pe planul unei părți din conducerea Federației. Și pe el ar trebui să-l convingă FRF să lucreze pe bani puțini. 

La Gaziantepspor câștigă 800.000 de euro anual, la Federație n-ar încasa atât nici în doi ani! Alte soluții pe care Burleanu le are în vedere: Viorel Moldovan, antrenorul de la Chindia Târgoviște, fost secund al selecționerului Iordănescu, și revenirea „în iarbă” a lui Mihai Stoichiță. 

Șef al Comisiei Tehnice, Stoichiță a ținut să specifice la DigiSport că nu vrea postul: „M-am retras din antrenorat, am o vârstă, e timpul pentru alți antrenori. Nici n-ar fi normal să blochez eu postul, eu o să mă consult cu colegii din Comisie și-i vom propune o soluție președintelui Burleanu”. 

Citește și:

Bookmakerii au publicat cotele pentru viitorul selecționer: Rădoi, mare favorit la pariuri! Cum arată TOP 12

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (27)
cuviosul_pafnutie
cuviosul_pafnutie  •  20 Noiembrie 2019, 16:35
Postat de cuviosul_pafnutie pe 20 Noiembrie 2019, 09:48

Daca "finu'Mirel" face nazuri,tot "nasu'va rezolva!Vi-l imprumuta pe Lutzu!Sau pe"fratele MM"!Tzac,pac!

Tzac,pac!

cuviosul_pafnutie
cuviosul_pafnutie  •  20 Noiembrie 2019, 16:33
Postat de magic4ever pe 20 Noiembrie 2019, 09:41

Cea mai mare greseala posibila sa fie adus Radoi in loc sa faca un efort si sa il aduca pe Dan Petrescu care este un antrenor de top...daca vine Radoi cu pustii de la tineret o sa primit in fiecare meci 2-3 goluri impotriva echipelor din urnele 1,2 si 3 pentru ca este un alt nivel fizic,tehnic,mental,etc la nationala mare...

Tzac!Pac!

marcelclujnapoca
marcelclujnapoca  •  20 Noiembrie 2019, 16:14

Sa puneti secundul - secundului ca Becali sa ii faceti cota , il Duceti...la arabi si va umple de bani ! Stoichita ...secundul e cel mai bun si daca e posibil sa nu fi castigat nimic nici ca antrenor, nici ca jucator !!!!!

Vezi toate comentariile (27)
Comentează