FOTBAL  »  NATIONALA  »  LIGA NAȚIUNILOR

AUSTRIA - ROMÂNIA 2-3. Mirel Rădoi, selecționerul care schimbă regulile! 4 modificări majore după primele două meciuri la națională

Mirel Radoi are o victorie și un egal pe banca României +49   FOTO
Mirel Radoi are o victorie și un egal pe banca României

Articol de - Publicat marti, 08 septembrie 2020 10:08 / Actualizat marti, 08 septembrie 2020 12:58

România este lider în Liga Națiunilor după primele două meciuri, 1-1 cu Irlanda de Nord și 3-2 cu Austria, iar în jocul „tricolorilor” se vede o schimbare de la venirea lui Mirel Rădoi.

Noul selecționer este neînvins pe banca naționalei, iar suporterii României au din nou speranțe pentru o calificare la EURO, cu o lună înainte de barajul cu Islanda. După performanța de la naționala de tineret, unde a dus România până în semifinale la Euro 2019, Mirel Rădoi vrea să revoluționeze și naționala mare. Cele mai importante schimbări observate după primele două meciuri din Liga Națiunilor:

1. În sfârșit, o națională ofensivă 

La primul meci,1-1 cu Irlanda de Nord, pe Arena Națională, Mirel Rădoi a surprins pe toată lumea, alegând o formație de start extrem de ofensivă. Stanciu, Maxim, Hagi, Pușcaș și Alibec au fost titulari, fiind una dintre cele mai ofensive formule aliniate de națională în ultimii ani. 

Și la meciul cu Austria, Rădoi a mizat pe o formație ofensivă. Pe lângă Stanciu și Maxim, folosiți ca interi, selecționerul a mizat din primul minut pe Deac, Coman și Alibec, reușind astfel să pună presiune pe austrieci. A titularizat un singur mijlocaș defensiv, Crețu, într-o echipă obișnuită să folosească doi sau chiar trei închizători.

17 șuturia avut România în meciul cu Irlanda de Nord. 9 dintre ele au fost pe poartă

2. Curajos și inspirat

În cele două partide din Liga Națiunilor, Mirel a arătat că este un selecționer curajos și a luat decizii neașteptate. Rădoi a mizat încă din primul minut pe Denis Alibec, deși atacantul Astrei este criticat de mulți și este considerat capricios. Acesta nu l-a dezamăgit pe Rădoi, iar contra Austriei, meci în care a fost preferat în locul lui Pușcaș, a deschis scorul.

Rădoi i-a adus la națională și pe debutanții Alexandru Crețu (NK Maribor) și Gabi Iancu (Viitorul). Cei doi au avut evoluții apreciate și s-au dovedit a fi câștiguri importante pentru națională. Mai mult, după ce a dezamăgit cu Irlanda de Nord, Ianis Hagi nu a prins niciun minut cu Austria, deși la naționala de tineret era unul dintre cei mai importanți jucători ai lui Rădoi.

Selecționerul pare tentat să mai facă o nouă mutare curajoasă: convocarea lui Mario Camora. Fundașul stânga de la CFR Cluj a obținut cetățenia română și ar putea fi primul fotbalist naturalizat care joacă sub tricolor.

Mă bucur pentru Burcă, Iancu și Crețu, care au debutat la aceste meciuri la echipa națională. N-am avut un target să aducem cât mai mulți jucători noi la lot, dar sunt fericit pentru ceea ce au arătat când au intrat pe gazon. 

E posibil să apară și alți jucători la partidele din octombrie. Mai avem o lună la dispoziție, sperăm să nu apară probleme de accidentări. Am avut discuții și cu Răzvan Marin, Mitriță și Ionuț Radu. Am considerat că e normal să rămână deocamdată la cluburi, dar va depinde de forma fiecăruia dacă va fi convocat la acțiunile următoare
- Mirel Rădoi, selecționer România

Între cele două partide, Rădoi a schimbat și tactica, După ce în primul meci a folosit un 4-1-3-2, antrenorul a mizat pe un 4-3-3 cu Austria, dovedindu-se din nou inspirat.

3. S-a schimbat atmosfera la lot

Mirel Rădoi a impresionat la U21 și prin atmosfera bună pe care a creat-o la lot, iar acest lucru îl reușește acum și la naționala de seniori.

„În primul rând, Rădoi a schimbat mentalitatea la echipa națională! Este prea frumos ce se întâmplă. O să trag tare la echipa de club ca să revin la echipa națională. Nu vreau să pierd această națională pentru că este prea frumos ce se întâmplă acolo, a fost mesajul unui „tricolor”, sub protecția anonimatului, după victoria cu Austria, dovadă a noii naționale care se conturează.

Astfel, după mult timp, pare că jucătorii vin cu bucurie la lot, iar prezența la lot nu mai reprezintă un chin pentru mulți dintre fotbaliști. Mai mult, se pare că noul selecționer a reușit să aplaneze conflictul dintre jucătorii de la U21 și veterani, care a izbucnit în finalul mandatului lui Cosmin Contra.

Tot meritul îl au băieții. Eu și staff-ul nu am făcut nimic decât să le dăm încredere. Mai departe depinde doar de ei. În momentul în care vor exista rezultate nefavorabile, atunci noi suntem vinovați. Tot ceea ce înseamnă lucruri pozitive li se datorează jucătorilor
- Mirel Rădoi, selecționer România

Cealaltă Românie » Geambașu: „Este reconfortant să îți vezi naționala jucând altfel decât ai fost obișnuit o viață”

4. Un personaj deschis

Mirel Rădoi a impresionat și la conferințe. Selecționerul a fost deschis cu presa și a încercat să răspundă la toate întrebările, chiar și la cele legate de tactică. Înainte de meciul cu Irlanda de Nord, antrenorul a oferit câteva detalii despre sistemul de joc,  lucru pe care foștii antrenori nu-l făceau.

„Îmi place să răspund la întrebări legate de tactică, dar nu pot să vă dezvălui prea multe informații. Vă spun că nu o să fie o garnitură de început cu extreme”, declara Mirel Rădoi înainte de debutul la naționala mare.

La finalul partidei din Austria, Rădoi a avut din nou un moment de sinceritate și a vorbit despre tactica din finalul partidei: „ Mă bucur că am reușit să dăm 3 goluri în deplasare și că am reușit să terminăm într-un sistem 5-4-1 care nu a fost lucrat decât la nivel de teorie, dar în care foarte mulți au jucat la echipa de club”.

9 a fost notaprimită de Mirel Rădoi din partea GSP după meciul Austria - România

VIDEO. Show în vestiarul României după meciul cu Austria

FOTO. Imagini tari din meciul Austria - România 2-3

+45 FOTO

Citește mai multe știri despre Austria - România:

„Ianis Hagi e asasinat! Să-l rebotezăm” » Revoltă după victoria României din Liga Națiunilor

Un „tricolor” a trimis un mesaj anonim în direct la TV: „Rădoi a schimbat mentalitatea! E prea frumos ce se întâmplă acolo”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
1504004369616500
Florea Virgil  •  08 Septembrie 2020, 17:11

Rădoi și-a creat ambianța cea mai potrivită pentru performanță. A riscat, a câștigat, iar acum așteptările cresc cu fiecare meci care se va juca. El are la dispoziție o lună întreagă de liniște, timp suficient pentru unul ca el, să proiecteze o tactică de succes pentru toată campania de toamnă. Ceea ce s-a câștigat până acum e oarecum „la vedere” și Rădoi știe exact ce urmează. Mă bucur că nu l-a omis pe Mitriță, în ciuda faptului că o prezență a lui în echipă va necesita o tactică specială. Cu Islanda vom continua seria de 3 a naționalei de tineret. Am scris de altfel sâmbătă aici că vom câștiga cu Austria.

117160982529853
Mihai Nistor  •  08 Septembrie 2020, 14:26

Facem nunta acum...sa vedeti dupa Islanda....dar daca comenteaza Mironica cu Stucan e clar...sunt cei mai slabi ever...cand comentezi nationala nu esti fcsb-ist. Esti roman. Cat ii mai suportam? Nu exista cineva cu adevarat profesionist? Ptr mironica doar fcsb conteaza. Pupincurismul e pe primul loc ptr el. Cum naiba sa lauzi jucatori sau fosti fcsb cand joaca Romania. Apropo cel mai mare pupincurist,ieri cei mai buni au fost Maxim,Grigore si Cretu. Dar tu lauzi si nimic altceva. Sper sa dispari cand joaca Romania!

1177177172317584
Christian Ciuca  •  08 Septembrie 2020, 14:08

Stanciu, Hagi si Maxim ar fi avut mult mai multa libertate daca era si Coman cu ei, de un an de zile tot scriu ca mijlocu nostru trebuie facut cu artisti mingicari, cu baieti care indraznesc acolo-n fata in atac, viteza si driblingurile lui Coman au facut diferenta, asta ar trebui sa fie formula noastra la jumate, il ai pe Alibec si Puscas in fata si daca aveam acest quator ofensiv dar mai ales un portar de Doamne-ajuta si 4 fundasi rai stil beton-armat nu remizam cu irlandejii, le dadeam 5 bucati. E bine sa inovezi insa nu trebuie sa te adaptezi tu la jocu adversarului, tu iti faci jocu si jocu e simplu asa cum l-a descris Alibec si Stanciu "avem controlu si mergem peste ei", doar atit, in fata pe atac, gata cu timorarea asta de neinteles, vezi bine ca daca incerci sa te aperi ca disperatu cind conduci nu reusesti sa tii scoru, d-aia trebuie pastrata formula ofensiva, sa ai 6 jucatori adversi tot timpu in terenu lor, asa nu mai pot ocupa locurile libere cind faci schimbarile si pui fundasi in loc de atacanti. Joaca acolo calare pe ei si vei cistiga, e atit de simplu si logic.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează