FOTBAL  »  NATIONALA  »  IN MEMORIAM

"Mopsul" ar fi împlinit 70 de ani azi: VIDEO și povești cu cel considerat cel mai mare vârf din istoria României + o descrie senzațională a lui Ion Cupen

Articol de - Publicat marti, 22 mai 2018 15:21

Azi, 22 mai 2018, Florea Dumitrache ar fi împlinit 70 de ani. Fostul atacant al României s-a stins în 2007, la doar 59 de ani, în urma unei ciroze hepatice urmate de hemoragie digestivă și atac cerebral.

Poreclit "Mopsul", acesta a jucat la Dinamo, Jiul și Corvinul, bifând un Campionat Mondial extraordinar în 1970, când a marcat împotriva Cehoslovaciei (2-1) și Braziliei (2-3).

Mai mult, în al treilea meci, cu Anglia, a reușit cel mai cunoscut dribling din istoria fotbalului autohton, împotriva englezilor Bobby Moore și Alan Mullery.

Moore era căpitanul campioanei mondiale en-titre, iar Mullery - legendă la cluburile londoneze Fulham și Tottenham, "bronz" european cu doi ani înainte.

FOȘTII COLEGI DESPRE DUMITRACHE

"Cel mai talentat fotbalist pe care l-am vazut vreodată"Mircea Lucescu

"A fost un Ilie Năstase al fotbalului" Ion Pîrcălab

"Era cel mai dezinvolt fotbalist alături de care am jucat" Cornel Dinu în ProSport

"AVEA MIȘCĂRI DE BRAZILIAN"

Marele jurnalist Ion Cupen spunea: "Dumitrache dribla pe metru pătrat şi sărea la cap înşurubându-se pe verticală, ajungînd cu crampoanele la clavicula adversarului, aflat, la rându-i, în aer". Iar într-un interviu făcut în Brazilia, celebrul fotbalist al sudamericanilor, Rivelino, i-a spus reporterului GSP Justin Gafiuc despre "Mops" că "avea nişte mişcări incredibile şi un stil brazilian de a dribla".

Iată un portret incredibil al lui Dumitrache, făcut de același Ion Cupen:

"Niciodată talentul cu boemia, în cantităţi enorme, nu şi-au mai dat mîna în fotbalul nostru ca în cazul lui Dumitrache. A fost atât de înzestrat, încât nimeni până la el şi nici după el n-a putut reuşi mai mult într-o secundă pe un singur metru pătrat: dribling, demarcare, desprindere, înălţare, lovitură de cap.

Se zice că toate fotografiile lui Dumitrache ieșeau, într-adevăr, mişcate, blitzurile fiind prea leneşe, iar vitezele de expunere depăşite în faţa explozivităţii sale. Pur-sânge, şi-a atras porecla din padoc, fiind denumit, aluzie la chica sa "roşcovană", "Roibul", căruia unii i-au adăugat şi "Corsarul", o altă aluzie la raidurile sale devastatoare în careul advers.

Şi atunci cînd talentul cu boemia nu se înfruntă, ci coabitează, rezultă un fotbalist de farmec, cu carieră, totuşi, ciuntită, cu jocuri mari, oricât de multe, prea puţine, şi cu faze geniale, oricât de puţine, prea multe, neputând fi egalate.

Cu priză la public. Cu performanţa de a nu vizita nici un muzeu şi nici o piaţă istorică, deşi, în străinătate, Lucescu, coechipierul înţelept, face eforturi de ghid. Cu preferinţa de a înălţa stive din cutii de Tuborg, în aşteptarea colegilor plecaţi la cumpărături.

Cu bilanţul economic dezastruos, în timp ce alţii, truditorii, fotbaliştii făcuţi din baros, anonimii, nu mai au dușumele unde să-şi dossească banii şi garaje unde să-şi adăpostească maşinile (...)."

O POVESTE MAI PUȚIN CUNOSCUTĂ: POMUL DE LA PETROȘANI

De la Dinamo a ajuns la Jiul, iar perioada, deși încununată de aplauzele minerilor de sub Parâng, n-a fost fastă pentru "Mops", care era client fidel al localurilor din oraș. S-a mai domolit când s-a apucat de studiu la Institutul Minier Petroşani, Facultatea de Electromecanică.

Doar că legenda examenului de admitere e una pe cât de neconfirmată, pe atât de savuroasă.

Foștii săi colegi povestesc: "Ni s-a zis înainte că nu vor rămâne la echipă cei care nu trec examenul. Toată lumea umplea paginile cu orice, oricâte rânduri, cât să nu fie probleme. Doar Dumitrache nu scria nimic. Cu 5 minute înainte de final, a mâzgălit ceva și i-a întins foaia profesorului. «Ce înseamnă asta? Ai desenat un copac!», a sărit, ca ars, acesta. «Tovarășe, dacă nu intru la facultate și plec, sunteți în pom», și-a explicat «Mopsul» lucrarea. Și a intrat!".

CIFRELE UNUI ATACANT DE CLASĂ

  • 357 de meciuri în Divizia A
  • 170 de goluri în Divizia A
  • 31 de meciuri la națională
  • 15 goluri la națională
  • 3 titluri de campion
  • 2 titluri de golgeter al campionatului
  • 2 titluri de fotbalist al anului
  • 1 Cupă a României

CV FLOREA DUMITRACHE

  • Născut: 22 mai 1948, București
  • Decedat: 26 aprilie 2007, București
  • A jucat la: Rapid, TUG (juniori), Dinamo (1965-1976), Jiul (1976-1979), Corvinul (1979-1984)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (12)
dinamo_forever_77
dinamo_forever_77  •  23 Mai 2018, 08:56
Postat de Mihai Badea pe 22 Mai 2018, 23:58

Meciul cu Anglia,pierdut cu 1-0,la C.M. de la Guadalajar, Mexic 1970 a fost primul ,pentru noi,din grupa 3-a.Golul a fost inscris de George Hurst.Cel mai mare dribleur din istoria fotbalului romanesc a fost Gicu Dobrin!

CEL MAI MARE VARF !!! Intelegi limba romana ? Dobrin nu era varf.

669532053190276
Mihai Badea  •  22 Mai 2018, 23:58

Meciul cu Anglia,pierdut cu 1-0,la C.M. de la Guadalajar, Mexic 1970 a fost primul ,pentru noi,din grupa 3-a.Golul a fost inscris de George Hurst.Cel mai mare dribleur din istoria fotbalului romanesc a fost Gicu Dobrin!

192486884818821
Mihnea Ilie  •  22 Mai 2018, 20:13
Postat de dubluv pe 22 Mai 2018, 19:13

daca a fost asa de bun de ce Dinamo a renuntat la el la 28 de ani?

Venea beat la antrenamente...singurul care l,a sprijinit a fost Cornel Dinu...dar nici el nu a putut s,o faca la nesfarsit.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează