FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U20 - INS. CAPULUI VERDE 0-0

Naţionala U20 a făcut 0-0 cu Insulele Capului Verde!

Articol de - Publicat sambata, 15 mai 2010 00:00

Încă o mare ruşine: selecţionata U 20 a României a făcut ieri doar 0-0 cu Insulele Capului Verde. Bilanţ de groază în acest an la loturile reprezentative: 13 meciuri, 8 înfrîngeri, 5 remize, golaveraj 6-26!

"Tricolorii" lui Emil Săndoi au făcut de rîs fotbalul românesc la Turneul Internaţional U20 de la Viseu (Portugalia), completînd seria neagră de rezultate înregistrate de la începutul anului la nivelul loturilor naţionale.

Am trăit să-o vedem şi pe asta! România egală la fotbal, în 2010, cu liliputana Republică a Insulelor Capului Verde, care are o populaţie de 516.000 de locuitori! 

Selecţionata sub 20 de ani a reuşit ieri "performanţa" incredibilă de a nu cîştiga, şi mai mult, de a nu înscrie nici un gol împotriva unor fotbalişti care bat mingea în mijlocul Oceanului Atlantic, pe nişte petice de pămînt situate în largul coastelor Africii de Vest.

"Toţi au învăţat fotbal"
Selecţionerul reprezentativei de tineret, Emil Săndoi, explică situaţia: "Toată lumea a învăţat fotbal! Nu mai există echipe mici. Jucătorii din Insulele Capului Verde stau bine la capitolul fizic şi au tehnică individuală bună. Au jucat de la egal la egal şi cu portughezii, care abia i-au bătut 1-0, în minutul 93. Noi am avut cîteva ocazii singur cu portarul, dar le-am ratat". 

"N-am avut echipa bună"
Săndoi a tras concluzii sumbre după 0-4 cu Portugalia, 0-0 cu Belarus şi 0-0 cu Insulele Capului Verde: "Ştiam că n-avem un fond de jucători fantastic. Lotul ăsta l-am făcut ad-hoc, deoarece campionatul nostru nu s-a întrerupt. Jucătorii nici nu se cunoşteau între ei. N-am făcut nici un antrenament. Duminică ne-am reunit, luni am plecat, iar marţi am jucat cu Portugalia. Alta ar fi fost situaţia dacă am fi avut şi noi echipa bună, dar nu i-am putut lua pe Alexe, Răduţ, Gabriel Matei, Ionuţ Neagu sau Onicaş. Aşa am folosit jucători din judeţ sau din Liga a III-a ".

"A fost o acţiune de selecţie pentru selecţionata de tineret U21. S-au remarcat Mustaţă, Selagea, chiar şi portarul Drăghia"
Emil Săndoi

România U20 - I. Capului Verde 0-0
România: Drăghia (Rapid II) - Buleică (U Craiova), Mustaţă (Steaua II), I. Rada (Pandurii), Filip (Steaua II) - Copil (UTA), Selagea (Alba Iulia), J. Nicolae (U Craiova), Fuchs (Poli Timişoara) - Bîtfoi (Steaua II), M. Roman (U Craiova). Au mai jucat: Gogoşoiu (U Craiova), V. Rusu (Steaua II), Al. Coman, Oct. Ionescu (ambii Rapid), Pleaşcă (Pandurii). Din lot au mai făcut parte: Cobrea (Udinese), Muth (Gaz Metan), Vădrariu (Astra). 

"Viitorul fotbalului românesc e la pămînt. Nu doar rezultatele sperie, cît jocul, fără nici o perspectivă. Tinerii vin nepregătiţi la loturi. Au carenţe mari, care nu se vor rezolva prea curînd"
Miodrag Belodedici, director Departament juniori FRF

"Probabil că aceşti băieţi pe care nu i-am putut învinge joacă fotbal pe maidan, aşa cum o făceau şi copiii noştri acum 40 de ani"
Emeric Ienei, fost selecţioner

"Problemele noastre provin de la centrele de copii şi juniori. În afară de dribling şi de fentă, totul se învaţă. Iar noi nu prea facem asta!"
Emeric Ienei, fost selecţioner

"Ha, ha, ha! 0-0 cu Insulele Capului Verde? Sîntem constanţi, nu mai batem pe nimeni. Dacă nu ne pregătim cum trebuie e ca şi cum mergem la petreceri legaţi la ochi"
Angelo Niculescu, fost selecţioner

"Culegem ce-am semănat în ultimii ani, cînd responsabilii fotbalului românesc s-au interesat doar de primul orizont. Vom coborî şi mai mult, lîngă Bulgaria şi Albania"
Marian Iancu, patron Poli Timişoara

Rezultatele "naţionalelor" României în 2010
LOTUL A
3 martie: România - Israel 0-2 (amical)

LOTUL U17/Turneul de Elită
19 martie: Portugalia - România 4-1
21 martie: România - Croaţia 0-3
24 martie: Bosnia - România 3-3

LOTUL U19 /Turneul de Elită
3 mai: Portugalia - România 3-1
5 mai: România - Ungaria 0-3
8 mai: Grecia - România 2-0

LOTUL U21
3 martie: Israel - România 1-1 (amical)

LOTUL U20/Turneu Internaţional
11 mai: Portugalia - România 4-0
12 mai: România - Belarus 0-0
14 mai: România - I. Capului Verde 0-0

LOTUL U23 /International Challenge Trophy

10 martie: România - Italia 0-0
11 mai: Belgia - România 1-0

Nani e din Praia
Insulele Capului Verde a dat mai mulţi fotbalişti de top mondial. E vorba de Nani, mijlocaşul "naţionala" Portugaliei şi a lui Manchester United, care este născut în capitala Praia. Venit pe lume în Senegal, francezul Patrick Vieira are origini în arhipelagul respectiv, la fel ca şi Patrice Evra, Henrik Larsson, Pierre van Hooijdonk sau Jorge Andrade.

Insulele Capului Verde
Suprafaţă: 4.033 km pătraţi (de 59 de ori mai puţin decît România)
Populaţie: 516.000 locuitori
- independentă faţă de Portugalia din 1975
- campionatul de fotbal are doar 5 echipe
- 20% din populaţie trăieşte cu mai puţin de 1,25 dolari pe zi
- pe insula Sal există cel mai mare hotel din Africa de Vest: Club Hotel Riu Funana/Garopa (1.000 de camere)
- în New England (SUA) şi Portugalia trăiesc mai mulţi capverdieni decît în insulele natale
- 3.050 km de drumuri, dintre care 1.010 pavaţi, în special, cu piatră cubică

117 este locul ocupat de reprezentativa Insulelor Capului Verde în clasamentul FIFA, fiind a 32-a în topul naţionalelor africane

Cinci în Liga 1
În Liga I evoluează şi doi fotbalişti din Insulele Capului Verde,  Nene (FC Braşov) şi Edson (Ceahlăul). În România, au mai jucat din arhipelag, Emerson da Luz şi Dany Mendes Ribeiro (ambii Bistriţa, '08-'09), Hugo Evora (Ceahlăul, '07-'08) şi Marco Soares (Pandurii, '08-'09). Insulele Capului Verde au dat şi fotbalişti de top mondial: Nani, Patrick Vieira, Evra, Henrik Larsson, Pierre van Hooijdonk sau Jorge Andrade.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (13)
 •  16 Mai 2010, 13:37

Am vazut ca si Portugalia a facut 1-0 cu Capul Verde, si le spun ziaristilor astora care doar stiu sa arunce cu laturi, ca majoritatea fotbalistiloer de valoare din Capul Verde joaca in Portugalia. Sunt sigur ca s-au bagat cu curu-n poarta si a fost foarte greu sa le dea gol. Ma deranjeaza ca acesti ziaristi nu inteleg problematica fotbalului nostru la nivel de copii, juniori si tineret. As fi preferat sa vad o campanie mediatica pentru reinfiintarea Camp. de Tineret, dar voua doar va pute gura.

 •  15 Mai 2010, 15:13

dezastru nu mai batem pe nimeni!!!

 •  15 Mai 2010, 12:32

Acum ceva timp romania juca cu franta la ei acasa era 1-1 aprox. min 86 si un jucator roman era cazut la pamant, ce cedeti ca striga marele sandoi de pe margine: "stai acolo, fa-te mort". Cu astfel de antrenori la juniori nu ii vom creste in valoare si mentalitate niciodata. Oare nu nla auzit nimeni de la FRF, eu unul l-am auzit

Vezi toate comentariile (13)
Comentează