FOTBAL  »  NATIONALA  »  PRELIMINARII EURO 2020

NORVEGIA - ROMÂNIA // Jucăm în locul unde Hagi a început să devină ”Rege” » Gică a debutat acum 33 de ani pe „Ullevaal Stadium”

FOTO: www.worldsoccer
FOTO: www.worldsoccer

Articol de - Publicat vineri, 07 iunie 2019 11:07

România înfruntă azi Norvegia, în etapa cu numărul 3 din preliminariile EURO 2020. Locul disputării partidei, „Ullevaal Stadium”  din Oslo, este același în care Gică Hagi debuta în tricoul primei reprezentative.

  • Norvegia - România se joacă azi, de la ora 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la PRO TV.

Pe 10 august 1983, Gică Hagi apărea în premieră la națională într-un amical cu Norvegia, 0-0, pe „Ullevaal” din Oslo. Peste ani, Gică își trimite pe arena debutului său „armada” crescută la Academie ca să împingă România spre Euro 2020, la partida cu nordicii, din 7 iunie: Benzar, Tudor Băluță, Răzvan Marin, Cicâldău și Ianis Hagi.

Stadionul pe care România își continuă campania pentru Euro 2020, „Ullevaal” din Oslo, are o încărcătură aparte pentru fotbalul românesc. Pe arena construită în 1925 și supusă ulterior unor repetate lucrări de modernizare și-a făcut debutul Hagi în tricoul reprezentativei într-un amical cu Norvegia, disputat pe 10 august 1983. Avea doar 18 ani și jumătate.

„Meciul a venit la două luni după ce obținusem acea fantastică victorie în Suedia, 1-0 cu golul lui Cămătaru, în campania pentru Euro 1984. Și, înaintea partidelor decisive care urmau în toamnă, am ținut să fac un stagiu mai lung și un șir de întâlniri de pregătire, la care am adus foarte mulți tineri, între care și Hagi. Anterior jocului de la Oslo, am participat la niște turnee în Franța și Olanda, unde am disputat câteva meciuri cu echipe de club spre a încerca să le ofer puștilor șansa de a înțelege ce înseamnă o partidă internațională”, rememorează acele zile fostul selecționer Mircea Lucescu. El era pe banca „tricolorilor” atunci când Hagi și-a început aventura la prima reprezentativă.

„Să reținem debutul spectaculos al lui Hagi”

Partida n-a fost televizată în România, așa că imagini de la joc sunt inexistente în arhive. Cronica semnată de Laurențiu Dumitrescu în ziarul „Sportul” rămâne unica sursă despre prestația machidonului la Oslo.

„Debut promițător al mezinului Hagi”, nota jurnalistul, care descrie și trei momente cu Gică în prim-plan:

  1. Contraatac inițiat de Hagi și finalizat cu un "șut-bombă" de Gabor, dar respins în corner de portarul nordic (11);
  2. Șut prin surprindere pe lângă poartă (30);
  3. Pătrundere Hagi, centrare înapoi, reluare cu capul Gabor din plonjon, bară (61)!

Și, la final, o concluzie: „Se cuvine să reținem mai ales debutul spectaculos al lui Hagi. El a conlucrat cu Gabor atât de bine de parcă ar fi avut un stagiu îndelungat în 11-le primei reprezentative”.

Il Luce: „Mă revăd în munca lui Hagi”

Ne întoarcem la amintirile lui Mircea Lucescu: „Politica era să promovez direct la echipa mare vârfurile echipelor de juniori, fără să mai treacă pe la tineret. Am vrut să simtă responsabilitatea, iar Hagi, prin tehnică, dorință și comportament, s-a impus imediat ca titular, inclusiv la Euro '84. Încercam să-i protejez și în vestiar pe cei tineri. A fost chiar un episod în care Rică Răducanu a sărit să-l bată pe Lăcătuș, pe care l-am apărat în acel clinci”.

Peste ani, umbra „Regelui” se întoarce pe „Ullevaal” cu prilejul unei partide cruciale pentru calificarea la Euro 2020. În lotul lui Contra există 5 jucători crescuți la Academia fostului căpitan al României: Benzar, T. Băluță, R. Marin, Cicâldău și, evident, Ianis Hagi. „Mă revăd sută la sută în munca lui Gică”, punctează Lucescu senior.

„Important e ce lași în urma ta”

Și apoi subliniază: "Sunt mândru că a dat continuitate acestui mod de a înțelege destinele echipei naționale prin prisma tinerilor. A dovedit inteligență și perspicacitate atunci când i-a selectat pe acești copii și apoi le-a oferit o educație profesională. Hagi și-a dat seama că nu e important atât rezultatul de azi, cât ceea ce lași în urma ta. El a dat deja osatura echipei naționale, iar lucrurile nu se vor opri aici, cu siguranță. Ca și mine când eram selecționer, s-a confruntat cu obstacole, opoziții, intervenții negative până ca proiectul lui să producă efecte”.

„Vreau să văd o echipă care controlează jocul”

Cum va trebui să ne prezentăm însă la Oslo, în viziunea lui Il Luce? „Aș vrea să văd o echipă care controlează jocul, așa cum a făcut pe alocuri și în Suedia. Cu cât le vom da norvegienilor mai puține momente în care să ia mingea, cu atât vom fi mai avantajați, fiindcă nu ne putem lupta cu ei fizic. E nevoie să le blocăm calitățile atletice printr-o tehnică cu care le suntem clar superiori”.  

Norvegia – România 0-0

10 august 1983, amical, stadion "Ullevaal", Oslo
Norvegia: Thorstvedt – Soler, Kojedal, Hareide, Grondalen – Fjaelberg, Davidsen, Giske – Dokken, P. Jacobsen, Thoresen. Au mai intrat: Kollshaugen, Erlandsen, T. Jacobsen, Refvik. Antrenor: Tor Roste Fossen
România: Lung – Rednic, Iorgulescu, Ștefănescu, Văetuș – Movilă, Boloni, Hagi, Klein – Gabor, Coraș. Au mai intrat: Iovan, Bărbulescu. Antrenor: Mircea Lucescu.
Cartonaș roșu: Ștefănescu (83)
Spectatori: 15.000

Date despre arena „Ullevaal”

  • Capacitate: 28.000 locuri
  • Record asistență: 35.495 (meci Norvegia - Suedia)
  • Anul inaugurării: 1926 (modernizări în 1938, 1967, 1985, 1991, 1998, 2013)
  • Este stadionul pe care se desfășoară în mod tradițional meciurile naționalei Norvegiei și finala Cupei
  • Funcționează într-un complex în care mai există un centru de conferințe, un hotel și un mall
  • Stația de metrou care poartă chiar numele stadionului deservește traficul spre "Ullevaal"

Ne-au mâncat Europeanul din 2004

Ultima descindere a „tricolorilor” la Oslo s-a petrecut în iunie 2003, când România ar fi trebuit să învingă pentru a rămâne cu șanse în calculele calificării la CE 2004. Meciul s-a terminat însă la egalitate, 1-1, și a fost marcat de o gravă eroare de arbitraj: la scorul de 1-0 pentru noi, „centralul” slovac Lubos Michel a dictat penalty pentru gazde, invocând un iluzoriu henț în careu comis de Chivu. De fapt, cel care lovise mingea cu mâna fusese atacantul norvegian John Carew, lucru recunoscut peste ani de Michel, când devenise director general la Șahtior, unde colabora cu Mircea Lucescu.

11 meciuri există în palmaresul meciurilor directe cu Norvegia: am înregistrat 4 victorii, 5 remize și două înfrângeri

CLASAMENT  ACTUALIZAT

REZULTATE + PROGRAM GRUPA F

  • S-au jucat pe 23 martie 2019: Malta – Feroe 2-1, Suedia – România 2-1, Spania – Norvegia 2-1
  • 26 martie 2019: Malta – Spania 0-2, Norvegia – Suedia 3-3, România – Feroe 4-1
  • 7 iunie 2019: Feroe – Spania, Norvegia – România, Suedia – Malta (ora 21:45)
  • 10 iunie 2019: Feroe – Norvegia, Malta – România, Spania – Suedia (ora 21:45)
  • 5 septembrie 2019: Feroe – Suedia, Norvegia – Malta, România – Spania (ora 21:45)
  • 8 septembrie 2019: Spania – Feroe (ora 16:00), România – Malta (ora 19:00), Suedia – Norvegia (ora 21:45)
  • 12 octombrie 2019: Feroe – România (ora 19:00), Malta – Suedia, Norvegia – Spania (ora 21:45)
  • 15 octombrie 2019: Feroe – Malta, România – Norvegia, Suedia – Spania (ora 21:45)
  • 15 noiembrie 2019: Norvegia – Feroe, România – Suedia, Spania – Malta (ora 21:45)
  • 18 noiembrie 2019: Malta – Norvegia, Spania – România, Suedia – Feroe (ora 21:45)

Vezi și:

Țucudean trage un semnal de alarmă: „Nu trebuie să repetăm greșeala din meciul cu Suedia”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
serg_iordan
serg_iordan  •  07 Iunie 2019, 20:48

Cu ci e ai făcut matematica Justine?

serg_iordan
serg_iordan  •  07 Iunie 2019, 20:47

33 de ani?... de când?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează