FOTBAL  »  NATIONALA  »  NORVEGIA - ROMÂNIA

Corespondență GSP din Norvegia » VIDEO + FOTO Reportaj de la trambulina Holmenkollen, simbolul orașului Oslo: „Ne naștem cu schiurile în picioare”

Așa arată Holmenkollen în timpul competițiilor de iarnă, când tribunele sunt pline-ochi // FOTO:  Cristi Preda +10   FOTO
Așa arată Holmenkollen în timpul competițiilor de iarnă, când tribunele sunt pline-ochi // FOTO: Cristi Preda

Articol de , - Publicat miercuri, 05 iunie 2019 10:56

România va juca pe 7 iunie la Oslo, contra Norvegiei, în Grup F a preliminariilor EURO 2020. Partida va fi liveTEXT pe GSP.RO și în direct pe ProTV, de la ora 21:45. 

Schiatul e mai mult decât un sport în ținutul scandinav, iar trambulina de sărituri Holmenkollen este pentru Oslo și pentru restul țării un simbol al identității naționale. 

Norvegienii așteaptă meciul împotriva României cu interes, dar detașați. Fotbalul aici nu este o problemă de viață și de moarte, așa cum e prin alte părți. Urmașii vikingilor își investesc toate sentimentele în alt sport. Schiul este cel mai iubit sport din Norvegia, iar cetățenii acestei țării îl consideră mai mult decât atât, este o stare de spirit.

În Oslo, unde naționala lui Contra va ajunge în această seară, la 20:15, există un loc numit Holmenkollen. Aici, tronează celebra trambulină pentru sărituri cu schiurile care e un adevărat simbol al orașului. Are o înălțime de 60 de metri și fiind așezată pe un deal de 300 de metri înălțime face ca trambulina să vegheze tot orașul Oslo. E principala atracție a capitalei Norvegiei. Aici se țin concursuri de sărituri cu schiurile, cross-country și biatlon.

O dată pe an se organizează Festivalul de schi de la Holmenkollen, unde participă și Familia Regală. Această ocazie este considerată de către norvegieni o a doua zi națională.

Ce peisaj!

Drumul până la Holmenkollen se poate face cu metroul de suprafață și durează în jur de 30 de minute. E recomandat ca pe traseu să stai cu ochii lipiți de geam pentru că e plin de verdeață, căsuțe albe, apă și bărci. La un moment dat, printre case își face loc și o mică bază sportivă cu 6 terenuri de fotbal de dimensiuni mici, ce au gazonul parcă photoshopat. Din lipsă de spațiu, gardul ce înconjoară terenurile este lipit de vegetație și de stânci.

 

Metroul are stație chiar la baza trambulinei de sărituri cu schiurile, deci nu trebuie să depui absolut niciun efort pentru a ajunge acolo. Din stație mai trebuie să urci 5 minute pentru a ajunge la baza sportivă. Din acest punct de vedere, Holmenkollen se aseamănă cu San Siro din Milano, care are stație de metrou chiar în fața stadionului.

Aici se mai găsesc Muzeul schiului și al explorărilor polare ale norvegienilor, un simulator de schi, dar și un restaurant, astfel că locul adună dintotdeauna foarte mulți turiști și spectatori ai competițiilor ce se țin aici.

Începuturile

Prima competiție de care s-au bucurat norvegienii la Holmenkollen în 1892 a fost un traseu cross-country de 18 kilometri, care a fost încoronat de o săritură în lungime de 21,5 metri, recordul absolut atunci.

În primă fază, trambulina a fost un simplu deal combinat cu zăpadă și crengi de copac. Pe măsură ce anii au trecut și s-a intrat în 1900, sportul a devenit din ce în ce mai popular, așa că trambulina a fost modificată cu ajutorul unor schele de lemn pentru a fi mai înaltă. Astfel, săriturile schiorilor au început să fie cât mai îndrăznețe.

Perioada modernizărilor

În momentul în care Oslo a primit dreptul de a organiza Jocurile Olimpice de iarnă în 1952, arena a suferit mai multe modificări, fiind adăugat un turn înalt, cu lift pentru sportivi. 

Muzeul schiului a fost mutat sub trambulina de pe care sar schiorii, iar iazul din capătul dealului a fost secat pentru a obține lungimi cât mai mari în sărituri. Cu această ocazie s-au construit pentru prima oară tribune pentru spectatori, dar și unele speciale pentru arbitri și Familia Regală a Norvegiei. Competiția din acel an a adunat aproximativ 120.000 de spectatori, record valabil și în acest moment. 

trambulina holmenkollen +11 FOTO

Noul Look

Pregătirile pentru Campionatul Mondial de Schi din 2011 au adus un nou rând de modernizări serioase centrului de la Holmenkollen. Noua arhitectură a păstrat linia devenită deja faimoasă și a fost adăguat un design care să protejeze săritorii de vântul puternic, prin două aripi amplasate în lateralele trambulinei.

Nenumăratele îmbunătățiri și modernizări făcute de-a lungul timpului au făcut ca schiorii să ajungă de la sărituri de 20 de metri, în 1892, la 144 de metri, acesta fiind recordul all-time de la Holmenkollen, atins în martie 2019 de Robert Johansson.

Aici este sufletul sportului norvegian, locul cel mai important pentru cetățenii din Oslo, un punct de referință al orașului, dar și al Norvegiei. z

4000 de ani de istorie

Muzeul de la Holmenkollen este cel mai vechi muzeu al schiatului din lume. Aici sunt prezentați peste 4.000 de ani de istorie ai schiatului, explorări polare ale Norvegiei, artefacte, dar și expoziții de schi modern.

Puteți găsi schiuri din toate timpurile, reproduceri ale animalelor ce trăiesc la poluri, dar și echipamentele marilor exploratori norvegieni Roald Amundsen și Fridtjof Nansen. Amundsen a fost primul om care a ajuns la Polul Sud, iar Nansen, fost campion la schi în tinerețe, a fost primul care a traversat Groelanda. Printre altele, acesta a primit și premiul Nobel pentru pace. 

70.000de locuri este capacitatea de spectatori pe care Holmenkollen o suportă

24 februarie 1896 e data la care primul concurs de sărituri cu schiurile a ajuns la final la Holmenkollen

22noiembrie 1808 e prima atestare a unei competiții de sărituri cu schiurile din lume, în Norvegia. Atunci un ofițer de armată a reușit o săritură de 9,5 metri lungime

253,5metri este recordul mondial absolut de săritură, deținut de austriacul Stefan Kraft, reușit la Vikersundbakken, Norvegia

Cronologie Holmenkollen

1892 - Primul concurs din istoria Holmenkollen. Recordul de săritură este 21,5 metri
1896 - E.C. Richardson este primul străin care sare la Holmenkollen
1902 - Apare competiția de 50 km-clasic cross-country
1922/1923 - Prințul moștenitor al Norvegiei, Olav, sare și el cu schiurile 
1952 - Jocurile Olimpice de Iarnă sunt ținute la Oslo și arena este modernizată. Se stabilește recordul de spectatori prezenți, între 120.000 și 150.000
1954 - Pentru prima dată în istorie, femeile sunt lăsate să participe în competiția cross country
1980 - Tom Levorstad reușește o săritură de 105 metri, fiind primul schior care sare mai mult de 100 de metri la Holmenkollen
1982 - Se instalează un sistem electronic de măsurare a săriturilor
2000 - După ce femeilor li s-a permis în 1954 să participe la cross country, acum acestea primesc dreptul să participe și la sărituri cu schiurile
2010 - Începe construcția noii Holmenkollen Ski Arena

„Ne naștem cu schiurile în picioare”

Directoarea muzeului de la Holmenkollen, Birgitte Espeland, a acceptat dialogul cu reporterii Gazetei pentru a explica ce înseamnă schiatul pentru un norvegian

birgitte espeland

- Doamnă Espeland, ce e mai important în Norvegia, fotbalul sau schiul?
- (râde) Ați venit pentru meciul de fotbal, știu. O să vă batem și la fotbal, dar este cam al doilea sport pentru norvegieni. Pentru noi, tot ce contează este schiatul. E mai mult decât un sport, este trăsătura noastră definitorie, identitatea noastră națională.

- De ce este atât de iubit schiatul?
- La noi există o vorbă, că ne naștem cu schiurile în picioare. Toată lumea începe să schieze de la vârste fragede. Unii au noroc să ajungă sportivi celebri, alții o fac toată viața de plăcere. În perioada 1350-1905 Norvegia a fost sub dominația Suediei sau a Danemarcei și după ce am devenit independenți, am simțit nevoia să avem ceva al nostru, care să ne reprezinte. Adică schiatul. În muzeul de la Holmenkollen puteți vedea istoria explorărilor norvegiene de la poli. Ne mândrim foarte mult cu Roald Amundsen, primul om care a ajuns la Polul Sud, dar și cu Fridtjof Nansen, care la vremea respectivă a ajuns cel mai aproape de Polul Nord. A primit și premiul Nobel pentru pace. Ei doi sunt cei mai mari eroi ai Norvegiei, cei care ne-au dat identitate. Amândoi buni schiori. (râde)

- Spuneți că ne bateți la fotbal, deci urmăriți și acest sport.
- Nu zice nimeni că nu se uită la fotbal. O facem, însă cu o anumită detașare. Avem sentimente foarte puternice pentru schi și e un mod de viață. Norvegia înseamnă în primul rând schi. Ca să înțelegeți exact cât de important este acest sport pentru voi, am să vă povestesc ceva...

- Vă rog.
- În 1905, când Norvegia a devenit independentă și i-a cerut lui Carl al Danemarcei să devină regele țării, el a avut o discuție cu exploratorul Nansen. Acesta i-a transmis monarhului și soției sale, Maud, care venea și ea din Anglia, că vor deveni norvegieni cu adevărat dacă învață să schieze. Nici nu conta dacă știau sau nu să vorbească limba. De atunci și până în ziua de azi, familia regală vine anual la Holmenkollen să schieze la Festival. E o tradiție.

- Holmenkollen ce înseamnă pentru norvegieni?
- Locul numărul 1 pentru schiat. Este locul în care trebuie să te afli dacă ești pasionat de schi

CLASAMENT  ACTUALIZAT

REZULTATE + PROGRAM GRUPA F

  • S-au jucat pe 23 martie 2019: Malta – Feroe 2-1, Suedia – România 2-1, Spania – Norvegia 2-1
  • 26 martie 2019: Malta – Spania 0-2, Norvegia – Suedia 3-3, România – Feroe 4-1
  • 7 iunie 2019: Feroe – Spania, Norvegia – România, Suedia – Malta (ora 21:45)
  • 10 iunie 2019: Feroe – Norvegia, Malta – România, Spania – Suedia (ora 21:45)
  • 5 septembrie 2019: Feroe – Suedia, Norvegia – Malta, România – Spania (ora 21:45)
  • 8 septembrie 2019: Spania – Feroe (ora 16:00), România – Malta (ora 19:00), Suedia – Norvegia (ora 21:45)
  • 12 octombrie 2019: Feroe – România (ora 19:00), Malta – Suedia, Norvegia – Spania (ora 21:45)
  • 15 octombrie 2019: Feroe – Malta, România – Norvegia, Suedia – Spania (ora 21:45)
  • 15 noiembrie 2019: Norvegia – Feroe, România – Suedia, Spania – Malta (ora 21:45)
  • 18 noiembrie 2019: Malta – Norvegia, Spania – România, Suedia – Feroe (ora 21:45)

Citește și:

Ultima dilemă a lui Contra: Ianis sau Stanciu titular? » Cifrele arată o concluzie clară

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
iosif_vs
iosif_vs  •  05 Iunie 2019, 14:27

https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/gigi-becali-in-direct-de-pe-partie-declaratie-fabuloasa-mi-a-dat-dumnezeu-picioare-sa-merg-altfel-ma-facea-cu-schiuri-529199.html

722592111175990
Florin Ionescu  •  05 Iunie 2019, 13:23

e usor de demonstrat ce inseamna valorile culturale pentru o tara, si ce au ei in ADN. Pentru noi romanii cel mai important brand sunt micii si sarmalele, sa nu-mi spuneti despre gimnastica pentru ca nici 1% dintre romani nu fac acest sport :))) Rest my case :)

Vezi toate comentariile (2)
Comentează