FOTBAL  »  NATIONALA  »  NAŢIONAL ARENA

Operaţiunea "Gazonul 4" » Iarba de pe "Naţional Arena" a costat pînă acum 1,02 milioane euro

Articol de - Publicat miercuri, 22 august 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 22 august 2012 12:53

Suprafaţa de joc va fi schimbată după concertul Red Hot Chilli Peppers de pe 31 august, iar "naţionala" tremură pentru meciul cu Andorra, din 11 septembrie


ALPAB, operatorul stadionului, va avea la dispoziţie doar 5 zile pentru a monta noul dreptunghi verde. "Se va înlocui numai un sfert din gazon, care se va deteriora probabil, la concert, iar costurile le va suporta integral compania care organizează show-ul", spun şefii ALPAB

Avem iarăşi emoţii cu gazonul de pe " Naţional Arena"! Şi tot reprezentativa e cea care stă cu inima cît un purice, păstrînd amintirea de la inaugurarea stadionului, cînd "tricolorii" au evoluat pe un cîmp de cartofi contra Franţei, 0-0 (6 septembrie 2011), în preliminariile CE 2012.

Suprafaţa de joc va trebui schimbată din nou, pentru a treia oară, după show-ul rockerilor americani de la Red Hot Chilli Peppers, programat pe 31 august, seara. Va fi cel dintîi concert găzduit de "Naţional Arena", iar iarba va trebui să treacă în premieră şi acest test. Numai că, pe 11 septembrie, trupa lui Piţurcă va disputa aici primul meci pe teren propriu în calificările la CM 2014, împotriva Andorrei.

Şedinţă specială la FRF
Operatorii complexului, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), susţin că va fi o formalitate instalarea gazonului, însă timpul extrem de scurt avut la dispoziţie a creat deja îngrijorare la FRF. Luni, preşedintele Mircea Sandu a convocat o şedinţă specială la federaţie pe această temă spre a se asigura că lucrurile se vor regla în timp util.

"Se vor schimba doar 2.000 metri pătraţi"
Vasile Grădişteanu, director adjunct la ALPAB, explică faptul că va trebui înlocuit numai un sfert din gazon, în partea dinspre peluză unde va fi instalată scena: "Firma engleză STRI, cu care lucrăm încă de la finala Europa League, a estimat că, din experienţă, la astfel de evenimente se deteriorează în jur de 2.000 de metri pătraţi de iarbă". Pentru protecţie, dreptunghiul verde va fi acoperit cu o platformă special, o suprafaţă numită Porta Floor, care se sprijină pe nişte mici picioare de cauciuc, lăsînd gazonul să respire.

Bere interzisă în zona gazonului, la concert!
"Fanii care vor sta la nivelul scenei nu vor avea voie să intre în zona respectivă cu bere, care, dacă se scurge pe iarbă prin despărţiturile podiumului, o pot deteriora", mai spune Grădişteanu.

El completează că abia azi va fi semnat contractul cu organizatorii concertului RHCP: "Dacă le convin condiţiile pe care le vom pune noi cu privire la gazon, e-n regulă. Dacă nu, să se ducă în Piaţa Constituţiei, ca Lady Gaga! E problema lor că deja au vîndut bilete înainte să semneze acordul cu ALPAB!".

Două zile să vină baloţii, alte două pentru decopertare
Cum ar trebui să se rezolve rapid problema gazonului? Grădişteanu: "Compania Emagic, care-i aduce la Bucureşti pe cei de la Red Hot, va trebui să suporte imediat costurile de schimbare a parcelelor de iarbă ce se vor strica în urma concertului. La 48 de ore după eveniment, adică pe 2 septembrie, seara, va trebui să avem deja baloţii cu noul gazon. Pînă pe 4 septembrie am avea timp să decapăm terenul şi apoi să montăm suprafaţa proaspătă şi să o aducem la nivel de utilizare".

Practic, va fi nevoie ca povestea să se rezolve în maximum 5 zile! Asta pentru ca, pe 10 septembrie, în preziua meciului echipei naţionale, adversarii din Andorra să poată să-şi efectueze aici şi obişnuitul antrenament oficial. "Timpul e foarte scurt, iar operaţiunea se va face la limită. Există într-adevăr riscul să nu iasă cum trebuie dacă nu se lucrează ca la carte", avertizează specialiştii.

Primul gazon: 80.000 euro. Iulie 2011
Achiziţionat din Italia, montat de firma Gama Verde a lui Adrian Oprişan. Iarba s-a rupt însă la meciul inaugural, România - Franţa 0-0 (6 septembrie 2011). Suma a fost imputată constructorului

Al doilea gazon: 250.000 euro. Septembrie 2011
Rulouri importate din Olanda pe cheltuiala constructorului stadionului, Max Bogl. Oţelul - Benfica (0-1 în Liga Campionilor) a fost primul meci disputat pe noul gazon

Al treilea gazon: 690.000 euro. Martie 2012
Suprafaţa de joc a fost schimbată special pentru finala Europa League din mai 2012. 340.000 euro au costat rulourile de gazon, 350.000 de euro s-au achitat pentru înlocuirea completă a straturilor aflate sub iarbă, plus utilajele necesare


8 meciuri s-au disputat pe actualul gazon, începînd cu finala Europa League (9 mai) şi terminînd cu Dinamo - Barcelona (11 august)

200 de pachete de bilete e numărul aproximativ al tichetelor achiziţionate pînă acum de fanii "naţionalei" pentru cele 5 partide de acasă din preliminariile CM 2014: pachetele sînt la vînzare din 15 august

"Gazonul se prezintă acum în condiţii perfecte. E OK şi din punctul de vedere al planeităţii, şi ca duritate, nu mai există nici spaţii fără iarbă. Va fi arăta bine la partida cu Andorra"
Vasile Grădişteanu, director adjunct ALPAB

Playtech: ȘOC! Prima reacție a lui Putin după masacrul de la Kremenciuc. Mesajul HALUCINANT după uciderea a cel puțin 18 civili


Comentarii (12)
jullien_alphonse
jullien_alphonse  •  24 August 2012, 21:43
Postat de marius.bxl pe 22 August 2012, 14:51

nu va mai tot mirati ca de ce gazonu este prost i costa de 3 ori .raspuns spalare de bani,spaga nu se vrea sa se faca treaba la noi in tara .nu se vrea sa se faca treaba buna pentru ca nu mai au de lucru firmele . mai bine carpesc cu acordul primariei ca asa au de lucru tut timpul si asa pot spala si a da spaga tot timpul.mai bine ramaneam sub ocupatie germana tot timpul

@marius.bxl si... UE ... crezi ca e chineza? E de sorginte evreiasca, cu conducere germana. Ai rabdare ca la scoala o sa se invete GERMANA OBLIGATORIU :)))))

agb87
agb87  •  22 August 2012, 16:31

cum sa prinda un gazon in numai cateva zile de la montarea sa?de ce trebuie sa se aglomereze de unii singuri in halul asta cand puteau sa programeze meciul pe Ilie Oana sau cluj arena, mai ales ca aceste doua stadioane inca nu au gazduit nationala de la inaugurarea lor? Iarasi meci pe musoroaie de cartite, iar cu public bucurestean sictirit venit ca la teatru, iar meci anost fara victorie pentru Romania, iar adio calificare din primul meci. Macar primele doua puteau fi evitate.

sibelius
sibelius  •  22 August 2012, 15:08
Postat de vladutz13 pe 22 August 2012, 14:33

Cum e posibil sa fie distrus gazonul la fiecare concert??? Asa se intampla cand ai un proiect foarte prost pentru stadion. Puteau sa-l gandeasca sa lase un spatiu in spatele portilor.... cum e de exemplu pe Wembey!! Asa s-ar fi putut juca si rugby la noi!!! Dar cand nu exista concursuri de proiecte, sau dezbateri publice.... PENIBIL!!! Cei care sustin ca in 5 zile se poate juca pe iarba noua sunt niste mincinosi!!

Gazonul deja e distrus. Nu vor sa-l schimbe pana dupa concert sa nu creasca altfel de iarba dupa.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează