FOTBAL  »  NATIONALA  »  COMENTARIU

Opinie Cristian Coman » Liniștea de pe stadion a dispărut. A început Revoluția copiilor

Articol de GSP - Publicat sambata, 19 octombrie 2019 11:06

Înainte de meciul de marți, antrenorul norvegian a averizat că dacă sunt scandări rasiste în tribunele pline de copiii români, echipa lui ar urma să iasă de pe tern. Pentru că meciul declarațiilor promitea să fie mai alert decât cel de pe teren, Razvan Burleanu a spus că „este o insultă la adresa copiilor”. Domnule președinte, vorbești serios?

Inocența copiilor este splendidă și ne-a făcut să lăcrimăm când i-am auzit cântând imnul din toate puterile. Sau când râdeau amuzați după ce George Pușcaș a ratat penalty-ul dat cu generozitate. 

Sau când se numărau cu spatele la teren (an-tan-te, dize-mane-pe) chiar și când terenul Arenei devenise mai animat în repriza a doua, dar oboseala copiilor le punea le încercare capacitatea de atenție. Altfel, au chiuit, au răspuns la apelul crainicului stadionului, au creat iluzia unui freamăt 
energizant. „Haotic”, au zis norvegienii, dar fiecare cu evaluarea lui. 

Asta este inocența. Dar copiii pot fi manipulați îngrozitor. De aceea îi apărăm și încercăm să îi învățăm să se apere singuri, pentru că sunt vulnerabili. De aceea vrem să nu se mai întâmple fapte îngrozitoare, unele recente, unde copiii au fost ademeniți. Iar pozele cu copiii bulgari „ultrași” din presa britanică, cu salutul nazist, sunt înspăimântătoare

Iar România nu este raiul regulilor, trebuie să recunoaștem. Zicala „Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate” se potrivește foarte bine temperamentului nostru. Adulții „care au venit să-i supravegheze” erau de fapt adevăratul pericol. Nu, nu generalizez. Dar așa cum mai mulți primari au profitat de statutul de „însoțitor” pentru a merge pe stadion, alții puteau să le spună copiilor că dacă intri pe stadion și nu înjuri de morți, degeaba ai venit. 

În această lume pe dos, un inamic potențial al inocenței a fost Contra. Înjurătura din minutul 51, de la ratarea lui Pușcaș, „F** morţii mă-tii să îţi f**, Puşcaş!” le-a îmbogățit copiilor din spatele bancii de rezerve vocabularul. Sau măcar le-a fixat un nou nivel de comunicare pe terenul de fotbal. Da, știu, „nu e mare lucru, a fost o descătușare nervoasă, se întâmplă, și-a cerut scuze”. Sigur! Dar era cu sute de copii în spatele său, care îi sorbeau cuvintele. E așa de greu?

Deci, de unde venea pericolul? 

Pentru norvegieni, copiii „haotici” nu erau periculoși, dar reprezentau nedreptatea pură. Pedeapsa înseamnă liniște în tribune, nu vacarm, nu chiote. LINIȘTE! Ei au văzut scena din tribune ca și cum un recidivist agresor este trimis să-și revină la o gradiniță. 

UEFA a schimbat regulile, contează mai mult să educi copiii, să schimbi karma tribunelor cu zvastici pe biceps și ochi înroșiți furie. Strategia este similară cu aceea de a da bilete gratuite femeilor și fetelor care intră pe stadion. Sau de a premia fair play-ul. Asemănătoare, dar mult mai 
bună pe termen lung.

Ideea aceea cum că jucătorii să nu aibă fanii lângă ei - astfel încât data viitoare conducătorii clubului sau federației să ia măsuri severe - este corectă. Ce nu au înțeles oficialii și unii dintre jurnaliștii norvegieni a fost că mulțimea de copii a încurajat bucuria jocului, a spectacolului în 
sine, a întâlnirii. Nu i-au încurajat pe jucători, nu victoria cu orice preț, nici măcar nu au sancționat arbitrul „care a greșit”. Adulții fac asta, nu ei. 

Zumzetul continuu din tribune a catapultat chiar ideea de sport peste „munții” de violență. O premieră absolută, cel puțin în țări democratice, ca 29.000 de copii să participe la un meci. (Iată că românii pot fi buni organizatori)

De ce se temeau norvegienii? De transpunerea în realitate a romanului „Împăratul muștelor”? Cu copii în transă care să-și dorească puterea și să îl anihileze pe celălalt? Nici pe departe. 

A fost Revoluția copiilor. 

Lagerback, tu ai auzit de Gavroche de Bucarest?

  • Cristian Coman, jurnalist cu peste 25 de ani experiență în presă, la Pro TV, Realitatea TV, Antena 1 şi TVR 1, acum senior editor la Libertatea, scrie și pentru Gazetă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
1805213859545810
Adrian Constantin Sendroiu  •  19 Octombrie 2019, 19:09

pentru foarte multi dintre acesti copii, mai ales pentru cei din localitati mici unde nationala nu va ajunge niciodata dar si pentru ceilalti daca acest meci al nationalei este primul, acest meci a fost o aventura pe care si-o vor aminti toata viata, e tot ce conteaza. Aceasta amintire nu pot sa le-o ia niciunul dintre asazisii ziaristi si comentatori plini de venin, lipsiti de putere de intelegere care isi pierd timpul cu astfel de mesaje hidoase, nu fapt nu-si pierd timpul, pur si simplu nu sunt buni de nimic altceva decaty sa improaste cu venin. .

danny_l
danny_l  •  19 Octombrie 2019, 15:25

Avem o șansă, să batem Suedia și să facem măcar egal cu Spania,să lăsăm acasă aceste 2 echipe nordice,sper Contra să nu mai fie așa fricos.

alexzece
alexzece  •  19 Octombrie 2019, 12:40
Postat de Farkas Ambrus-Mihai pe 19 Octombrie 2019, 11:58

Stiam ca GSP tolereaza fel si fel de opinii, in fond asta este esenta libertatii presei. Dar opinia dumneavoastra m-a revoltat. N-a fost nimic epic, domnule Coman, a fost o noua mostra de mioritism carpato-danubiano-pontic. Atunci cand au instituit regula participarii copiilor, occidentalii nu s-au gandit ca cineva va merge pana acolo incat sa adune 30.000 de copii din toata tara, sa-i care cu autocarele la meci, sa-i tina acolo mult peste ora lor de culcare si sa mai si introduca 2000 de adulti cu ei pe stadion. S-au gandit la interesul sportului, dar se vede treaba ca pentru Romania trebuie legi speciale, altfel nu facem decat sa incercam sa le ocolim, ca de obicei. Sau credeti ca norvegienilor li s-au prezentat scuze oficiale degeaba? O pedeapsa e o pedeapsa, normal ca norvegienii au fost revoltati. Sa-l lasam pe Gavroche, ca nu e cazul. Asta e gandire de tip oriental, domnule, iar orientalii nu au un Gavroche. Rolul presei e sa educe oamenii, domnule jurnalist. Ce educatie oferiti dumneavoastra proslavind incalcarea grosolana a conceptului de fair-play la care tocmai am fost martori? Cum vrem sa schimbam noi paradigma romaneasca a micii ciupeli, a legilor care nu e necesar sa fie respectate, ci se pot ocoli ici si colo, cu asemenea opinii? Poate dumneavoastra va place Orientul, domnule, dar majoritatea romanilor vor in Occident. Iar Occidentul functioneaza dupa alte principii...

*** cu occidentul asta,domnule?Mie nu mi se pare ca lumea se indreapta spre ceva bun si asta e in primul datoria occidentului si SUA,asa ca incepeti sa latrati la alta masa.Chiar daca probabil nu ne vom calificala Europene,si asta din cauza lui Contra,caruia ii e frica si de propria umbra,ma bucur ca macar i-am scos din joc pe reesapatii astia mediocri de norvegieni...auzi,sa le fie frica de niste copii...asta e culmea PENIBILULUI!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează