FOTBAL  »  NATIONALA  »  OPINIE

Dan Udrea îi pune o întrebare lui Contra: Liga 1 e slabă sau e doar alibiul perfect? 

Cosmin Contra
(foto: Raed Krishan, GSP)
Cosmin Contra (foto: Raed Krishan, GSP)

Articol de GSP - Publicat sambata, 22 iunie 2019 17:49

Contra a pus lipsa de rezultate la naționala mare și pe nivelul scăzut al campionatului intern, teorie pe care România U21 a infirmat-o din plin cu Croația și Anglia, când a folosit de fiecare dată aproape 60% jucători din Liga 1.

Cosmin Contra, încercând să explice prestațiile slabe arătate de națională în meciurile care contează cu adevărat în grupa preliminară pentru Euro 2020, cu Suedia și Norvegia, a oferit un argument. "Campionatul din România este slab! Dar nu numai că este slab, noi avem o problemă şi din cauză că în ultimii ani echipele noastre nu au mai ajuns în competiţiile europene, în grupe cel puţin. E greu, dacă nu joci la un nivel internaţional, să te baţi cu echipe puternice, cu jucători puternici, e clar că echipa naţională are de suferit", a spus Contra la Telekom Sport.

Probabil că acesta a fost și motivul pentru care Cosmin a fost atât de reticent în a folosi fotbaliști din întrecerea internă în cele două partide:

Suedia - România 2-1

  • jucători din Liga 1 titulari: 3 (Manea, Bancu, Băluță)
  • jucători din Liga 1 intrați pe parcurs: 1 (I. Hagi)

    TOTAL: 4 jucători din Liga 1

Norvegia - România 2-2

  • jucători din Liga 1 titulari: 1 (Deac)
  • jucători din Liga 1 intrați pe parcurs: 2 (I. Hagi, Țucudean)

    TOTAL: 3 jucători din Liga 1

Câtă dreptate are selecționerul și cât e doar fugă de răspundere? Cât e realitate în ce zice Contra și cât e doar un alibi, foarte la îndemână, invocat și de unii dintre predecesorii săi?

Naționala de tineret e cea care îi răspunde lui Contra. Și îi răspunde ferm. România U21 demonstrează, în fața unor adversari, care la nivelul acesta de vârstă, sunt mai de calibru decât Suedia și Norvegia la seniori, că fotbalul din Liga 1 nu e chiar atât de slab și de neînsemnat. Pe hârtie, diferența dintre România și Anglia, la U21, e incomparabil mai mare, tot în favoarea adversarei, decât în disputele România - Suedia și România - Norvegia. Suedezii și norvegienii au jucători la echipe mai bine cotate, în campionate mai valoase decât unde se află jucătorii noștri, dar cei ai englezilor evoluează aproape toți în Premier League! Și joacă!! Iar puștii croaților sunt, printre altele, la Rangers, Celtic, Wolfsburg, ȚSKA Moscova, Bordeaux sau Stuttgart.

Și cu toate acestea, ne-am descurcat. Chiar foarte bine, în ciuda faptului că peste 50% din echipa de start a conținut jucători din Liga 1. Iar pe parcursul celor 90 de minute, dintre cei 14, nu mai puțin de 8 au fost din întrecerea internă. Competiție pe care Contra o consideră slabă.

România - Croația 4-1

  • jucători din Liga 1 titulari: 6 (Manea, Ștefan, T. Băluță, Cicâldău, Man, I. Hagi)
  • jucători din Liga 1 intrați pe parcurs: 2 (Olaru, Fl. Coman)

    TOTAL: 8 jucători din Liga 1

România - Anglia 4-2

  • jucători din Liga 1 titulari: 6 (Manea, Ștefan, T. Băluță, Cicâldău, Man, I. Hagi)
  • jucători din Liga 1 intrați pe parcurs: 2 (Fl. Coman, Nedelcu)

    TOTAL: 8 jucători din Liga 1

Și am câștigat. Ambele meciuri. Iar MVP-urile au fost de fiecare dată cei din Liga 1: Tudor Băluță, cu Croația, și Florinel Coman, cu Anglia.
De altfel, întrebarea lui Adrian Porumboiu, "câți jucători din naționala mare ar fi titulari în naționala U21?", nu e doar genială, dar oricine încearcă să dea curs provocării fostului arbitru și să încerce să caute multe variante de răspuns, va realiza că, în afara lui Tătărușanu, Chiricheș, Bancu și poate Keșeru, nu va găsi alți fotbaliști mai valoroși astăzi decât cei de la tineret.

Ce ați zice de o națională de seniori în formula:
Tătărușanu - Manea, Chiricheș, Nedelcearu, Bancu - R. Marin, T. Băluță, Cicăldău - I. Hagi - Pușcaș, Fl. Coman 

Și dacă vi se pare că nu e mare lucru, atunci să comparăm cu primul "11" de la Oslo, cu observația că Vlad Chiricheș a fost accidentat:
Tătărușanu - Chipciu, Săpunaru, Grigore, Toșca - Deac, P. Anton, Stanciu, Grozav - Pușcaș, Keșeru

România U21 nu ne-a dat doar speranța că putem avea din nou o națională precum cea din anii '90, dar ne arată că fotbalul românesc, prin intermediul Ligii 1, continuă să producă fotbaliști de valoare și ne spune că ar trebui să prețuim mai mult campionatul intern. Și să nu-l mai hulim atât de tare și atât de des. Și nici să-l folosim ca alibi pentru nereușitele naționalei de seniori. 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (36)
zizu
zizu  •  23 Iunie 2019, 11:14
Postat de firaldo pe 22 Iunie 2019, 21:23

Inclusiv pe Coman l-a facut in toate felurile.Dar am batut o nationala de tineret care este evaluata la 300 milioane de euro(Anglia),80 de milioane(Croatia) si luni jucam cu Franta care este evaluata la 368 de milioane,iar noi 60,nu-i inteleg pe cei care nu au puterea sa se bucure si cauta nod in papura,ca am avut noroc...ca nu e cine stie ce campionatul asta european,nu...nu a avut noroc chiar am meritat victoria in ambele meciuri...si ba da..chiar este mare lucru campionatul asta european...mai ales pentru noi care nu am fost obisnuiti ale acestor turnee.

Nu e meritul lui becali,în nici un fel!poate doar că i demonstrează incompetența

gado
gado  •  23 Iunie 2019, 08:36

Nu sunt de acord cu Chiriches. Este mai mereu accidentat si nu mai este jucatorul de acum 7-8 ani. Si ceea ce nimeni nu a precizat inca : Radoi la nationala mare impreuna cu toata echipa u21.. NU Contra cu cei mici la nationala mare .. La nationala mare interesele primeaza (impresari, finantatori, patroni, etc), la u21 nu se gandea nimeni. Oricum trebuie tinut cont ca tinerii nostri formeaza o ECHIPA unita si nu stiu cum ar putea fi pastrata aceasta unitate din momentul in care nu vor fi promovati "in bloc" la echipa mare. Atuul este ECHIPA ! Ceea ce la nationala mare nu vezi : acea daruire fantastica, faptul ca ei cred unul in celalalt si se ajuta reciproc, acele sclipiri individuale si faptul ca nu cedeaza chiar si cand totul pare pierdut, acea sinceritate in joc care a atras publicul in tribune.. Generatia matura ar trebui sa se dea la o parte din calea acestor tineri. Ei pot creste in continuare si au ce oferi, macar la capitolul promisiuni. Prefer sa privesc un joc al U21 decat un joc al nationalei mari si fricoase.

1644268578982287
Gigi Visan  •  23 Iunie 2019, 07:39

Cu scuzele de rigoare domnule Udrea te intreb si eu,ce Doamne iartă-mă vezi la Chiriches si ce mai astepti de la el? Omul cred ca nu are 30 de meciuri jucate în ultimii 3 ani! Lasa-l in durerea lui să își numere banii si poate daca tot stă numai pe banca macar sa învețe ceva de la antrenorii ce ii are.Poate iese macar un antrenor din el.Ar fi în mediul lui preferat, pe banca! Asta se accidenteaza si cand se da jos din pat.

Vezi toate comentariile (36)
Comentează