FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U15

Pe urmele lui Brîncoveanu » Răducioiu aduce la ”naţionala” U15 reţeta importată de la Mircea Lucescu: relaxare la muzee, nu la mall

Turiștii britanici au fost surprinși
să vadă la muzeu trupa de juniori
U15 condusă de Răducioiu +4   FOTO
Turiștii britanici au fost surprinși să vadă la muzeu trupa de juniori U15 condusă de Răducioiu

Articol de , - Publicat joi, 29 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 28 noiembrie 2012 18:45

”Marele Blond” i-a dus pe puştii de la cea mai tînără ”naţională” a României să viziteze Palatul Mogoşoaia, ridicat la 1700 de Domnul Ţării Româneşti. Ianis Hagi şi colegii săi au apreciat iniţiativa antrenorului


E un episod autentic. În anii '90, cînd Mircea Lucescu pregătea Rapidul, iar Dănuţ Lupu se număra printre jucători, antrenorul a dus întreg lotul giuleştean la o vizită la Casa Memorială a lui Mozart din Salzburg. Se întîmpla în timpul unui turneu de pregătire în Austria. Iar hîtrul mijlocaş, mai puţin pasionat de reperele culturale propuse de tehnician, a dat-o pe glume muzicale înainte de intrarea în muzeu: "Nea Mircea, aici e cu ta-ra-ra, ta-ra-ra, trebuie să-l aduci pe Tararache, nu pe noi!".

"Erau unii care rămîneau în autocar"
Dincolo de hazul momentului stă însă celebra alegere a lui Mircea Lucescu de a nu-şi purta fotbaliştii, pentru relaxare, la shopping, ci încercînd să organizeze în timpul cantonamentelor scurte vizite la obiective turistice, în orice colţ al lumii. Florin Răducioiu a trecut şi el prin aceste experienţe, amintindu-şi acum că "majoritatea mergeam să vedem un muzeu sau o biserică, dar erau şi unii care preferau să rămînă în autocar".

Au admirat icoanele pe lemn
Iar "Marele Blond" a decis să ducă mai departe reţeta importată de la mentorul său. Aşa că, în postura de antrenor al lotului naţional U15, i-a scos pe copii înaintea "dublei" amicale cu Turcia la o plimbare prin Palatul Mogoşoaia, situat foarte aproape de centrul de pregătire al FRF.

În frunte cu liderul Ianis Hagi, puştii au gustat iniţiativa lui Răducioiu. O parte dintre ei şi-au aruncat o privire şi în Muzeul de Artă Brîncovenească, s-au uitat cu admiraţie la icoanele pictate pe lemn şi au stat să citească şi micile explicaţii despre exponate. "Nu ne-ar fi stricat chiar un ghid pentru cîteva minute", au murmurat băieţii de la U15.

Ei i-au surprins prin prezenţa lor acolo şi pe nişte turişti britanici. Englezii s-au mirat să vadă la Palat un grup de sportivi, s-au interesat cine sînt tipii îmbrăcaţi în echipamentul tricolor, după care au ţinut să se şi fotografieze alături de elevii lui Răducioiu.

"Domnu' Florin, tot respectul!"
Expediţia a durat circa 40 de minute, de-a lungul cărora copiii au avut timp să facă şi o scurtă plimbare prin liniştitul parc în mijlocul căruia se află complexul ridicat la 1700 de Domnul Ţării Româneşti, Constantin Brîncoveanu. "Vom mai veni aici, fiindcă e un loc realmente încîntător. Iar atîta vreme cît voi fi la cîrma acestui lot, nu voi include niciodată în program relaxare şi plimbări la mall. Nu fac parte din filozofia mea şi din felul meu de a pregăti un meci", a conchis Răducioiu, care a promis că se va întoarce la Palat şi împreună cu familia.

Iar "Marele Blond" a plecat şi mai încîntat de la Mogoşoaia după ce, la ieşire, cîţiva paznici l-au întîmpinat cu o plecăciune: "Domnu' Florin, tot respectul! Aţi fost un atacant mare de tot! Vă mulţumim pentru ce-aţi făcut pe gazon!".


"Mi-a plăcut mult la Palatul Mogoşoaia. Te poţi relaxa foarte bine înaintea unei partide, te gîndeşti liniştit la ce ai de făcut. Îmi doresc să mai facem astfel de vizite"
Ianis Hagi, mijlocaş România U15

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
coreeanu
coreeanu  •  29 Noiembrie 2012, 04:36

Da, frumoasa initiativa. Dar eu nu stiam ca se practica "relaxarea la mall" inaintea meciurilor. Cum sa te relaxezi in mijlocul a sute de oameni si reclame?

gabrix_
gabrix_  •  29 Noiembrie 2012, 02:24

asta e ceva ce serveste ca baza pt a cladi mari caractere

Vezi toate comentariile (2)
Comentează