FOTBAL  »  NATIONALA  »  GRECIA - ROMÂNIA 0-1

Permis de Port revanşă » Start perfect pentru preliminariile CE 2016 chiar în locul unde am pierdut barajul pentru CM, 1-0 cu Grecia

Marica a marcat unicul gol al partidei, pe urmă a fost eliminat
Marica a marcat unicul gol al partidei, pe urmă a fost eliminat

Articol de , - Publicat luni, 08 septembrie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 14 septembrie 2014 21:42

Golul înscris de Marica în debut i-a răzbunat pe "tricolori", care au rezistat în 10 timp de aproape o repriză după eliminarea aceluiaşi căpitan.

Un " Karaiskakis" gol e o navă naufragiată în largul Pireului, pe ale cărei scînduri umezite de prima ploaie din ultima săptămînă debutează preliminariile Euro 2016. Calm, ca-ntr-un film cu Charlie Chaplin, în care se aud surd doar aplauzele Comitetului Executiv al FRF şi ale celorlalţi spectatori prezenţi la VIP. Subtitrarea e asigurată de Victor Piţurcă: meciul începe cu selecţionerul român fluturînd ochelarii şi mustrîndu-şi elevii pentru mici erori în apărare!

VEZI AICI VIDEO!

Ce start, Chipciu şi Marica!
Grecia fără Karagounis, retras, e ca Taxi Driver fără De Niro, actorul pe care mijlocaşul elen îl imita cu atîta exactitate. Încercăm să profităm de asta prin "banderola" Marica şi decarul Maxim, primul şut pe poarta lui Karnezis.
Apoi, o ţesătură pornită de la Raţ, continuată de Stancu şi finalizată cu un dribling scurt al lui Chipciu se termină frumos: românul cade de lîngă "romanul" Holebas, Clattenburg arată punctul cu var! Nu bate şeptarul, care ratase cu Ludogoreţ. Marica ia mingea, îl culcă pe Karnezis ca pe-o matrioşkă şi înscrie (10)!

Greek Bucket Challenge
Reuşita toarnă o găleată peste scînteia de început. Una fără gheaţă, ca-n Ice Bucket Challenge, însă cu mici donaţii pentru noi la mijlocul terenului. Unde Pintilii recuperează mingi, Hoban deschide bine jocul, Chipciu se bate cu temuta apărare ce combină Serie A şi Bundesliga. Grecii, mai nimic. Un şut din unghi, la care Tătăruşanu boxează, o mulţime de pase greşite de Samaris sau Mantalos.

Grigore, aproape de cadou
Doar noi mai contăm pînă la pauză, şut bun Maxim (37), Tachtsidis şi Papastathopoulos se ciocnesc ca veveriţele Chip şi Dale. Iar "aluna" sare-n curtea noastră: Grigore, sărbătoritul zilei, se înalţă din cornerul rezultat, loveşte cu capul, Karnezis opreşte balonul doar pe linia porţii!

E semn pentru nou-venitul Ranieri că e nevoie de o schimbare. Şi forţează cu un alt debutant al serii, Diamantakos în locul inexistentului Samaras!

Talpă şi baricade
Tot noi începem mai bine repriza, cu acelaşi Chipciu exact şi un Hoban apărut surprinzător la o lovitură de colţ. Dar entuziasmul ne-a dăunat: Marica, avertizat şi-n prima repriză, l-a şters cu crampoanele pe Samaris. Clattenburg a ridicat şi din umeri, şi cartonaşul roşu, noi am clădit un baraj roşu în calea valurilor alburii.

Rezistenţă memorabilă
Dar cum nouă nu ne place termenul baraj, totul devine un chin defensiv. Grecii se aruncă, ai noştri resping şi respiră cu greu. Dar Grecia e ca un elev corigent care, deşi profesoara iese din clasă în timpul testului, nu are de unde copia răspunsurile!

Dar sistemul 5-4-0 a rezistat. Cu tot cu centrările la secundă, cu bara lui Torosidis. Ce debut de campanie!

"Am simţit pe teren că sîntem mai buni decît grecii. S-a văzut că nu aveau meciuri în picioare în sezonul acesta. E un start perfect, dar am văzut şi celelalte rezultate, sînt sigur că vor fi multe meciuri grele" (Alexandru Maxim)

"Sincer, mă aşteptam la această victorie. Nu mi-a fost frică pe final. Am simţit că nu sînt într-o zi bună şi că nu ne pot egala" (Alexandru Chipciu)

"Sîntem entuziaşti, bucuroşi. N-am mai făcut greşelile din baraj. Păcat că am suferit în a doua repriză, după eliminarea mea. Un jucător cu experienţa mea nu avea voie să facă greşeala asta. Îmi pare rău că n-o să joc cu Ungaria" (Ciprian Marica, atacant România)

"Pentru mine n-a fost greu, grecii n-au prea avut ocazii. Colegii mei au dus greul, mai ales în inferioritate, ei sînt eroi, nu eu. Normal că aveam dorinţă de revanşă. După joc, a fost o victorie normală şi meritată. O dedicăm tuturor românilor" (Ciprian Tătăruşanu, portar România)

"A fost greu în inferioritate, dar am mai jucat mulţi dintre noi aşa. Grecia nu s-a ridicat la nivelul din baraj sau de la Mondiale, a fost mult sub aşteptări. Noi am jucat bine, ne-am apărat bine, am profitat de greşelile lor. Nu e o revanşă, e un început bun de campanie, care ne creşte şansele de calificare" (Răzvan Raţ, fundaş România)

"N-am făcut un meci prea bun. Românii aveau şase meciuri de campionat în plus. Cred că un egal era mai corect, am avut ocazii. Aş fi vrut să creăm presiune, să jucăm puţin mai repede, dar le-am mulţumit jucătorilor, au dat tot ce au putut" (Claudio Ranieri, antrenor Grecia)

"Savurăm victoria, ca pe oricare alta. Am învins Grecia, o echipă valoroasă, am luat o opţiune importantă pentru calificare, dar e primul meci, trebuie să rămînem concentraţi şi cu echipele mai slab cotate. Dedic victoria familiei, fetiţei mele şi celei care urmează să vină" (Alexandru Chipciu, mijlocaş România)

633104-grecia-romania-0-1.jpg

633105-clasament-grupa-f.jpg

ALTE ŞTIRI DE LA MECI:

MVP Chipciu
Chiar dacă Ciprian Marica a marcat singurul gol al partidei, din penalty, reuşită care a asigurat victoria României cu Grecia, oficialii UEFA prezenţi la meci l-au desemnat pe Alexandru Chipciu omul meciului. Pentru lovitura de pedeapsă pe care stelistul a obţinut-o, dar şi pentru întreaga sa prestaţie, în condiţiile în care Marica a fost eliminat de pe teren, în repriza a doua, după ce a primit două "galbene".

Doi debutanţi
Convocat în premieră la prima reprezentativă, după prestaţii de excepţie în campionat, dar şi în cupele europene, unde s-a calificat cu Astra în Europa League, Gabriel Enache (24 de ani) a şi debutat aseară împotriva grecilor. El l-a înlocuit pe Maxim, în minutul 68, cînd România evolua deja în 10, după eliminarea lui Marica. În minutul 84, în locul lui Hoban a intrat şi Andrei Prepeliţă, aflat şi el la primul meci la echipa naţională

Piţi cu ochelari pe bancă
Deşi este aproape neschimbat de pe vremea în care evolua ca jucător, timpul a trecut şi peste Victor Piţurcă, 58 de ani. I-au apărut primele fire albe în păr şi, mai nou, poartă ochelari. Aseară i-a folosit chiar din primul minut al întîlnirii cu Grecia, de la Atena, în care a stat aproape permanent în picioare în spaţiul tehnic.

Marica i-a egalat pe Moldovan şi pe Răducioiu
Golul din penalty, prin care a deschis scorul aseară cu Grecia, a fost cel de-al 25-lea pentru Ciprian Marica în cele 72 de prezenţe sub tricoul echipei naţionale a României. Astfel, atacantul de la Konyaspor l-a egalat în clasamentul all-time pe Viorel Moldovan (70 de selecţii), cei doi ocupînd locul 4 în această ierarhie, după Hagi şi Mutu (35 de goluri) şi Bodola (31 de goluri). În acelaşi timp, Marica l-a egalat şi pe Florin Răducioiu, la reuşitele din meciurile din preliminarii, cei doi avînd cîte 16 reuşite în campaniile de calificare.

Galerie la Bucureşti
În jur de 500 de suporteri ai "tricolorilor" au vizionat confruntarea de la Atena pe un ecran uriaş amenajat de FRF în complexul Arenei Naţionale. Accesul a fost gratuit şi fanii au urmărit cu sufletul la gură finalul partidei aşezaţi pe iarbă ori pe bordurile de la intrarea principală.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (38)
unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  08 Septembrie 2014, 12:01
Postat de solomon_i pe 08 Septembrie 2014, 11:46

Ungaria este sub valoarea noastra in acest moment, insa cu Irland N vom avea probleme serioase . Joaca un fotbal atletic, in forta si noua nu ne place asta.

just.

solomon_i
solomon_i  •  08 Septembrie 2014, 11:46
Postat de nordik pe 08 Septembrie 2014, 11:10

m-am uitat aseara si la meciul ungariei...ungaria e putin peste echipa noastra...dar depinde de ambele echipe, ce zi prind...iar despre irlanda ed nord...poi astia ne dau 3-0 tur retur...au un joc rapid si creativ...ai nostri vor fi mai mult spectatori pe teren!!! slaba nationala avem, am batut o echipa mare, care a avut cea mai proasta zi din ultimul deceniu...aseara am fost un fel de albania, care a batut portugalia...norocosi, dar tot inexistenti!

Ungaria este sub valoarea noastra in acest moment, insa cu Irland N vom avea probleme serioase . Joaca un fotbal atletic, in forta si noua nu ne place asta.

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  08 Septembrie 2014, 11:41
Postat de redsef2005 pe 08 Septembrie 2014, 11:36

Am văzut şi eu meciul. Ungaria s-a prezentat tot la nivelul lui 0 - 3 cu noi şi 1 - 8 cu Olanda, nimic nu s-a schimbat în jocul lor. Nu au ştiut nord-irlandezii să profite, că le puteau da o căruţă de goluri dacă insistau pe atac! Au jucat iniţial la egal, abia după golul primit au ieşit cum trebuie la joc şi s-au prins că se poate mai mult. Ungurii sunt mult sub noi (aşa desculţi cum suntem), la toate capitolele, de la valoarea jucătorilor la organizarea în joc. Irlanda de Nord însă are exact stilul care nu convine fotbalistului român: alergătură multă, angajament fizic, intrări tari, presing susţinut, adică tot ceea ce îi încurcă pe ai noştri. Cu ei va fi greu!

asta e si opinia mea, tu ai expus-o foarte argumentat.

Vezi toate comentariile (38)
Comentează