FOTBAL  »  NATIONALA  »  NAŢIONALA

Piţi la Recurs: Fără drept de apel! » Selecţionerul e decis să îi excludă definitiv pe Mutu şi pe Tamaş

Pe plaja din Rimini, Piţurcă a luat decizia să renunţe definitiv la Mutu şi la Tamaş
Pe plaja din Rimini, Piţurcă a luat decizia să renunţe definitiv la Mutu şi la Tamaş

Articol de GSP - Publicat marti, 16 august 2011 00:00 / Actualizat luni, 15 august 2011 23:42

Invitatul lui Ovidiu Ioaniţoaia duminică seara, selecţionerul vorbit degajat despre despărţirea de cei doi fotbalişti, perspectivele echipei naţionale în lipsa lor şi posibila revenire a lui Chivu în rîndul "tricolorilor".

După ce în primele minute ale emisiunii a părut încordat, selecţionerul lasă garda jos şi impune tonul, arătînd clar că vrea să vorbească deschis şi calm despre echipa naţională: "Ovidiu, hai să renunţăm la formalism. Întreabă-mă şi vorbim!". "Bine, Victor", continuă realizatorul.

Iar cînd Ovidiu Ioaniţoaia amînă analiza etapei de campionat pentru partea a doua a emisiunii, Piţurcă îşi roade buzele. Nu e nervos, doar nerăbdător să nuanţeze la Recurs faptul că pentru Mutu şi Tamaş, în cazul echipei naţionale, nu mai există cale de întoarcere!

Filmul excluderii, povestit de Piţi
"Am vorbit cu cei doi după-amiază, a doua zi după ce s-a întîmplat", începe calm selecţionerul să deruleze evenimentele. Acest "s-a întîmplat" se va repeta mereu cînd va fi vorba de Mutu şi Tamaş. Ca şi cum era cumva previzibil sau e un capitol peste care a trecut în mintea lui. "Mi-au spus că au fost pe o terasă, unde au băut o cafea". Realizatorul înfige tactic întrebarea: "Totuşi, oare chiar au băut?" Piţi surîde ca un frate mai mare şi o aruncă olteneşte: "Cînd am vorbit eu cu ei, nu erau ameţiţi:)"

Şi trece repede peste partea bahică, semn că e suficient să treci peste cuvîntului lui, şi adio! Ce faci după, sînt deja detalii: "Şi-au cerut scuze, au recunoscut pe loc, au promis că nu mai fac niciodată. Mutu îmi tot zicea că a fost o lună în cantonament cu Cesena şi că voia să se relaxeze un pic. Au greşit grav! Au părăsit hotelul pe la 22.30-23.00, iar noi terminasem masa la 22.00! Ce perspective să am cu asemenea elemente?"

Trădători şi exemple nocive
Cine şi-a imaginat că decizia excluderii definitive a celor doi a fost luată la nervi, s-a înşelat. "Cinci ore m-am plimbat singur pe plajă şi m-am tot gîndit. Dar nu am avut ce să fac! Să nu credeţi că n-am suferit şi eu!", continuă Piţurcă. Cele două motive care au cîntărit enorm în hotărîrea selecţionerului se disting clar printre cuvintele acestuia: Piţi s-a simţit trădat de căpitan şi vicecăpitan, cei care au compromis şansa reconstruirii "naţionalei", mai cu seamă că disputa cu San Marino era prima din noul mandat al lui Piţurcă, prin exemplul prost pe care l-au dat colegilor "tricolori".

"Ce să fac cu asemenea comportament? Cu o zi înainte i-am spus lui Mutu că am mare nevoie de el, că vreau să fie mîna mea dreaptă. Şi el, ce-a făcut"?, nuanţează Piţi cu întrebări retorice primul motiv. Al doilea: "Vorbim de jucători exponenţiali, ce să creadă ceilalţi fotbalişti? Torje stătea în cameră cu Tamaş. Păi data viitoare, dacă nu făceam nimic, Torje poate pleca şi el! Se gîndea: Lasă, că nu s-a aflat nimic, nu s-a întîmplat nimic. Abia acum, după tot ce s-a întîmplat, am şasa să formez o echipă, cu ceilalţi jucători!".

"Excluşi definitiv! N-am nevoie de salvatori!"
Cifrele sondajului realizat de Recursul Etapei, în care suporterii au votat dacă sînt sau nu de acord cu excluderea lui Mutu şi Tamaş, nu trezesc nici o reacţie pe chipul selecţionerului: din peste 7.000 de opţiuni, 58% sînt de partea decizie lui. "Da, poate pierdem cu Franţa, dar nu e nici o problemă! Susţinătorii lui Mutu sînt mulţi şi vor spune că am fost învinşi din cauză că a lipsit el. Pe mine însă, aceste lucruri nu mă interesează", rămînem ferm Piţurcă.

Cît despre limitele sancţiunii, clarifică o dată pentru totdeauna: "Acum, exluderea e definitivă! Nu e nici o contradicţie în ce spun: dacă pierdem cu Franţa şi nu mai există şanse la Euro, Mutu şi Tamaş nu vor mai veni niciodată la lot. A, dacă batem, ne calificăm, avem rezultate foarte bune... Repet: nu am nevoie de salvatori!". Cu alte cuvinte, e greu de crezut că cei doi vor mai fi chemaţi la vreo partidă cu miză a "naţionalei". Paradoxul: fentînd pregătirea pentru amicalul cu San Marino, considerat un adversar prea facil, Mutu şi Tamaş s-ar putea să mai asculte imnul doar în astfel de meciuri!

"Mutu m-a sunat şi azi: suferă"
Ovidiu Ioaniţioaia aduce discuţia spre Chivu, căpitanul retras al "naţionalei", titular în Supercupa Italiei pentru Inter. "Mutu e jucător de bază, acolo", comentează Piţurcă, iar moderatorul îl corectează: "Chivu, nu Mutu". Apoi, imediat, întrebat dacă a discutat cu Chivu despre o eventuală revenire la "naţională", Piţurcă răspunde privind în gol: "Da, vorbesc cu Mutu, chiar şi azi m-a sunat".

Deja e cam mult: selecţionerul şi realizatorul bufnesc în rîs. "Victor, te obsedează Mutu!" Iar Piţi parează pe jumătate: "Da, mă gîndesc la el. Şi azi m-a sunat: spune că suferă, trece cu greu prin aceste momente. Să ştiţi că el e un sufletist! Şi chiar voia să joace la echipa naţională!"

Numai că Piţurcă, la capitolul disciplină, chiar şi cînd pare că se înmoaie, se relaxează de fapt pentru şarja de final: "Da, Mutu a mai avut derapaje cu mine selecţioner, dar nu de genul acesta. În plus, atunci era tînăr, au fost alte momente. Acum, eu vreau să reconstruiesc, cu el, Tamaş, Goian sau Marica în rol de exemplu, fotbaliştii să se strîngă în jurul lor. Nu s-a putut cu ei doi, gata! S-au dus acele momente!"

"Poate-i bine doar 1-0 cu San Marino!"
Piţurcă s-a declarat mulţumit după amicalul cu San Marino, scorul fiind considerat convenabil, "astfel ca fotbaliştii să rămînă cu picioarele pe pămînt". Selecţionerul a explicat titularizarea lui Gardoş în centrul apărării şi a lui Bănel Nicoliţă ca fundaş dreapta drept decizii de conjunctură: "Gardoş a jucat pentru că s-a întîmplat ce s-a întîmplat cu Tamaş, iar Papp era accidentat. Dacă nu joci la club, e greu să fii titular la naţională". Folosit mijlocaş la Steaua, Bănel nu va fi folosit în defensiva "tricolorilor" decît uneori: "Îl folosesc fundaş dreapta doar împotriva echipelor mai mici, în nici un caz cu Franţa! Acolo, face o greşeală, două, de plasament şi te-a curăţat!"

"N-am vrut inaugurarea National Arena cu Franţa!"
Selecţionerul a mărturisit la Recursul Etapei că Mircea Sandu a discutat cu Grondona, preşedintele Federaţiei argentiniene, iar România-Argentina are mari şanse să se dispute, pînă la urmă: "Eu ştiu că s-a vorbit şi cred că se va juca. Mi-am dorit enorm această partidă, chiar dacă pierdeam, conta mult pentru cei tineri să joace împotriva Argentinei". Piţurcă a admis şi că şi-a dorit din tot sufletul să evite ca meciul cu Franţa, din 6 septembrie, să fie primul pe National Arena: "Va fi o presiune teribilă, o atmosferă încărcată, nu am vrut acest lucru la un meci atît de important. Fotbaliştilor le va fi foarte greu".

Chivu - "mai vedem", Rădoi - "capitol închis"
Vorbind despre posibila revenire a lui Cristi Chivu la "naţională", Piţurcă a lăsat de înţeles că retragerea căpitanului a fost decisă şi de evenimente de genul celor în care Mutu şi Tamaş au fost personaje principale înainte de San Marino: "Am auzit că se întîmplau lucruri şi mai grave, incredibile, cînd Chivu era la echipă. Poate de aceea s-a retras: cum să nu fie supărat un căpitan cînd colegii lui vin la antrenament mirosind a băutură?". Selecţionerul urmează să discute cu Chivu despre o eventuală întoarcere la "naţională", dar cazul lui Rădoi pare a fi clasat: "Mirel joacă pe alt continent, e altceva. Şi cred că aşa a vrut el, nu a contat neapărat problema lui cu Lupescu".

"Ce perspective avem cu asemenea elemente? Mutu şi Tamaş şi-au cerut scuze, dar nu mai e momentul. Acum vreau să reconstruiesc din mers" (Victor Piţurcă, selecţioner România)

"Cinci ore m-am plimbat singur pe plajă, înainte să iau decizia excluderii. Dar am făcut ce trebuia, cu o zi înainte îi spusesem lui Mutu că vreau să fie mîna mea dreaptă" (Victor Piţurcă, selecţioner România)

"Nu m-am decis cine va fi noul căpitan la naţională: fie jucătorul cu cele mai multe selecţii, fie cel mai valoros" (Victor Piţurcă, selecţioner România)

"Sînt unul din cei care cred că putem bate Olanda în preliminariile pentru Mondialul din 2014. Dar echipa noastră nu mai e cea de acum 3-4 ani, iar Olanda, între timp, a devenit vicecampioană mondială" (Victor Piţurcă, selecţioner România)

"Din punct de vedere fizic, Rîpă încă nu se ridică la nivelul echipei naţionale. Bănel e un jucător de forţă, cu o viteză incredibilă, peste Rîpă în acest moment" (Victor Piţurcă, selecţioner România)

28 de meciuri şi 16 goluri marcate are Mutu la "naţională" cu Piţurcă selecţioner, din totalul de 69 de selecţii al atacantului

38 de meciuri şi 2 goluri marcate are Tamaş la "naţională" cu Piţurcă selecţioner, din totalul de 55 de selecţii al fundaşului

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (9)
bazileon
bazileon  •  17 August 2011, 18:09

Pot sa accept orice masura a lui Piturca dupa ce mi se justifica re-readucerea sa la Nationala. Ce l-a recomandat? Distrugerea Stiintei? Faptul ca a fost prins trisand la un cazinou? De acord, sa fie sanctionati Mutu si Tamas. Dar sa-si asume raspunderea pentru rezultate Piturca: sa nu ne declare ritos ca "prefera sa piarda pe mana lui"! Poate la barbut, nu la Nationala. Parca ar fi selectionata Odorelului (no offense!) si nu pasiunea si bucuria unui intreg popor! Iar Dl Ioanitoaia aproba cu respect manifestarile dizgratioase ale acestui detracat! Halal de noi!

viobubu
viobubu  •  16 August 2011, 16:02

Pitzurca nu are moralitatea necesara sa se erijeze in antrenorul exemplar: e un demagog care a facut puscarie,practicant de barbut, hot in cazinouri, cu copil din flori la batranete,beat manga dupa finala de la sevilla,ce tupeu are sa i reproseze el lui Mutu care este doar un barbat adevarat,care a gresit evident de multe ori,dar care nu fura,copii lui sunt legitimi,nu are boala zarurilor iar ca talent este coplesitor peste Pitzi un jucator mediocru la vremea lui care nu ar fi avut loc sa joace decat in Franta si fara glorie. Este dovada frustrarii acestui personaj malefic,satanist, care distruge placerea romanilor de a vedea jucand un artist si prejudiciaza sansele ROMANIEI la calificare

edpopescu
edpopescu  •  16 August 2011, 12:39

corect! "...astia-s bat joc de mine?!"

Vezi toate comentariile (9)
Comentează