FOTBAL  »  NATIONALA  »  NAȚIONALA

Răzvan Raț îl avertizează pe Edward Iordănescu: „E riscant, nu poți să mergi la Euro cu improvizații pe postul de fundaș lateral”

Răzvan Raț
Răzvan Raț

Articol de - Publicat luni, 25 martie 2024 13:22 / Actualizat luni, 25 martie 2024 15:23

Răzvan Raț (42 ani), este cel mai longeviv fundaș stânga al echipei naționale, pentru care a jucat în perioada 2002-2016, timp în care a adunat 113 selecții și două goluri, plus două prezențe la turnee finale continentale, la Euro 2008 și la Euro 2016. De la retragerea sa, România a avut mai mereu probleme la postul de fundaș stânga.

Raț n-a văzut meciul amical al României cu Irlanda de Nord (1-1), fiindcă era plecat în străinătate, dar a avut ocazia să urmărească unele faze și este la curent și cu toate discuțiile din spațiul public în legătură cu impovizația folosită de Edward Iordănescu în flancul stâng al defensivei, unde l-a folosit pe Cristian Manea, jucător de picior drept.

România va juca ofensiv în amicalul contra Columbiei » Edi Iordănescu a stabilit 8 din cei 11 titulari
ROMÂNIA
România va juca ofensiv în amicalul contra Columbiei » Edi Iordănescu a stabilit 8 din cei 11 titulari

Răzvan Raț despre Cristi Manea: „Normal că are probleme, și ofensive, dar și defensive”

Răzvan Raț nu este deloc surprins că Manea a avut dificultăți mari în partida cu nod-irlandezii, mai ales că l-a avut ca adversar pe Conor Bradley, rapidul fundaș dreapta al celor de la Liverpool.

„Am auzit și am văzut și comentariile că Manea a avut probleme, fiind folosit în cealaltă bandă. Și e normal! E clar că a fost o încercare a selecționerului, în condițiile în care Bancu s-a accidentat. Din proprie experiență pot să spun că nu doar Manea, ci orice jucător de picior invers care nu folosește foarte bine stângul nu poate evolua în acea poziție. Instinctiv, el va juca foarte mult cu piciorul drept.

Preluările nu le va face înainte, cum ar fi normal dacă ar folosi stângul, ci mai mereu spre interior. În plus, îi va fi foarte dificil să creeze superioritate ofensivă, să urce și să centreze, va pierde mereu un tempo să-și schimbe poziția ca să poată să dea cu dreptul. Pentru că altfel, cel mai probabil, centrările sale n-ar mai avea prea multă calitate", a explicat Raț.

„Și defensiv, un jucător de picior invers va avea probleme. Fiindcă în marea majoritate a situațiilor în care va încerca să blocheze o centrare a adversarului direct, extrema dreaptă în cazul nostru, fundașul tot cu dreptul se va duce să facă asta, din reflex. Și iar va pierde timp, fiindcă ar fi mai rapid dacă ar interveni cu stângul.

Da, la mijlocași, la interi, e chiar indicat să joci cu fotbaliști de picior invers, să intre în centru, să combine, să finalizeze. Dar la fundașii laterali e exclus, mai ales dacă respectivul nu se poate baza și pe piciorul celălalt, cel normal pentru o anumită bandă.

OK, până la urmă e decizia selecționerului, poate evolua cu cine vrea, dar o astfel de improvizație este un mare risc, pe ambele faze. Eu, poate greșesc, dar nu știu echipe naționale care să folosească fundași laterali de picior invers", a adăugat fostul internațional.

Răzvan Raț: „Singura excepție e Philipp Lahm”

Răzvan Raț și-a amintit de un fost adversar de calibru, Philipp Lahm, care a jucat cam tot în aceeași perioadă cu el, coincidență, tot 113 meciuri pentru Germania (2004-2014). Marea lor majoritate ca fundaș stânga, deși era dreptaci la bază.

„El este una dintre excepțiile de marcă. Dar pentru că Lahm, dincolo de valoarea individuală, era capabil să își folosească și piciorul stâng aproape la fel de bine ca și dreptul. E o situație delicată, dar pentru Euro, e clar că Edward Iordănescu trebuie să găsească soluții și o dublură pentru acest gen de cazuri, în care Bancu nu poate juca”, a spus Răzvan Raț.

VIDEO. GSP E LA MADRID. Echipa naţională a României a ajuns în Spania, pentru amicalul cu selecţionata Columbiei

Citește și alte știri despre echipa națională a României:

Directorul GSP a prefațat, la GSP Live, partida amicală România - Columbia: „Asta trebuie să ne pună cu atât mai mult în gardă”
gsp live
Directorul GSP a prefațat, la GSP Live, partida amicală România - Columbia: „Asta trebuie să ne pună cu atât mai mult în gardă”
Jocul României, disecat la GSP Live: „Asta mai vedem la Arsenal. Mogoș și Man, ca White și Saka”
Euro 2024
Jocul României, disecat la GSP Live: „Asta mai vedem la Arsenal. Mogoș și Man, ca White și Saka”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
magic4ever
magic4ever  •  25 Martie 2024, 20:36

Tot Bancu si Camora raman primele optiuni pentru postul de fundas stanga...Oprut,Dumitrescu si Stefan sunt variante de rezerva...Borza este prea necopt si ii sta gandul la distractie...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează