FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - UNGARIA 1-1

Reconstituirea evenimentelor petrecute în peluza Nord a arenei: "Bătăuşii vor fi pedepsiţi!"

Imaginea fanului însîngerat a
fost preluată de site-uri
sportive din întreaga lume: au
fost atacați și copii sau femei Foto: Ștefan Constantin +3   FOTO
Imaginea fanului însîngerat a fost preluată de site-uri sportive din întreaga lume: au fost atacați și copii sau femei Foto: Ștefan Constantin

Articol de , , - Publicat luni, 13 octombrie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 12 octombrie 2014 20:56

Un suporter-martor neutru, un fan din galerie şi Costin Oprea, fondatorul şi unul dintre proprietarii firmei de pază BGS, implicată în luptele de peluză, au comentat incidentele de sîmbătă pentru Gazetă


"Sigur. O să existe pedepse pentru abuzurile agenţilor noştri. Însă cu suporterii din galerii cum rămîne? Fac aceleaşi lucruri la toate meciurile. De ce nu sînt traşi la răspundere?". E răspunsul lui Costin Oprea, fondator şi proprietar BGS. Conducătorul firmei de pază care a intervenit în forţă sîmbătă în Peluza Nord a Arenei Naţionale a comentat incidentele povestite de fani şi surprinse de fotoreporterii GSP. Iată evenimentele:

18:45. Pe Arena naţională intră ultimele grupuri de fani înaintea startului partidei. La stadion sînt 1.000 de oameni de ordine. Incidentele se petrec în peluza Nord.

MARTOR NEUTRU: "15 ultaşi dinamovişti ajung la stadion. Intră în arenă în stare vizibilă de ebrietate, au mănuşi de cauciuc. Se duc glonţ să rupă cordonul de protecţie şi să se bată cu fanii maghiari. Unii dintre ei nu fuseseră controlaţi bine la intrare"

FAN DIN GALERIE: "Într-adevăr, au fost vreo 2-3 băuţi, mai «obosiţi». Le făceau semne obscene celor din galeria maghiară. Se aruncau şi nişte torţe, dar nu din dreptul nostru".

OPREA: "Cum de pătrund mereu aceşti oameni cu sute de petarde? De ce agenţii noştri atît de «nemernici» intervin doar în galerie, nu şi la tribună? De ce au galeriile locuri în aceleaşi zone?".

18:55. Un suporter este scos din stadion plin de sînge.

MARTOR NEUTRU: "Lovit cu un scaun în cap".

FAN DIN GALERIE: "Nu am văzut ce s-a întîmplat. Striga «BGS-ul, BGS-ul!» Am înţeles că era un fan al Universităţii Cluj infiltrat printre dinamovişti".
OPREA: "Fotografia cu fanul lovit şi plin de sînge ni s-a imputat tot nouă, cînd, de fapt, s-au bătut cu scaune între ei!".

19:00. Forţele de ordine folosesc gaze lacrimogene, chiar în pragul intonării celor două imnuri.

MARTOR NEUTRU: "Prietena mea îmi zice să plecăm de la meci. Ne usturau ochii şi ne era imposibil să respirăm!"

FAN DIN GALERIE: "Au dat cu «lacrimogene» printre copii şi femei!".

OPREA: "Dacă a intervenit şi Jandarmeria, vă daţi seama că au fost incidente serioase. Nu sînt în măsură să dau sfaturi, însă cei din afara galeriei ar trebui să evite zona peluzelor!".

19:10. Apogeul evenimentelor. Ultraşii români au aruncat cu torţe în maghiari, aceştia au reacţionat cu scaune rupte. Peste 70 de jandarmi şi alţi 50 de angajaţi BGS au intrat în peluză pentru calmarea spiritelor

MARTOR NEUTRU: "Cei de la BGS au prins cîţiva suporteri şi i-au bătut în ultimul hal. Picioare şi pumni în gură, bastoane de cauciuc şi telescopice peste faţă, mîini şi spate".

FAN DIN GALERIE: "Brusc, nu-mi dau seama de ce, ne-am trezit atacaţi de forţele BGS. Aveau telescopice şi nişte mînuşi cu plastic în dreptul oaselor pumnului, cum mai au motocicliştii. Jandarmii au fost mai calmi, au împins, doar cîţiva au lovit. Erau mai mulţi oameni plini de sînge. Nu ştiu dacă aveau voie să folosească bîte telescopice, sînt arme albe!"

OPREA: "Nu am văzut dacă au folosit «telescopice». Cert e că am avut şi noi mai mulţi agenţi răniţi şi aruncaţi peste balustradă!".

FRF acuză
Ieri, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a comentat: "Regret incidentele produse între forţele de ordine şi suporteri, îmi cer scuze faţă de fanii care au avut de suferit din cauza abuzurilor şi excesului de zel. FRF condamnă atitudinile violente şi nejustificate la adresa suporterilor. Îi asigur pe toţi cei care au avut de suferit că vinovaţii vor plăti". Oprea conchide: "N-am văzut ce a zis domnul Burleanu. Dar aşa e de la VIP... Ar trebui să aibă reprezentanţi în peluză, în mijlocul evenimentelor, dînsul o fi văzut ce scrie prin presă. Unde sînt apăraţi ultraşii!".

Se simt ameninţaţi
Costin Oprea a punctat şi un alt aspect: "Duminică au circulat imagini cu agenţii mei, inclusiv cu mine!, prin care ni se arătau adresele de acasă sau cum putem fi recunoscuţi! Nu e normal, e opera celor din galerii".

20 de fani au fost interzişi pe stadioane între şase luni şi un an în urma evenimentelor de sîmbătă


„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (36)
unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  14 Octombrie 2014, 04:40
Postat de cpt.ahab pe 13 Octombrie 2014, 10:42

Si in Germania e la fel. Bat aia la suporteri, cand sunt incidente, de-i baga in spital si nu caraie nimeni.

eu nu am vazut asa ceva la meciurile nationalei Germaniei. scuze.

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  14 Octombrie 2014, 04:39
Postat de saraioana pe 13 Octombrie 2014, 12:21

FRF sa nu mai dea bilete la galerii pentru din cauza galeriilor se intampla ce se intampla.

asta e una dintre cele mai simple solutii. bravo.

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  14 Octombrie 2014, 04:39

ce mai conteaza ? aceste imagini deplorabile au facut inconjurul Europei. vom si sanctionati pe masura incidentelor, fara dubii. din cauza actelor de huliganism, zeci de mii de romani sunt privati de placerea de a incuraja decent nationala la urmatorul/urmatoarele partide, asta cred eu.

Vezi toate comentariile (36)
Comentează