FOTBAL  »  NATIONALA  »  ANALIZĂ

România e lângă Iran şi Venezuela! Suntem pe locul 40 într-un clasament grăitor despre starea actuală a fotbalului

Articol de , , - Publicat miercuri, 06 februarie 2019 16:45

Cel mai mare transfer all-time al unui român a fost Adrian Mutu la Chelsea, 19 milioane de euro, nivel atins şi de ţări liliputane în fotbal. Abia prindem locul 40 între primele 50 de ţări clasate acum în FIFA Coca-Cola.

România fotbalistică se entuziasmează la transferul lui Mitriţă la New York City. Suma e, într-adevăr, foarte mare, 8 milioane de euro, însă o comparaţie cu ceea ce reprezintă vârfurile transferurilor all-time din fiecare ţară ne plasează la retrogradare în topul mondial.

Gazeta a analizat care a fost cel mai bine vândut fotbalist din primele 50 de naţiuni clasate acum în clasamentul FIFA Coca-Cola. România îl are pe primul loc pe Mutu, cumpărat de Chelsea de la Parma, în 2003, pentru 19 milioane de euro! E recordul istoric deţinut de un jucător român. Departe de top 20, unde sumele sunt cuprinse între 40 şi 222 de milioane de euro.

Peste România sunt şi ţări care nu înseamnă mare lucru în fotbal. De exemplu, Japonia a bifat un record incredibil: Nakajima a costat 35 de milioane pe axa a două cluburi obscure: Portimonense l-a vândut, Al Duhail l-a cumpărat. Islanda a atins maximum cu Sigurdsson, achiziţionat de Everton cu aproape 50 de milioane de euro.
Suntem atât de jos încât împărţim locul 40 cu Iran, care îl are pe Jahanbakhsh, luat de Brighton de la Alkmaar tot pentru 19 milioane, cât a costat şi Mutu.

Imediat sub România e Venezuela: Zenit St. Petersburg a achitat 18 milioane pe Rondon când l-a luat de la Rubin Kazan. În top 20 depăşim doar ţări precum Congo, Costa Rica, Peru, Australia, Irlanda de Nord, Scoţia, Norvegia şi, poate surprinzător, Grecia, al cărei transfer cel mai valoros a fost Retsos, de la Olympiakos la Leverkusen, pentru 17,5 milioane de euro. 

N-am mai avut vedete când au explodat preţurile

România a avut fotbalişti de top în anii '80, '90, dar şi anii 2000. Doar că în acele vremuri, preţurile cu care se realizau transferurile erau departe de ce se petrece acum. De exemplu, Hagi a ajuns în 1990 la Real pentru 4 milioane de euro, care atunci însemna o sumă considerabilă. Tot în 1990, Juventus îl lua pe Roberto Baggio de la Fiorentina cu 7,5 milioane! De când au început să se achite bani de ordinul sutelor de milioane de euro, fotbalul românesc n-a mai produs jucători care să fie la echipe de înalt nivel. Ultima prezenţă la un club mare a fost cea a lui Cristi Chivu la Inter Milano.

CEI MAI SCUMPI ÎN ISTORIA FIECĂREI ŢĂRI

Vânzări de peste 100 de milioane

vanzari peste 100 de milioane

Vânzări 50-100 de milioane

50 100 de milioane

Vânzări 30-50 de milioane

 30 50

Vânzări peste 15 milioane

 peste 15 milioane

Vâzări sub 15 milioane

 sub 10 milioane

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
sakamoto
sakamoto  •  06 Februarie 2019, 20:19

Fotbalul romanesc este condus de Mafie. Arbitrajele execrabile stabilesc clasamentul:cine cistiga campionatul, cine TREBUIE sa retrogradeze. Valoarea fotbalului romanesc condus de Mafie? ZERO BARAT! Desfiintzare placuta! Si luat totul de la O!

113057495799230
Dorin Dorin  •  06 Februarie 2019, 19:40

Cu fcsb si viitorul in campionatul primei ligi vom ajunge pe locul 109 atatea osanale aduse acestor echipe si jucatori de catre televiziunile probecaliste ne ducem naibii cu fotbalulul romanesc

florianveress
florianveress  •  06 Februarie 2019, 18:03

Ia analizați voi mai bine și veți descoperi faptul că decăderea fotbalului românesc coincide cu intrarea in scena a idolului vostru, fariseul interlop!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează