FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO U21 » 16-30 IUNIE 2019

ROMÂNIA U21 LA EURO 2019 // GSP analizează și explică selecția lui Mirel Rădoi » De ce zero dinamoviști, de ce nu Butean și Oaidă?

Noul stelist Darius Olaru a prins lotul datorită faptului că Ajax i-a interzis lui Răzvan Marin să participe la turneul final FOTO Raed Krishan
Noul stelist Darius Olaru a prins lotul datorită faptului că Ajax i-a interzis lui Răzvan Marin să participe la turneul final FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat joi, 30 mai 2019 09:00

De ce Boboc, și nu Butean? De ce Vlad Dragomir? De ce Olaru? GSP vă explică deciziile lui Mirel Rădoi.

Marți seară, selecționerul U21, Mirel Rădoi, a ales 23 de nume pentru turneul final din Italia. Lista a produs dezbateri aprinse, mai ales că de pe ea lipsesc fotbaliști în formă, precum Butean ori Costache, și sunt prezenți fotbaliști care n-au jucat deloc în preliminarii - Olaru, Vlad Dragomir, Tudor Băluță. Iar Dinamo, din 3 jucători aflați în lotul lărgit, toți 3 fundași, a rămas cu 0. 

Astfel, deciziile la limită au stârnit controverse. Gazeta explică, folosind argumente aflate din surse federale, care e backgroundul fiecărei alegeri în parte.

1. DE CE VLAD DRAGOMIR

Un jucător care n-a apărut deloc în perioada preliminariilor. Cu toate acestea, Rădoi i-a oferit prima oară încredere în amicalul nebun de la Cluj-Napoca, 3-3 cu Belgia. Și îl vede drept liderul următoarei generații. Asta pentru că formația care rata prezența la Euro U19 în prelungirile jocului cu Ucraina, din 2018, va face pasul la U21 din toamnă. Iar Ianis Hagi, Pașcanu și Dennis Man, fotbaliști născuți în 1998, eligibili și ei pentru sub 21, vor trece, cel mai probabil, în lotul lui Cosmin Contra. Astfel, căpitanul lui Boingiu de la U19 trebuie să fie liantul între generații. Pentru că startul următoarelor calificări e la doar 2 luni și jumătate distanță de CE. 

2. DE CE BOBOC, ȘI NU BUTEAN

Sunt mai multe motive pentru această decizie, deși pare surprinzătoare - Butean a făcut un 2019 excelent, în timp ce Boboc a jucat mai rar la Viitorul.

- Boboc evoluează în ambele flancuri, și cel stâng, și cel drept;
- Butean, jucând pe dreapta, e pe post cu Cristi Manea, titular la campioana CFR Cluj. Pe acel post poate evolua și Andrei Ciobanu, polivalentul de la mijloc. Cum a fost adus și Boboc, era greu de crezut că Rădoi ar fi venit cu 4 posibili fundași dreapta;
- Butean e mult mai ofensiv decât Boboc. Cel mai probabil, Rădoi va fi precaut în meciurile cu forțe precum Anglia și Franța. 

3. DE CE OLARU

Fotbalistul care va trece de la Gaz Metan la FCSB după turneul final n-ar fi făcut parte din lot, probabil, dacă Răzvan Marin primea undă verde de la Ajax. Însă Rădoi l-a ales în locul lăsat vacant. Nici el n-a fost folosit în preliminarii, decizie care a stârnit discuții după un 2-0 cu Bosnia!, însă a impresionat plăcut la 3-3 cu Belgia. Poate acoperi și el mai multe posturi.

4. DE CE CIOBANU

Un nume care nu atrage atenția, însă care a apărut mereu în lotul României. Ciobanu e fost căpitan la nivel de juniori atât la lot, cât și la Viitorul. Un om de echipă, care întreține o atmosferă bună în vestiar. E polivalent, are execuții neașteptate, de la mare distanță, și poate veni oricând de pe bancă. Se știe cu majoritatea fotbaliștilor de la lot, un plus în ochii lui Rădoi.

5. DE CE ZERO DINAMOVIȘTI

Pe lista lărgită erau trei. Deian Sorescu, Denis Ciobotariu, Ricardo Grigore. Trei fundași, unul lateral și doi stoperi. Dacă la Ciobotariu era de așteptat, acesta neavând evoluții convingătoare în 2019, Sorescu intră în categoria Butean. Adică un fundaș dreapta care urcă mult, provenit dintr-un fotbalist ofensiv. Și jucător care a avut evoluții sub ale fostului junior de la U Cluj. Grigore a fost în cărți, însă finala Cupei României l-a convins pe Rădoi că Ghiță este soluția. 

În plus, cei 3 n-au jucat deloc în preliminarii. 

6. DE CE NU OAIDĂ

Una dintre primele achiziții ale FCSB din acest an a fost, la fel ca Andrei Ciobanu, un om de lot în preliminarii. A fost titular într-un meci crucial, 2-0 cu Bosnia, și a intrat pe final în Liechtenstein (2-0) și cu Țara Galilor (2-0). Însă o accidentare suferită în octombrie l-a scos din circuit luni bune. Pe postul său pot juca, în sistemul 4-2-3-1 preferat de Rădoi, Băluță, Cicâldău, Nedelcu și Vlad Dragomir.

Cele 3 meciuri ale României la EURO 2019

ROMÂNIA - Croația, 18 iunie, Serravalle (San Marino)
ROMÂNIA - Anglia, 21 iunie, Cesena (Italia)
ROMÂNIA - Franța, 24 iunie, Cesena (Italia)

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
1048432045196571
Neculaescu Mircea  •  30 Mai 2019, 18:47

*** *** bre.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1048432045196571
Neculaescu Mircea  •  30 Mai 2019, 18:46
Postat de mosvasile pe 30 Mai 2019, 16:11

Ce sa mai "analizati"si ce sa mai"explicati"nene!Finu'Mirel trebuie sa bage sa joace "marfa"lu nasu'Gigi!Chiar si pe cei care nu aveau loc nici ca rezerve la fcsb!

*** *** bre.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mosvasile
mosvasile  •  30 Mai 2019, 16:11

Ce sa mai "analizati"si ce sa mai"explicati"nene!Finu'Mirel trebuie sa bage sa joace "marfa"lu nasu'Gigi!Chiar si pe cei care nu aveau loc nici ca rezerve la fcsb!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează