FOTBAL  »  NATIONALA  »  LIGA NAȚIUNILOR

ANALIZĂ GSP Edi trebuie să inventeze 4 jucători » Bătăi de cap pentru selecționer înaintea debutului în Liga Națiunilor

FOTO: Imago
FOTO: Imago

Articol de , , - Publicat marti, 03 mai 2022 15:16 / Actualizat marti, 03 mai 2022 16:41

Cu o lună înaintea meciurilor din Liga Națiunilor, selecționerul Edi Iordănescu tot mai caută fotbaliști pentru patru posturi: fundaș dreapta, fundaș central, mijlocaș defensiv și atacant.

România va juca pe 4 iunie în Muntenegru prima partidă oficială cu Edi Iordănescu pe bancă și antrenorul mai are la dispoziție o lună ca să-și completeze echipa pe care a testat-o deja în două amicale, cu Grecia și cu Israel. "Tricolorii" au fost învinși de greci, 0-1, și au remizat cu israelienii, 2-2. 

Selecționerul a arătat și în declarațiile publice că a fost dezamăgit de rezultate și de prestația unora dintre jucători. El a sesizat și deficiențe concrete pe care trebuie să le ascundă cumva în iunie, când programul va fi foarte greu de suportat, cu patru meciuri între 4 iunie și 14 iunie. Adversare: Muntenegru, Bosnia, Finlanda și din nou Muntenegru. 

„Vrem pe Giulești! Sunt ei țigani, dar sunt civilizați” » Derapaj rasist + 3 idei nebunești ale lui Becali pentru finala cu CFR: „Doar George Simion are curaj să ne ajute”
FCSB
„Vrem pe Giulești! Sunt ei țigani, dar sunt civilizați” » Derapaj rasist + 3 idei nebunești ale lui Becali pentru finala cu CFR: „Doar George Simion are curaj să ne ajute”

Iordănescu a observat în amicale că există patru posturi pentru care trebuie să reevalueze opțiunile: fundaș dreapta, fundaș central, mijlocaș defensiv și atacant. Care sunt soluțiile pe care le are la dispoziție?

Niciunul nu e cu adevărat bun

Apărătorul dreapta e foarte greu de ales. Cristi Manea nu e titular de bază la CFR, iar de randamentul lui Andrei Rațiu din jocul cu Grecia nu a fost mulțumit Iordănescu. Rațiu e la Huesca, în liga a doua spaniolă.

 Nici el nu e de neclintit din echipă. În sezonul acesta a adunat 30 de prezențe, însă titular a fost doar în 23 dintre partidele acestea. Manea e într-o situație chiar mai rea. În cele mai recente două meciuri ale CFR-ului, Petrescu l-a folosit pe internaționalul român doar în 22 de minute, 15 cu FC Voluntari și șapte cu Farul. Manea nu a reușit să-și facă loc în formula de start nici măcar când a fost suspendat Susici, rivalul de pe post!

Postul descoperit complet la naționala României

Cel mai greu îi este lui Edi să găsească un mijlocaș defensiv. Spre deosebire de Rădoi, el ține să aibă în fața apărării un mijlocaș puternic, bun recuperator. 

La prima convocare, Iordănescu i-a avut în lot pe Bordeianu și pe Marius Marin. Mijlocașul de la CFR e într-un regres și la echipa de club, unde oricum e utilizat des ca inter într-un mijloc din trei, nu ca închizător. Marin nu prezintă nici el garanții. Până la 23 de ani, mijlocașul de la Pisa, din Serie B, a bifat doar trei selecții și a fost titular numai în amicalul disputat recent cu Israel. 

Ilie Dumitrescu a propus o soluție: urcarea lui Chiricheș din apărare la mijlocul terenului. Pițurcă a apelat la o astfel de soluție la Euro 2008, un turneu în care el l-a folosit pe Chivu în linia mediană. Contextul e însă diferit. Pițurcă și-a permis atunci să-l avanseze pe Chivu deoarece îi avea ca stoperi pe Goian și pe Tamaș. Iordănescu nu are nici măcar o pereche decentă a lui Chiricheș. 

Dacă l-ar muta pe Vlad la mijloc, el ar rămâne cu defensiva total descoperită! Ar trebui să aleagă doi dintre Andrei Burcă, Nedelcearu, Adrian Rus. Și-ar putea întări mijlocul, în cazul în care Chiricheș va putea fi bun ca mijlocaș, dar și-ar șubrezi sigur apărarea. 

Rezolvă cu Eric Bicfalvi problema din atac?

Iordănescu s-a convins după amicalele cu Grecia și cu Israel că trebuie să scotocească și după un atacant. Între timp, a jucat din ce în ce mai bine Markovic, însă atacantul Universității Craiova încă nu are anvergura unui internațional verificat în partide interțări și în meciuri din cupele europene. 

După o perioadă dezastruoasă petrecută în Championship, George Pușcaș a revenit în Serie B, la Pisa, și se află din nou într-o formă bună. A jucat ca titular în 12 partide și a marcat șapte goluri în campionat. 

O soluție-surpriză ar putea-o constitui convocarea lui Eric Bicfalvi. Jucătorul fost la FCSB și la Dinamo evoluează acum pentru Ural, unde e utilizat ca vârf. În stagiunea aceasta a marcat opt goluri în 25 de jocuri. În cele mai recente două meciuri a marcat trei goluri, unul cu Ufa și două cu Dinamo Moscova. Iordănescu e la curent cu forma excelentă a lui Bicfalvi și îl are pe lista cu posibilii convocați.

 Va fi însă dificil pentru Eric să călătorească la București. Nu mai există zboruri din Rusia către Uniunea Europeană, așa că ar fi nevoie ca fotbalistul să meargă întâi într-o țară care mai primește avioane din Rusia, iar de acolo să continue drumul până la București. 

Man revine cam târziu

În afara problemelor știute, Iordănescu s-a mai ales cu una nouă. Dennis Man s-a accidentat la Parma și va putea reveni la antrenamente în jur de 20 mai. El ar mai avea aproape două săptămâni la dispoziție până la meciurile naționalei, însă ar fi nevoie să-și reintre rapid în formă prin antrenamente individuale, în condițiile în care echipa lui, Parma, e deja în vacanță în acel moment. 

Programul României în Liga Națiunilor:

  • 4 iunie 2022: Muntenegru – România (ora 21:45)
  • 7 iunie 2022: Bosnia – România (ora 21:45)
  • 11 iunie 2022: România – Finlanda (ora 21:45)
  • 14 iunie 2022: România – Muntenegru (ora 21:45)
  • 23 septembrie 2022: Finlanda – România (ora 21:45)
  • 26 septembrie 2022: România – Bosnia (ora 21:45)

VIDEO Marele regret al lui Florin Răducioiu: „Retragerea mea de la națională n-a fost o idee bună, dar n-am acceptat să fiu rezervă!”

Citește și: 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
knxdan
knxdan  •  04 Mai 2022, 09:55

eu cred ca trebuie sa dorim victorie in Muntenegru. Aparatori centrali Sapunaru si Tamas cu Chiriches inchizator si pe benzi cu Bancu si Manea. Hai ROMANIA!

dinamo100
dinamo100  •  03 Mai 2022, 20:14

Sunt absolut convins ca gandurile lui Edi Iordanescu sunt diferite de "analiza" GSP. Putem sa ne dam cu parerea oricat pe-aici, realitatea este una dura: nu avem jucatori cu valoare verificata, testata in jocuri internationale. Avem cativa jucatori esuati pe la echipe din Vest (majoritatea echipe de mana a doua) si tot felul de "talente" din Liga 1 care ne imaginam noi ca ar face fata unui joc international, dar in general nu fac fata, e alt nivel.

sibelius
sibelius  •  03 Mai 2022, 17:55
Postat de matserban pe 03 Mai 2022, 16:56

Se știe selectia. Plecam de la faptul ca la interi avem in mare forma pe Olaru si pe Razvan Marin (desi Cagliari e jos in Serie A, el a fost apreciat si e vizat de in transfer la Milan). Tot la interi ii avem si pe Stanciu si Tanase pentru meciurile de Nations League. Mai e si Cicaldau, dar nu e intr-o forma buna, a făcut un sezon slab, eu nu l-as vedea in primii 4. Pe stanga clar sunt Mihaila si Oct Popescu. In atac sunt Puscas (usor in revenire), si grasul Markovic (un sez f bun in Liga 1). Pe dreapta va juca Ivan, ca sunt prea multi pe stanga. Rezerva lui daca Dennis Man e accidentat va fi dintre Petrila sau Alex Dobre, pe care e posibil sa il cheme. Mai e si Maxim cica in forma in Turcia, Iordanescu l-a incercat mijlocas dreapta, dar fara succes. Inchizator va fi dintre Alex Cretu si Marius Marin. Fundași centrali sunt Chiricheș (asa gafeur cum e, altul de titular nu prea avem) si unul dintre Burca si Adi Rus. Al 4-lea fundas central nu prea avem, ca Nedelcearu retrogradeaza in Serie C, iar Dragusin nu a jucat mai deloc, nu va fi chemat. Pe dreapta singurele variante sunt Ratiu si Sorescu, ca la ultima convocate, ca Manea nu a jucat deloc. Ar mai fi Ovidiu Popescu de la FCSB, dar nu stiu sa il placa Iordanescu. Pe stanga, dipa retragerea lui Tosca, au ramas ca variante probabile Bancu si Camora, poate si cu Cristi Ganea in considerare. Portari vor fi Nita, Horatiu Moldovan si unul dintre Aioani si Florin Iacob.

Mihaila are 100 de minute in 5 luni. Cicaldau e praf si el(din pacate). Ivan- stanga in 4-3-3. Razvan Marin nu are inca la Nationala un post pe care sa dea randament. Varf de atac va fi Puscas cu Markovic rezerva. Sau invers.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează