FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO 2024

Cu „tricolorii” la psiholog » 15 jucători selecționați au avut un sezon dezamăgitor

Articol de , - Publicat marti, 06 iunie 2023 07:04 / Actualizat marti, 06 iunie 2023 11:17

Înaintea „dublei de foc” cu Kosovo și Elveția, selecționerul Edi Iordănescu este preocupat să le ridice moralul jucătorilor care au ratat obiectivele la echipele de club și au viitorul incert.

  • Kosovo - România are loc pe 16 iunie, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV pe Antena 1
  • Elveția - România se joacă pe 19 iunie, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Prima TV

Naționala de fotbal a României s-a reunit încă de ieri, la Mogoșoaia, în vederea partidelor extrem de importante cu Kosovo (16 iunie, Priștina) și Elveția (19 iunie, Lucerna) din preliminariile Euro 2024.

Pe lângă indisponibilitățile unor „tricolori" importanți, precum Ionuț Radu (Auxerre), Florin Niță (Pardubice), Vlad Chiricheș (Cremonse) și Răzvan Marin (Empoli), selecționerul Edward Iordănescu (44 de ani) se mai confruntă cu o altă problemă. Moralul scăzut al fotbaliștilor.

„Suntem conștienți că pentru mulți dintre jucători sezonul la echipele de club nu a fost unul la nivelul așteptărilor în privința obiectivelor și că această lună aduce cu ea destul de multă incertitudine legată de viitorul lor. Dar responsabilitatea tricoului României și a mizei acestor două deplasări din Kosovo și Elveția depășesc orice dezamăgiri sau frământări din plan personal", a precizat Iordănescu pentru site-ul FRF.

Kosovo a anunțat lotul convocat pentru meciul contra României » Giresse se bazează pe 7 jucători din TOP 5 campionate ale Europei, Iordănescu are numai doi
KOSOVO
Kosovo a anunțat lotul convocat pentru meciul contra României » Giresse se bazează pe 7 jucători din TOP 5 campionate ale Europei, Iordănescu are numai doi

Patru campioni de la Farul și multe decepții

În lotul de 26 de jucători sunt doar câțiva „tricolori" care au venit la lot cu zâmbetul pe buze. Cei patru campioni ai României, de la Farul, Alibec, T. Băluță, Aioani și L. Munteanu, plus R. Drăgușin și G. Pușcaș, care au promovat cu Genoa în Serie A.

În rest, cantonamentul naționalei este plin de decepții:

  • Târnovanu, D. Olaru, Sorescu și Fl. Coman au ratat titlul cu FCSB, dramatic, în penultima etapă, 2-3 cu Farul
  • Cr. Manea, A. Burcă și Camora au avut un sezon dezamăgitor cu CFR Cluj, fără niciun trofeu, terminat cu chiu-cu vai pe locul 3 și cu o calificare in extremis în Conference League
  • H. Moldovan (Rapid) și Vladimir Screciu (CSU Craiova) au rămas în afara Europei
  • D. Man și V. Mihăilă, de la Parma, sunt dărâmați după ce au pierdut barajul de promovare în Serie A
  • Nedelcearu (Palermo), M. Marin, Ad. Rus și Moruțan (Pisa) au luptat și ei pentru promovare, dar echipele lor au rămas în Serie B.   

Kosovo are 3 campioni: Italia, Turcia, Elveția

Cam asta este starea de spirit cu care trebuie să lucreze selecționerul în zilele următoare. „Meciul cu Kosovo va fi unul de foc. Lupta mare este cu ei, din toate punctele de vedere. Sunt foarte buni individual, iar acasă joacă foarte agresiv" este mesajul pe care staff-ul naționalei încearcă să-l inoculeze „tricolorilor".

Orice punct câștigat la Priștina ar însemna aur pentru România în lupta pentru locul 2.

Selecționerul naționalei Kosovo, francezul Alain Giresse (70 de ani), este sub o mare presiune după 1-1 cu Israel, în deplasare, și 1-1 acasă cu Andorra.

Spre deosebire de Iordănescu, Giresse mizează doar pe „stranieri" și pe tonusul unor fotbaliști care au devenit campioni la finalul acestui sezon în Italia, Turcia și Elveția sau au promovat în Premier League:

  • Amir Rrahmani (fundaș central) - Napoli
  • Milot Rashica (mijlocaș) - Galatasaray 
  • Donat Rrudhani (mijlocaș) - BSC Young Boys
  • Arjanet Muric (portar) - Burnley 

„Spionul" Krasniqi

Pe lângă aceștia, Giresse își pune mari speranțe în atacantul Vedat Muriqi, de la Mallorca, locul 5 în clasamentul golgheterilor din LaLiga, cu 15 reușite.

În lotul convocat pentru meciul cu România se regăsesc trei fotbaliști din Serie A (Amir Rrahmani/Napoli, Mergim Vojvoda/AC Torino, Samir Ujkani/Empoli), doi din Ligue 1 (Edon Zegrova/Lille, Elbasan Rashani/Clermont Foot) și unul din LaLiga (Vedat Muriqi/Mallorca). Giresse l-a chemat în premieră și pe Ermal Krasniqi, de la CFR Cluj. 

5campioni se află în lotul Elveției pentru meciul cu România: Akanji (Manchester City), Sommer (Bayern Munchen), Zuber (AEK Atena), Zesiger și Ulisses Garcia (ambii de la BSC Young Boys)

Avem în față o provocare dificilă pentru care e nevoie de concentrare totală, împotriva unor adversari de un nivel foarte bun, 

- Edward Iordănescu, selecționer România

Lotul României

  • Portari: Târnovanu (FCSB), Aioani (Farul), H. Moldovan (Rapid)
  • Fundași: Rațiu (Huesca), Cr. Manea (CFR Cluj), Burcă (CFR Cluj), R. Drăgușin (Genoa), I. Nedelcearu (Palermo), Ad. Rus (Pisa), Camora (CFR Cluj), Opruț (Hermannstadt)
  • Mijlocași: M. Marin (Pisa), T. Băluță (Farul), Screciu (CSU Craiova), D. Olaru (FCSB), N. Stanciu (Wuhan Three Towns), Cicâldău (Ittihad Kalba), I. Hagi (Rangers), Sorescu (FCSB), Moruțan (Pisa), Fl. Coman (FCSB), D. Man (Parma), V. Mihăilă (Parma)
  • Atacanți: G. Pușcaș (Genoa), Alibec (Farul), L. Munteanu (Farul)

S-au jucat: 

  • Andorra - România 0-2, Israel - Kosovo 1-1, Belarus - Elveția 0-5, România - Belarus 2-1, Kosovo - Andora 1-1, Elveția - Israel 3-0

Următoarele meciuri:

  • 16 iunie: Kosovo - România (ora 21:45), Andorra - Elveția, Belarus - Israel
  • 19 iunie: Elveția - România (21:45), Belarus - Kosovo, Israel - Andorra

VIDEO Răzvan Burleanu i-a trasat obiectivul lui Edi Iordănescu pentru „dubla” din iunie: „Trebuie să luăm 4 puncte”

Citește și: 

Cum văd 5 dintre componenții „Generației de Aur” dubla cu Kosovo și Elveția: „Îi dau o veste proastă lui Burleanu”

Pune presiune pe Edi Iordănescu: „Dacă nici din această grupă nu ne calificăm la Euro înseamnă că fotbalul românesc este la pământ!”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
bibicul
bibicul  •  07 Iunie 2023, 04:31

"Lupta pentru locul 2" - nici nu a inceput bine competitia si papagalul de Iordanescu lupta pentru locul 2. Daca s-ar fi putut califica de pe ultimul loc - sunt sigur ca pentru ala lupta.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  06 Iunie 2023, 15:11

...de ce l ai luat pe Screciu Edy ?...sa l faci de ras ?...ce treaba are el cu restul lotului ?

fotbalminim00
fotbalminim00  •  06 Iunie 2023, 14:41

cine a citit articolul isi da seama ce valoare avm in fotbal acum,noi visam avioane si calificari dar de fapt avem caluti de lemn,unde joaca ai nostri si unde ai lor????Astia ii avem deci trebuie multa pricepere si un antrenor bun,eu nu am ce critica a luat ce aveam mai bun acum,calinescu abereaza cu Tarnovanu,sa propuna el un portar de la Dinamo,eventual de la hotel ca au avut portari de liga a 3 si a 4,trebuie sa jucam ca o echipa daca vrem sa ne calificam altfel Kosovo cu ce jucatori are ne da cu terenul in cap!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează