FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO U21 2021

VIDEO Memorabil: Luțu căpitan și Van Nistelrooy rezervă! Imagini de arhivă cu prima confruntare România - Olanda de la un Euro U21

Ionuț Luțu și Roy Makaay, căpitanii României și Olandei U21
Ionuț Luțu și Roy Makaay, căpitanii României și Olandei U21

Articol de - Publicat luni, 22 martie 2021 14:57 / Actualizat luni, 22 martie 2021 15:31

Miercuri, de la ora 22:00 (TVR 1 și liveTEXT pe GSP.ro), România își începe aventura la Campionatul European U21 din Ungaria și Slovenia. Pe Bozsik Arena din Budapesta, elevii lui Adi Mutu vor întâlni chiar Olanda, prima adversară a României din istoria Europenelor de tineret!

La Euro U21 din 1998, organizat de România, însă abia după ce „tricolorii” mici au trecut de preliminarii, elevii lui Victor Pițurcă au întâlnit, în chiar primul meci, Olanda. Pe atunci se juca în sistem eliminatoriu, iar cele 8 calificate se întâlneau direct în sferturile de finală. Era prima prezență a noastră la un Euro de tineret.

Luțu căpitan la România, van Nisterlooy rezervă la Olanda

Partida de pe Ghencea s-a jucat pe 23 mai 1998 în fața a 12.000 de spectatori. România a început excelent și a condus cu 1-0, gol Cosmin Contra în chiar minutul 7. Dănciulescu a scăpat singur și a fost faultat în careu după un dublu tackling al portarului olandez și al fundașului Willems, iar fundașul dreapta a transformat penalty-ul.

Nordin Wooter (16) și John de Jong (79) au întors rezultatul și au trimis Olanda în semifinale. Primul a profitat de o greșeală a lui Lincar, pentru ca de Jong să facă 2-1 după o fază lucrată de van Nistelrooy, care a înșirat mai mulți „tricolori”.

Căpitanul selecționatei noastre a fost Ionuț Luțu, considerat o mare speranță în 1998. La olandezi, banderola a fost purtată de deja-cunoscutul Roy Makaay, care evolua în Spania, la Tenerife. Avea să ajungă om de bază la Deportivo La Coruna și Bayern Munchen. Pe banca batavilor apărea și o surpriză: Ruud van Nistelrooy, introdus abia în repriza secundă.

Adversara României avea în primul 11 și un câștigător al Ligii Campionilor, Kiki Musampa. Ajuns deja la Bordeaux în 1998, acesta participase la campania câștigătoare a lui Ajax din 1995. Chiar dacă a avut o carieră începută ca din tun - a fost și primul marcator din istoria Amsterdam ArenA - Musampa s-a stins după o perioadă bună la Malaga. N-a apucat să debuteze în echipa națională de seniori a Olandei.

Imaginile cu partida de pe Ghencea au fost publicate în 2019 la emisiunea Replay de pe TVR 1. 

Cum au arătat cele două echipe:
Olanda. Van Fessem - Kamphuis, Melchiot, Dirkx, M. Willems (46 Paauwe) - Reuser, Van Bommel, Bruggink, Musampa - Makaay (cpt.) (78 J. de Jong), Wooter (75 Van Nistelrooy). Selecționer: Hans Dorjee
România: Lobonț - Contra, Iencsi, Lincar (46 Reghecampf), Miu - Fl. Petre, Hîldan, C. Munteanu, Frăsineanu (62 Liță) - Dănciulescu, Luțu (cpt.) (80 Mihalcea). Selecționer: Victor Pițurcă 

Citește mai multe știri despre România U21:

România U21 începe primăvara micilor speranțe! Tot ce trebuie să știi înainte de EURO U21

Euro U21, programul integral » Când joacă și cine televizează România U21

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
steauaeuna
steauaeuna  •  23 Martie 2021, 14:31
Postat de mandelu pe 23 Martie 2021, 10:48

Mare talent Lutu. Pacat ca nu a ajuns unde-i era locul !

Stai linistit ca ii e bine. Si lui si familiei lui. N-are dureri...

mandelu
mandelu  •  23 Martie 2021, 10:48

Mare talent Lutu. Pacat ca nu a ajuns unde-i era locul !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează