NATIONALA  ·  ROMÂNIA - SPANIA

ROMÂNIA - SPANIA // Regretatul Luis Aragones, marele arhitect al „Furiei Roja” moderne » Cum s-a născut mașinăria de fotbal care a înspăimântat mapamondul

Joi, 05 Septembrie

România înfruntă în această seară Spania, de la ora 21:45, într-o confruntare din preliminariile EURO 2020. Partida va putea fi urmărită în format liveTEXT pe GSP.ro și în direct la Pro TV. 

Spania, echipă care a cunoscut un succes formidabil între 2008 și 2012, când a câștigat două Campionate Europene și un Mondial, e considerată acum printre cele mai mari puteri din fotbalul mondial. Iar succesul de netăgăduit al ibericilor se datorează în mare măsură lui  Luis Aragones, regretatul antrenor trecut la cele veșnice în februarie 2014.  

Aragones a preluat naționala Spaniei în 2004, într-un moment în care rezultatele pe plan înalt lipseau cu desăvârșire. 

În 4 ani, Aragones nu doar că și-a căpătat supranumele de Părintele «Tiki Taka», ci a și creat mașinăria de fotbal care dăinuie până în zilele noastre.  

În periplul său la națională, Aragones a făcut o adevărată revoluţie. „Am preluat o selecţionată, vreau să las în urmă o echipă. Mi-ar plăcea ca Spania să aibă un nume, o identitate. La «Roja» să fie cunoscută pentru stilul ei inconfundabil”, spunea Aragones în 2004, cînd a fost numit selecţioner. 

Iar speranțele acestuia au devenit realitate: pasa devenise emblema jocului, iar presingul, încercarea de a recupera mingea cât mai repede, un atu extraordinar. Aşa a apărut Furia Roja». 

Ziua cînd a intrat în istorie 

Înainte de Euro 2008, acesta le-a spus jucătorilor: „Avem un grup excepţional. Dacă nu cîştigăm acest turneu, înseamnă că eu sunt de rahat”. Pe 29 iunie 2008, la Viena, Fernando Torres marca unicul gol al finalei cu Germania. Spania era campioană continentală. Iar don Luis Aragones deschidea «Furiei Roja» calea spre legendă.

Aragones a plecat în 2008, lăsându-și „moștenirea” pe mâna lui Vicente Del Bosque, tehnician care avea să câștige Mondialul din 2010, unicul din istoria ibericilor, dar și Europeanul din 2012. 

Vezi și: 

VIDEO Spaniolii au retrăit confruntarea din Ghencea: „Lăcătuș l-a făcut knock-out pe Goikoetxea și i-a distrus genunchiul lui Camacho” » Replica lui Lăcă în Marca!

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!Un român n-a știut că a câștigat 3,7 milioane de euro la loto! Cum a aflat întâmplător, după trei săptămâni

Libertatea

Comentarii (1)

tesla2060  •  05 Septembrie 2019, 17:01

Intr-adevar, Aragones a descoperit "tiki-taka", nu Guardiola care nici macar nu era antrenor cand Luis castiga titlul continental. Sa dam Cezarului ce este al Cezarului: adevaratul inventator al "tiki- taka" este Angelo Niculescu, lucru recunoscut oficial de FIFA. Angelo ii spunea "temporizare", spaniolii i-au pus alta palarie, fiind aceeasi Marie...putin mai tehnica, posesie superioara, atat. Ca s-o parafrazam pe Maria Tanase, putem spune ca Maria lui Angelo Niculescu a devenit Marioara lui Aragones.

Vezi toate comentariile (1)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
12:00 Tenis, ATP

Cupa Davis

Digi 2
19:00 Baschet M

Dinamo Stiinta - BCMU Pitești

Digi 4
20:30 Fotbal, Liga 1

CFR Cluj - Chindia Târgoviște

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:30 Fotbal, Bundesliga

Dortmund - Paderborn

Digi 4
21:45 Fotbal, Ligue 1

PSG - Lille

Digi 3
Program TV complet

Liga 1