FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U21 - OLANDA U21

Vocile Gazetei România U21 - Olanda U21, comentat LIVE pe GSP de Geambașu, Luțac și Gafiuc

Articol de - Publicat miercuri, 24 martie 2021 20:43 / Actualizat joi, 25 martie 2021 00:00

România U21 - Olanda U21 1-1, debutul „tricolorilor” mici la Euro, a fost comentat live pe GSP.ro de Cristian Geambașu (editorialist GSP), Răzvan Luțac (reporter GSP) și Justin Gafiuc (reporter special GSP). Mai jos veţi găsi opiniile lor de dinaintea meciului, de la pauză şi de la final.

Final: România U21 - Olanda U21 1-1

Cristian Geambașu: 4-3-3, 4-3-3, strigă Mutu de pe marginea terenului. Exceptându-l pe Moruțan, România nu strălucește prin calitate tehnică. Dar România face presing, joacă mai atent și aspiră jocul de pase al batavilor. Se aude obsesiv zgomotul înfundat al mingii lovite de bocancul adversarilor, iar în statistică asta înseamnă posesie spre 70% pentru Justin Kluivert și ceilalți. Nu avem talie și ăsta pare un blestem care ne va urmări până la sfârșitul veacurilor. Sau e și o problemă de selecție la copii și juniori? Olanda nu este strălucitoare, dar este o echipă sensibil mai bună, una care a învățat temeinic baza fotbalului. Să apreciem acest egal fiindcă a fost obținut cu sudoare și cu o stăpânire de sine care înseamnă maturitate.

Justin Gafiuc: Am avut nevoie de 45 de minute de suferință ca să ne calibrăm la acest turneu final. Am făcut o primă repriză tristă, dar generoasă numai prin rezultat, 1-1, și prin golul de colecție semnat de Ciobanu dintr-o lovitură liberă transformată magistral. Ne-am trezit după pauză, când am arătat că putem avea și atitudine, și agresivitate, și tupeu, iar Ciobanu ar fi putut bifa o seară realmente memorabilă dacă nu rata incredibil în ultimele secvențe ale întâlnirii. Rămâne senzația că Darius Ciobotariu a fost plasat printre titulari dintr-un exces de inițiativă a selecționerului, că Moruțan a intrat în atmosfera turneului cu frâna trasă și că, una peste alta, am pornit în stil amestecat acest European, temători momentan să nu facem un pas cu stângul la debut. A ieșit o remiză care ne lasă în continuare deschisă pista de decolare!

Răzvan Luțac: Da, diferența ofensivă dintre România și Olanda s-a văzut în prima repriză. Și nu doar prin posesie. Prin gabarit, prin tărie psihică, prin valoare individuală. Însă avântul adversarei a fost frânat după pauză. Și asta e de bine. Prima etapă a grupelor ne-a arătat că o poțiune de șansă și inspirație ne poate ține de la egal la egal cu favoritele acestui turneu. Fiindcă Olanda e una dintre favorite. Și dacă intra "capul" lui Pașcanu, dacă intra șutul lui Ciobanu din prelungiri, poate că vorbeam de al doilea start consecutiv cu succes la un Campionat European U21. Ungaria, deși a rezistat o oră contra Germaniei, pare erodată de accidentări și COVID. Iar o victorie contra vecinei ne-ar da tăria să abordăm cu dârzenie finalul de grupă. Pe care nu-l sperăm și final de turneu

La pauză: România U21 - Olanda U21 1-1

Cristian Geambașu: Stăm rău de tot la echipament, probabil cel mai urât din istorie. Să vedem cum stăm la fotbal. Scârțâim la fazele fixe, deci golul lui Schuurs vine previzibil. Ciobotariu l-a marcat respectuos pe fundașul lui Ajax și ce este îngrijorător nici Pașcanu nu pare în apele lui. De-aia unul nu prinde echipa la CFR, iar celălalt a fost împrumutat la nimeni în Spania. Ne revine culoarea în obraji după senzaționalul gol din lovitură liberă al lui Ciobanu și e clar că trebuie să încercăm mai mult la posesie. Cât timp mingea stă la nivelul gazonului avem și noi o șansă. Nu că pe olandezi i-ar mușca mingea, dimpotrivă.

Justin Gafiuc: Să le spună cineva repede băieților în vestiar că, la fazele fixe din apărare, nu funcționează restricțiile pandemice cu menținerea unei distanțe de 2 metri față de marcaj! Am scăpat cu șansă cu un singur gol încasat în primele 45 de minute, batavii ne-au cam băgat cu fundul în propria jumătate. Nu prea contăm pe atacurile poziționale, Olaru să zică bogdaproste că n-are momentan măcar un galben pe CV. Grazie, Ciobanu, un gol de maestru, rupt parcă din execuțiile strălucitoare ale lui Hagi! Nu ne așteaptă clipe simple dacă nu suntem mai combativi și mai curajoși!

Răzvan Luțac: Mă bucur pentru Ciobanu. Am simțit că va da gol, am dat backspace-ul ghinionist când, înainte de meci, scriam că sper la un șut de la distanță din partea lui. Iar șutul a venit. Mijlocașul Viitorului e un fotbalist cerebral, care s-a maturizat mult față de Euro 2019. Un obișnuit al loturilor, băiat serios, aduce un plus de echilibru la mijlocul terenului. Și poate tempera prin sobrietatea sa efervescența ofensivilor Mățan și Moruțan.

Înainte de România U21 - Olanda U21: la ce să ne așteptăm

Cristian Geambașu: Inevitabil, comparația funcționează. Ce a făcut naționala mică a lui Rădoi cu ce va face acum naționala parcă și mai mică a lui Mutu. Dintre titularii aliniați contra Olandei, Pașcanu este singurul supraviețuitor al formației care ajungea în semifinalele competiției din 2019. Ianis și Florinel au zburat spre echipa mare, acum greul stă pe umerii lui Moruțan și Olaru. Olaru, un veteran la U21. La fel ca Boboc, Vlad sau neregăsitul Petre. Dintre nou-veniți, Ganea și Mățan sunt deocamdată pariuri neconfirmate inclusiv la echipa de club. Multe întrebări și prea puține răspunsuri. Va fi totuși Olanda adversarul acela accesibil pe care îl intuia Mihai Stoichiță?

Justin Gafiuc: Luată post cu post, trupa de acum de la U21 pare sub ceea ce a prezentat România la turneul final din urmă cu 2 ani. Vlad nu e din aluatul lui Radu, Ciobotariu nu se compară cu Nedelcearu, tripleta Olaru - M. Marin - Ciobanu nu sună la fel de bine ca Man - Cicâldău - T. Băluță. Lotul de azi are însă un Moruțan în plin fuleu, exploziv, cu cifre și cu un progres remarcabile, și un selecționer pentru care turneul final e testul pentru a-și dovedi în primul rând sieși că poate ataca niveluri superioare. Olanda va fi, în primul rând, un examen al defensivei, paradoxal pentru un spirit ofensiv precum Mutu.

Răzvan Luțac: Sper din tot sufletul să mă contrazică, dar titularizarea lui Ciobotariu îmi dă emoții. A jucat puțin în ultimul sezon și jumătate, 15 meciuri. Da, e la CFR Cluj, e campion al României, însă Chindriș mi se părea varianta optimă pentru a-i sta alături lui Alex Pașcanu. De Drăgușin eram convins că nu va începe titular, deși numele său e pe buzele tuturor. Nici el, nici Octavian Popescu nu au fost obișnuiți ai garniturii, așa că era de așteptat să fie doar pe bancă. Cheia pentru a putea bate Olanda - au absențe în centrul defensivei, iar închizătorul Reis nu îmi pare de încredere. Și asta pentru că valoarea se concentrează în ofensivă, dar anumite posturi par descoperite la olandezi, mai ales după accidentările de ultimă oră. Ar trebui să fie un meci cu goluri: mereu am început spectaculos un Euro de tineret, 1-2 cu Olanda și 4-1 cu Croația.

România U21 - Olanda U21 e liveTEXT pe GSP.ro!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (15)
10207202405083487
Nanu Daniel  •  25 Martie 2021, 08:24

Matan parca era frunza in vant saracul. Cineva trebuie sa inteleaga la nivelul echipelor nationale ca lupta se da acolo intre pedigree-uri. Bun, il bagi la Viitorul este echipa ta, faci ce vrei, joaca bine in campionatul intern dar deja cand scoti capul afara este alta mancare de peste.

hashtag_truth
hashtag_truth  •  25 Martie 2021, 00:24

Rezultat ??? Goluri?? In fine, SOC SI GROAZA...SURPRIZA...MINUNE....STIATI CA...EXCLUSIV...IN PREMIERA...ABSOLUTA...Adrian Mutu l-a ascultat intr-un FINAL GLORIOS pe Nea PITZI...dupa ce s-a opus acelui fotbal impus de acel antrenor dar......, acum, de foame a inceput sa inteleaga. Mai departe, HAI ROMANIA !!! Cand un TALENT INTELEGE LIMITELE, atunci devine antrenor.

florar
florar  •  25 Martie 2021, 00:02

Gesepistii au ras tot anul de Liga 1 dar ce sa vezi....astăzi vroiau că jucătorii din Mămăligă Tv. să joace peste jucătorii olandezi evaluați la multe + multe milioane de euro!!!! Să mai amintesc cum gesepistii râdeau de banii ceruți de Becali pe Man??? Clar Becali își cunoaște meseria mai bine....

Vezi toate comentariile (15)
Comentează