FOTBAL  »  NATIONALA  »  SLOVENIA - ROMÂNIA 4-3

Şeful federaţiei slovene, Aleksander Ceferin, e modelul unui alt fel de preşedinte: "Super manager, nu mare fotbalist"

Aleksander Ceferin e preşedintele federaţiei slovene din 2011
Aleksander Ceferin e preşedintele federaţiei slovene din 2011

Articol de - Publicat vineri, 17 august 2012 00:00 / Actualizat sambata, 18 august 2012 00:58

Aleksander Ceferin (45 ani) e licenţiat în drept, provine din mediul de afaceri, e un fanatic al proiectelor juvenile şi, anterior postului actual, n-a avut legături cu fotbalul. Se recomandă ca prieten cu Mircea Sandu, pe care l-a susţinut la UEFA


În loja VIP a stadionului Stozice, preşedintele Aleksander Ceferin soseşte zîmbind, dar cu o privire care îţi taie respiraţia. "Putem sta mai mult de zece minute, cît am stabilit, nu te nelinişti", rosteşte plat. Doar că nu te slăbeşte cu ochii ascuţiţi, de un albastru translucid. La fiecare întrebare răspunde fixîndu-te, fără gesturi şi cu o mimică de ofiţer sub acoperire.

- Domnule Ceferin, sînteţi printre cei mai tineri preşedinţi de federaţie din Europa. Vîrsta e un avantaj în aceste condiţii?
- Nu am considerat-o un avantaj sau un dezavantaj. Să ai un principiu, acesta e un avantaj totdeauna.

- Şi care sînt principiile dumneavoastră?
- Nu abdic de la două idei: trebuie făcut totul pentru ca relaţiile dintre cluburi şi echipa naţională să fie excelente, iar fără un excelent sistem pentru copii şi juniori, sîntem pierduţi.

"Să ai idei manageriale!"
- Cum se transpun acestea în concret? Aţi inovat?
- UEFA face enorm pentru nivelul juvenil, nici nu trebuie să ai idei extraordinare ca iniţiativă, dar ai nevoie de idei inspirate în management. Scopul meu e să transform prima ligă slovenă într-un mediu ideal pentru tineri. Dacă laşi talentele să plece la 16 ani prin Italia sau Germania, vei eşua. Şi se va zdruncina şi cariera tinerilor! "Naţionala" e o etapă care vine de la sine cînd ai talent, dar care rămîne un vis dacă arzi etapele şi nu-ţi calculezi paşii.

"Nu-ţi trebuie 80 de ani să fii preşedinte"
- Cum a fost receptată de presă şi de suporteri alegerea dumneavoastră ca preşedinte?
- Sincer, nu ştiu. Nu am stat să analizez, nu ştiu dacă s-au mirat că sînt tînăr. Nu văd de ce trebuie să ai 80 de ani pentru a fi preşedinte.

- Care sînt problemele cele mai mari cu care vă confruntaţi?
- Întîi, faptul că în fotbal toată lumea crede că ştie totul. Apoi, Slovenia a fost considerată ţara în care fotbalul nu are şanse, dintre statele fostei Iugoslavii. Şi vreau să schimb asta. În al treilea rînd, fanii: ai noştri se plîng mereu de preţul biletelor şi pare imposibil să-şi creeze un sistem eficient de reprezentativitate.

"Nu poţi reuşi fără o influenţă uriaşă"
- Din 2014, Mircea Sandu a renunţat că va renunţa la preşedinţia FRF. Ce calităţi trebuie să aibă viitorul preşedinte?
- În primul rînd, nu poţi reuşi fără o influenţă uriaşă. În al doilea rînd, chiar dacă n-a fost implicat în fenomen, să înţeleagă fotbalul atît global, cît şi în detaliu. Chiar, care vor fi candidaţii din 2014?

Îl admiră pe Marica
- La stadiul de zvonuri, Ionuţ Lupescu, Gheorghe Popescu.
- Ahaaa! Îi cunosc. Bine, zvonurile nu se vor opri pînă în 2014! (rîde zgomotos). Dar Mircea Sandu îmi e prieten, l-am susţinut la UEFA.

- Aveţi un jucător român favorit?
- Da, da! Marica. E un atacant puternic, dar şi tehnic. I-a fost greu cu Raul şi Huntelaar la Schalke, dar aştept să mă încînte iar.

"Principiul meu e cel rostit de Arrigo Sacchi cînd a fost întrebat dacă un selecţioner nu e obligatoriu să fi fost un mare jucător. Nici eu n-am avut implicare directă în fotbal, dar nu ştiam că trebuie să fii cal pentru a pregăti caii!"
Aleksander Ceferin

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează