FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

Un fost selecționer la loturile de juniori dezvăluie secrete șocante din interiorul FRF și acuză: ”Burleanu mi-a cerut să nu-i supăr pe votanți la selecții”

foto: Cristi Preda, GSP
foto: Cristi Preda, GSP

Articol de - Publicat vineri, 11 august 2017 09:00

Fost selecționer la loturile de juniori (2014-2016), Gabriel Manolache, 49 de ani, dezvăluie secrete șocante despre felul în care FRF tratează, de fapt, Centrele de Excelență și naționalele juvenile, oferind și istoria șocantă a turneului de calificare U17 ratat toamna trecută, la Buftea, contra Austriei (1-2), Angliei (0-3) și Azerbaidjanului (0-1).

-Domnule Manolache, ați lucrat cu actualul lot U18 la o categorie de vârstă inferioară, iar grupul a fost preluat recent de Florin Bratu. V-a surprins gestul făcut la turneul de la Tg. Mureș, unde a retras echipa de pe teren?
-Am avut la un moment dat o discuție cu Burleanu și i-am spus că dacă vom avea grijă de copiii cu care porniserăm la drum și vom mai culege încă cinci, șase nume, această generație va fi cea mai bună reprezentativă U19 a federației! Cu argumente! În Centrele de la Tg. Mureș și Timișoara, puștii făceau 12 antrenamente pe săptămână, plus meci, iar la celelalte cluburi, cu tot respectul, au câte șase antrenamente și joc. Și mă întorc la întrebare: de-asta i-a scos Bratu de pe gazon în finalul partidei, nu că e nebun! Băieții nu mai stăteau în picioare! Știu bine acest lot, i-am căutat și i-am selecționat pe puști, am colindat țara de la Craiova și Severin până la Baia Mare, cu mașina mea, nu cu Mercedesurile date de FRF lui Tăbârcă și altora ca el. Iar acum nu i-am văzut pe Vochin sau pe Tăbârcă să iasă și să-l apere pe Bratu. Ei doar încasează banii. Castanele le scoate Florin din foc!

"Tăbârcă mi-a comunicat greșit ordinea meciurilor"

-Cum ați colaborat cu președintele FRF?
-Am crezut că, tânăr fiind, se va bate pentru binele fotbalului românesc, chiar cu riscul de a pierde, dar m-am înșelat. Când ne-a angajat la început de mandat, a zis că vrea dezvoltare la copii și juniori, dar apoi mi-a pus mie în cârcă ratarea unei calificări, cu toate că s-au produs multe nereguli. Iar lumea trebuie să știe ce se întâmplă în realitate și cum sunt tratate loturile naționale juvenile!

-Cu ce începem?
-Cu turneul de calificare U17, pe care l-am ratat la Buftea, în octombrie 2016. După tragerea la sorți, Sandu Tăbârcă, în calitate de coordonator al loturilor, mi-a transmis că ordinea adversarilor va fi Anglia, Austria și Azerbaidjan. Și vreme de un an de zile mi-am pregătit strategia competiției în funcție de acest țintar. Dar cu o lună înainte de partide, mi-a comunicat senin că, de fapt, începem cu Austria, după ce eu îmi pregătisem startul pe o altă strategie. Culmea e că Tăbârcă tot mie îmi reproșa la final că am pregătit echipa pentru ciclul Anglia - Austria - Azerbaidjan!

"Daum ne-a interzis să ne pregătim și să jucăm la Mogoșoaia"

-Altceva?
-Organizatoric, ne-am dat jos fustița în fața tuturor adversarilor, pentru un pumn de euro. Cu trei luni înainte de turneu, mi-au zis că la Buftea vor sta doar englezii, care au rezervat tot complexul, iar noi vom locui la Mogoșoaia, unde vom și evolua la sfârșitul lui octombrie. Numai că la mijlocul lui noiembrie echipa mare avea meciul cu Polonia, iar Daum ne-a interzis să ne pregătim și să jucăm la Mogoșoaia! Așa că am rămas doar cu cazarea acolo, turneul s-a desfășurat la Buftea, iar noi am fost permanent pe drumuri pentru antrenamente și partide. Ajunsesem să aștept autocarul și vreo 40 de minute pentru deplasare!

-La ce vă referiți?
-Pentru adversare au fost închiriate autocare, iar nouă ne-au dat trocariciul ăla cel mai urât, cu care trebuia să se asigure și transportul copiilor de mingi. După primul meci, am făcut un program de refacere și a trebuit să pierdem vremea după mașină. Și-mi spune Adrian Mihalcea de la organizare: "Lasă, profesore, că am «furat-o» și cu Austria, asta-i valoarea!". Băi, cine sunteți voi să-i judecați pe copii?! Că nu întâmplător el și cu Apolzan au rămas în federație. Ambii i l-au dat pe tavă pe Mircea Sandu lui Burleanu!

"Manolache, intri în sală doar cu acordul bucătarului-șef!"

-Presupun că v-au enervat teribil aceste șicane!
-Sigur, dar am încercat să nu transmit aceeași stare către echipă. Dar asta nu a fost tot... La Mogoșoaia, am avut copiii cazați pe trei niveluri, iar acces la sălile de ședință primeam doar în funcție de programul austriecilor și azerilor! La nevoie, strângeam echipa la mine în cameră. Am vrut însă, într-o zi, să le pun băieților un film motivațional în sala de jocuri. Și mi-au zis toți: "Manolache, acolo intri doar cu acordul bucătarului-șef!".

-E o glumă?
-Deloc! Mi s-au aprins creierii! Am fost sfătuit să-l sun pe Vochin, că se rezolvă. Așa e-n federație: orice ai nevoie, trebuie să vorbești cu Vochin, numai că mie slugărnicia nu mi-a plăcut niciodată, chiar dacă am de pierdut din cauza asta. Tăbârcă m-a refuzat, că Daum a dat dispoziție să nu intre nimeni nici acolo. Marcel Pușcaș a rezolvat însă situația după ce l-a sunat pe administratorul bazei, Mihai Baltă, un băiat extraordinar.

"Bine că e Vochin marele specialist!"

-Păreți dezamăgit și de colaborarea cu Vochin.
-Da. Am crezut că sprijină activitatea de juniori, dar m-am înșelat și în privința lui. El a adus acele camere barice la națională, pe care s-au dat vreo 50.000 de euro. Dar afacerea a rămas la stadiul de a cheltui banii, pentru că ori iei 16 bucăți, să aibă la dispoziție concomitent jucătorii, ori o lași baltă! Vi-i închipuiți, de exemplu, pe Florin Andone și pe Chiricheș să stea la coadă la refacere vreo șase ore până le vine rândul la dispozitiv?! După câte știu, acum nici nu mai sunt utilizate, stau închise prin vreun depozit la Mogoșoaia. L-am rugat însă pe Andrei să ni le dea măcar la juniori, să le folosim cât de cât. "Ce știi tu despre ele, băi Gabi? N-avem specialiști pentru așa ceva!". Bine că e el cel mai mare specialist!

-A fost unicul episod legat de consilierul lui Burleanu?
-La Mogoșoaia, dacă vrei o gheată sau un tricou de la magazie pentru jucători sau staff, trebuie să faci șase mii de hîrtii și să aștepți o săptămână până ți se răspunde. Te plictisești! Dar dacă dă Vochin un telefon, s-a rezolvat în cinci minute! Așa merg lucrurile, din păcate, în federație. El îi susține și pe Tăbârcă, și pe Ionuț Badea, secundul lui Daum, pentru că amândoi dau raportul mai departe către Vochin, care are interesul să-i mențină acolo, să afle prin ei tot ce mișcă. Asta-i realitatea! Sunt eu urât, dar nu și prost! Cu Badea am și avut un conflict mai tare la Mogoșoaia, după ce s-a tăiat porcul de Crăciun, în 2015.

"I-am și zis lui Ionuț Badea că e numit politic în staff-ul naționalei"

-De ce v-ați contrat?
-După trei pahare, a început să spună că antrenorii de copii și juniori în România sunt compromiși, că așteptăm numai sacoșe. Am luat foc, mai ales că știam ce belea de om e! "De unde știi că suntem toți compromiși?". "Lasă, profesore, că știu eu!". "Lasă că vine Olăroiu și vă curăță pe toți, ăștia care sunteți numiți politic!". Bineînțeles, m-a chemat apoi președintele să mă întrebe de unde știu că Badea a fost ales pe criterii politice. Sunt convins că inclusiv de la acest episod mi s-a tras înlăturarea de la lot. A avut la un moment dat și Pușcaș un diferend cu Vochin, în care i-a spus că Manolache e cel mai bun de la loturi. Vochin a ținut minte asta și probabil nu i-a convenit nici faptul că am făcut o echipă bună cu Pușcaș și cu Țicleanu, care nu prea-i dădeau apă la moară lui Tăbârcă.

-Adică susțineți că inclusiv colaborarea și apropierea față de Marcel Pușcaș v-au costat postul?
-Evident! Cu Marcel am bătut țara în lung și-n lat să formăm și să creștem Centrele de Excelență, să-i convingem pe părinți să-și lase copiii la Timișoara și la Tg. Mureș. Plânge inima-n mine când văd că le desființează!

"Te-aș împușca dacă aș fi tatăl unui copil de la Centrele de Excelență!"

-Care a fost cea frapantă experiență cu Burleanu?
-Mi s-a pus în cârcă, la un moment dat, că am adus prea mulți jucători de la Centrul de Excelență de la Timișoara și mi-a transmis că mai sunt și alți membri electori de unde pot lua fotbaliști. Păi, eu fac selecția după membrii electori? Ardealul și Dinamo se plângeau că n-au jucători, mai era și un club privat de pe la Pitești. A fost o poveste urâtă și cu Regal București.

-Ce s-a întâmplat?
-A existat mereu o luptă surdă între mine și impresarii care roiau pe lângă lot. Cei de la Regal mi-au făcut însă o hârtie la FRF că, vezi Doamne, eu l-aș fi orientat pe portarul Andrei Cristea la Gaz Metan. M-a și amenințat unul, Badea, de la Regal. Ei doreau să-l vândă în Italia pe 100.000 de euro. N-am avut însă nicio treabă cu opțiunea respectivă, îi spusesem mamei lui, care-mi ceruse sfatul, că pe mine mă interesează doar ca băiatul să fie pregătit pentru turneul de calificare. Dânsa nu agrea varianta ca băiatul să plece în străinătate.

-Și care-a fost concluzia?
-Burleanu mi-a aruncat în față hârtia de la Regal și mi-a zis: "Ar fi bine să ocolim aceste lucruri, să nu-i deranjăm pe membrii electori". Gabi Safta a fost martor la discuție. Ca s-o spun pe a dreaptă, cred că închiderea Centrelor e și efectul influențelor "membrilor electori". Dacă aș fi tatăl unuia dintre puștii de la Centre, te-aș împușca în cap fiindcă oprești proiectul! Vii acum cu o decizie contrară discuțiilor de la început, nu-mi termină copilul 12 clase unde trebuie... Dacă te-ai angajat la o acțiune în care ai implicat atâția copii, faci pe dracu'-n patru să mergi mai departe! 

"La Timișoara, copiii mâncau în farfurii și căni de metal, ca la armată"

Manolache evocă un episod straniu de la Centrul de Excelență Timișoara: "Copiii mâncau în farfurii și căni de metal, ca la armată! Când a venit Burleanu într-o vizită, le-am spus celor care organizau să-i dea și președintelui să bea un ceai din cana de metal, să vadă ce bun e! «Cum să facem așa ceva?» a fost răspunsul. N-aveam nici fețe de masă! Am fost apoi cu Adi Văsâi și am cumpărat veselă și o tablă magnetică din banii mei. Culmea e că săptămâna trecută m-a sunat cineva de la FRF să le returnez laptopul din dotare. Le-am spus că-l dau înapoi când îmi trimit ăia 2.500 de lei pe farfurii, căni și tablă. Actele sunt la George Ștucan de la comunicare, să le ia de la el!".

"FRF m-a lăsat baltă la turneul din 2016. Mi-au luat medicul, preparatorul fizic, kinetoterapeuții, zero tehnologie! Pe doctor l-au îndepărtat cu o lună înainte de turneu pentru că le-a cerut diurna pe ultimele 10-15 deplasări. I-au dat banii, dar i-au dat și papucii!".

"Un singur lucru îmi reproșez pentru turneul ratat în toamna trecută. La pauza primului meci, cu Austria, i-am simțit temători pe băieți. Poate că ar fi trebuit să-i încurajez mai mult decât să dau indicații de joc. Nopți întregi n-am putut dormi după acel turneu!"

"Știți câte meciuri mi-a asigurat FRF în primul an de mandat al lui Burleanu? Patru! I-am și zis președintelui că am luat banii degeaba în perioada aceea. Abia în ultimul an am ajuns la 15 partide, dar sunt generații care au avut și câte 18-20 meciuri în 12 luni"

"Dacă vrem să creștem copii într-o anumită mentalitate, trebuie să ne gândim și la calificări. Dar știți ce-mi zice Tăbârcă la plecare? «Lasă, bă, că doar voi, antrenorii, vreți să vă calificați cu juniorii!». Cum, mă, dar voi nu vreți să ne și calificăm cu copiii ăștia?"  Gabriel Manolache

27de meciuri a stat Manolache pe banca generației 2000 (U15-U17), în perioada 2014-2016: a avut 16 victorii, două remize și 9 înfrângeri, golaveraj 42-30

Jucători promovați de Manolache la Oțelul (campioană) și la loturile naționale

  • Cornel Râpă
  • Cristian Sârghi
  • Ionuț Neagu
  • Daniel Orac
  • Marius Matei
  • Laurențiu Iorga
  • Andrei Ivan
  • Cristi Manea
  • Andrei Radu

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (13)
355805538185687
Ionut Ionut  •  28 August 2017, 06:12
Postat de Costel Tudor pe 11 August 2017, 10:11

Cine dracu este acest manolache ? Unde a jucat ? Ce performante l-a recomandat ca ntrenor ?

cine este sau cine nu este acest Gaby Manolache ....... atunci de ce in majoritatea loturilor sunt jucatori de la Regal oare cine este Manolache atunci cand iese si spune adevarulda ADEVARAT este ca trebuia sa iasa sa spuna atunci cand era in functie,dar o vorba romaneasca spune NICIODATA NU E PREA TARZIU

355805538185687
Ionut Ionut  •  28 August 2017, 06:08
Postat de Marcel Puscas pe 11 August 2017, 11:47

Antonio manolache NU ESTE FIUL lui Gabi Manolache. E doar coincidenta de nume

cu mare respect,coincidenta de nume ADEVARAT dar o intrebare daca doriti sa raspundeti la lotul U16 Luca Florica este tot coincidenta de nume cu patronul de la Regal Bucuresti sau este chiar fiul dansului CU RESPECT

ioan.h
ioan.h  •  11 August 2017, 14:51
Postat de Marcel Puscas pe 11 August 2017, 11:54

Costel Tudor, Prof Gabi Manolache este profesor universitar , are 25 de ani de experienta in munca cu juniorii si este unul dintre cei mai buni antrenori la aceasta categorie. Faptul ca n-ai auzit de el , e posibil , pt ca cei din fotbalul juvenil nu sunt mediatizati.

Dle Puscas, n-au jucat aia fotbal din cauza canilor de tabla? Nene care-i fotbalist si de mananca paine cu slanina joaca ... Sa fim seriosi ! A pregatit un an de zile o ordine de meciuri si a pierdut ca a aflat doar (?) cu o luna inainte ca ordinea e alta ? Asta i-o spune lu' mutu (scuze, nu lui Adi). Omul isi bate joc de noi (cei care am dat in minge odata) ! Faptul ca e profesor universitar nu-l face antrenor (meserias) si nici nu e o garantie ca poate avea rezultate ! El este unbun teoretician. Atat. Leonte Ianovschi nu era nici universitar , n-avea nici doctorate dar... . Sub aceasta idee ma mira ca va ocupati de fotbal, fiind inginer de meserie? Sau Mircea Lucescu economist ? Sper ca stiti de gluma !

Vezi toate comentariile (13)
Comentează