FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

Un specialist ne lămureşte: "Gazonul a fost pus cu degetul în nas! Era logic că se va rupe" :)

Israelianul dezvăluie și alte lucruri
incredibile: tot ce ține de întreținerea gazonului pe Național Arena sînt sisteme vechi sau de proastă calitate
Israelianul dezvăluie și alte lucruri incredibile: tot ce ține de întreținerea gazonului pe Național Arena sînt sisteme vechi sau de proastă calitate

Articol de GSP - Publicat vineri, 09 septembrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 08 septembrie 2011 22:29

Omul care n-a greşit nici un teren de fotbal în România trage concluziile dezastrului de pe Naţional Arena

 ♦ Zwika Abramovici, care a studiat în SUA cum se face un gazon şi care are o experienţă de peste 30 de ani în domeniu, explică de ce s-a rupt terenul ♦ Israelianul dezvăluie şi alte lucruri incredibile: tot ce ţine de întreţinerea gazonului pe Naţional Arena sînt sisteme vechi sau de proastă calitate

Omul care n-a greşit nici un teren de fotbal în România trage concluziile dezastrului de pe Naţional Arena

# Zwika Abramovici, care a studiat în SUA cum se face un gazon şi care are o experienţă de peste 30 de ani în domeniu, explică de ce s-a rupt terenul # Israelianul dezvăluie şi alte lucruri incredibile: tot ce ţine de întreţinerea gazonului pe Naţional Arena sînt sisteme vechi sau de proastă calitate


În România nu există doar firma lui Adrian Oprişan care se poate ocupa de un gazon de fotbal. Zwika Abramovici, un om de afaceri israelian, a intrat în acest domeniu în ţara noastră în urmă cu 6 ani, iar de atunci a fost solicitat de mai multe echipe pentru a face suprafaţa de joc, printre care CFR, Gaz Metan şi Oţelul. Indiferent că a fost vorba despre însămînţare sau despre rulouri aduse din străinătate, firma lui Abramovici nu a dat niciodată greş, iar ieri, Zwika a acceptat un amplu dialog despre ce s-a întîmplat cu gazonul de pe Naţional Arena.

- Domnule Abramovici, aţi fost şocat de ce aţi văzut marţi seara la meciul de pe Naţional Arena?
- Absolut deloc. Nu e o minune, un gazon dacă nu e pus cum trebuie, atunci cedează. El nu are gură să vorbească şi să-ţi pună că ai greşit, dar îţi răspunde prin fapte şi te pedepseşte dacă nu l-ai pus bine.

- Păi, şi de ce s-a rupt?
- Păi, dacă a fost pus cu degetul în nas?! Apar mii de specialişti pe la televizor şi spun că trebuie gazon cu alge de mare, de munte, că dacă îl tasează, te doare capul ce poţi să auzi. Lucrurile sînt extrem de simple în privinţa rulourilor de iarbă. Sînt de două tipuri mari şi late, altele nu există decît dacă vrea cineva să mai inventeze ceva.

"Au vrut să împuşte doi iepuri"

- Care e primul tip?
- Covor de iarbă spălat, cu rădăcina curată, care nu e foarte gros şi care după ce-l pui e nevoie de 8-10 săptămîni pentru a se stabiliza şi a se prinde de stratul pe care l-ai aşezat. Aşa l-am pus la Galaţi şi după 6 săptămîni s-a putut juca pe el. Mai devreme nu se poate intra deoarece se rupe, fiindcă el e subţire, nu e stabil.

- Şi cel de pe Naţional Arena mai avea nevoie de timp?
- Bineînţeles. Au trecut doar 4 săptămîni de cînd a fost pus, mai avea nevoie de încă pe atît, dar cei care s-au ocupat au vrut să împuşte doi iepuri dintr-un foc, adică să pună un gazon tip rulou care să aibă viaţă lungă, dar pe care să se joace imediat, deşi acest lucru este imposibil. E ca şi cum îţi iei o dubiţă şi o prezinţi ca pe un Jeep. Nici cal, nici măgar. S-a pus ceva neadecvat. E ca şi cum vrei să pleci cu maşina de pe loc de fiecare dată în viteza a 3-a.

"Rulourile din Olanda vor rezista maximum 10 săptămîni"

- Bun, şi al doilea tip de rulou cum e?
- Covor de iarbă cu pămînt, de 5-6 centimetri grosime, care e foarte greu şi pe care, după ce-l pui, se poate juca imediat. Nu se rupe, dar trebuie schimbat destul de repede, nu rezistă mai mult de, să zicem, 10 săptămîni.

- Cît costă unul, cît costă celălalt?
- Cel din prima categorie face undeva la 125.000 de euro. Cel din cealaltă categorie poate ajunge chiar şi la de 3 ori mai mult. De ce? Pentru că poţi juca imediat pe el, e mult mai greu, un întreg rulou cîntăreşte chiar şi 800 de kilograme, e tăiat în fîşii lungi de 1,20 metri.

- Dar de ce gazonul tip rulou pe care Steaua îl va pune pe Naţional Arena spuneţi că trebuie schimbat după doar două-trei luni?
- Pentru că nu poate rezista mai mult. El nu se dezvoltă, rădăcina ierbii e de maximum 5 centimetri şi trăieşte în propriul sol, care e tăiat. De exemplu, drenajul nici nu funcţionează la un astfel de gazon, pentru că nici nu contează ce e sub teren.

"Am zîmbit cînd am văzut planurile terenului"

- Firma dumneavoastră de ce nu a participat la licitaţia privind gazonul de pe Naţional Arena?
- Păi, după ce am văzut planurile stadionului în privinţa terenului, am zîmbit şi am spus: «Nu, mulţumesc, eu nu intru în aşa ceva».

- Adică?
- Totul mi s-a părut vechi şi nelalocul lui acolo. De la sistemul de irigare, pînă la pompele de apă, dar mai cu seamă sistemul de încălzire, care e făcut cu apă caldă. Eu lucrez doar cu sistem de încălzire electric, cu un fir de 40 de kilometri care să încălzească sub teren în mod uniform toată suprafaţa de joc la temperatura de plus 12 grade. Păi, dacă tu bagi apă caldă la tuşa din dreapta, după ce parcurge 10-30-40 de metri, temperatura scade şi nu mai topeşte zăpada. Dacă o bagi mai caldă, la 60-70 de grade, arzi gazonul acolo. Sub pardoseala de la casă poţi să faci cu apă caldă prin ţevi, sub un gazon nu.


"Gazonul pus pe Naţional Arena nu s-a prins pentru că avea nisip pe rădăcină, era subţire şi nici nu avea greutate mare. Era logic că el se va rupe. N-avea absolut nici o şansă"

"Cînd te bagi la o chestie din asta orice amănunt contează. Nu zici gata, aduc orice rulou şi îl pun acolo. Una e să pui rulou la Braşov, alta e la Bucureşti, contează de unde îl aduci, din ce material, unde şi cum îl pui, nu se face aşa, cu degetul în nas"

"Cît ar dura ca olandezii să schimbe gazonul pe Naţional Arena? Cam o zi şi jumătate durează să tai rulourile, apoi vreo două zile drumul cu tirurile şi altă zi şi jumătate ca să pui gazonul. Deci minimum 5 zile"

"Pe San Siro şi la Hamburg se schimbă gazonul cam de 5-6 ori pe an, aşa probabil se va face şi pe Naţional Arena"


12 ani
a fost Zwika Abramovici directorul stadionului naţional "Ramat Gan" din Israel, unde echipa naţională a Israelului şi-a disputat meciurile de pe teren propriu

Cluj, Craiova, Mediaş, Galaţi şi Academia lui Hagi
Zwika Abramovici a lucrat în România cu mai multe cluburi din Liga 1. A debutat cu CFR în 2006, cînd le-a făcut ardelenilor terenul, care a fost perfect la meciurile din Champions League. La fel şi la Craiova, dar şi la 4 terenuri de la Academia lui Hagi. Toate acestea au fost prin însămînţare. La Mediaş, vara trecută, dar şi la Oţelul, în această vară, s-au pus rulouri subţiri, care după 6-7 săptămîni s-au prins şi acum ele arată perfect.

SUA, cea mai bună şcoală în domeniu
Omul de afaceri israelian a mers să studieze problema gazoanelor în Statele Unite ale Americii în urmă cu 31 de ani. "Ei sînt cei mai buni pentru că aţi văzut ce terenuri de golf au. Acolo, iarba e tunsă foarte scurt şi gazonul trebuie să fie perfect, fără nici un fel de aplecări, dîmburi sau găuri. Gazoanele de la Campionatul Mondial din 1994 le-au pus pe rulouri, apoi le-au scos imediat după turneu şi au făcut în loc piste pentru curse de motociclete", a spus Abramovici.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (25)
serban_ionescu
serban_ionescu  •  11 Septembrie 2011, 15:12

fraierii nostri n_au stiut nimic despre tehnica de pus gazonul , de tipul de gazon, de intretinere ,drenaj ,incalzire.isi dau toti cu parerea dar la aprofundarea oricarei probleme suntem varza!!Meciul cu Franta a aratat ce meseriasi are federatia( care inspectau tantos arena)

opiodinamo
opiodinamo  •  09 Septembrie 2011, 14:13

Avem un stadion frumos la exterior iar la interior e muci....

xcristianx
xcristianx  •  09 Septembrie 2011, 12:10

ar fi interesant sa vedem daca instalatile de sub gazonul din Cluj sunt tot asa de proasta calitate.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează