FOTBAL  »  NATIONALA  »  ILIE DUMITRESCU 50 DE ANI

Unic în istorie! » Ilie Dumitrescu este singurul internațional român care i-a învins cel puţin o dată pe primii trei portari ca număr de selecţii din istoria tricolorilor

Articol de , - Publicat luni, 07 ianuarie 2019 08:39

Cu o carieră pornită la drum într-o zi de iunie a anului 1987, Ilie Dumitrescu a reușit să scrie istorie în fotbalul românesc. Un atacant special care a bifat o bornă unică, ce nu mai poate fi depășită niciodată de un alt fotbalist român.

Ilie este singurul internațional român care i-a învins cel puţin o dată pe primii trei portari ca număr de selecţii din istoria echipei naționale. Bogdan Stelea e lider la acest capitol, cu 91 de selecții, urmat de Bogdan Lobonț, cu 86 de meciuri la prima reprezentativă, și Silviu Lung, cu 76 de jocuri.

Stelea a primit două goluri de la Ilie. Unul într-un meci de campionat, pe 19 martie 1994, Rapid-Steaua 2-1, și unul în partida din Cupa României, chiar în finala de pe 2 mai 1990, Dinamo-Steaua 6-4. Bogdan Lobonț n-a fost iertat de Dumitrescu în Supercupa României dintre Steaua și Rapid, 4-0, atunci când pe 9 septembrie 1998 acesta marca ultimul gol al întâlnirii. De șuturile lui Dumitrescu n-a scăpat nici Silviu Lung. Seniorul a fost învins de Ilie în două rânduri pe 20 iunie 1993, în Steaua - Craiova 3-1, când Ilie a reușit o "dublă".

Mai mult, Costel Câmpeanu, poreclit "Burebista", portarul cu cele mai multe meciuri din istoria campionatului intern, 470, este cel împotriva căruia Ilie a punctat de cele mai multe ori în Liga 1, 7 goluri. Au urmat Adrian Blid, 5 goluri primite de la Ilie, Tudorel Călugăru, Florin Tene, Dorin Arcanu şi Constantin Brătianu, fiecare cu câte 4 goluri încasate.

11 lobont

"Mi-a dat gol în Supecupa cu Rapid, nu? M-a perforat și pe mine ca pe mulți alții. Un fotbalist cu niște calități extraordinare, un profesionist, un jucător senzațional. L-am cunoscut mult mai bine după ce s-a retras. Nu-mi mai amintesc dacă ne-am întâlnit pentru prima oară când încă era jucător. O persoană excepțională, un adevărat lord! Lordul Ilie! Ca fotbalist a fost un fenomen! Eram înnebunit să-l văd în meciurile echipei naționale pentru că alea erau televizate. Atunci era mai greu să-l descoperi la echipa de club, meciurile nu erau transmise. Un fotbalist mare de tot, iar toate calitățile lui din teren le folosește acum în analizele de la televizor. Să nu se supere lumea pe mine, dar e cel mai bun"
Bogdan Lobonț

PORTARII DIN LIGA 1 CARE AU PRIMIT GOL DE LA ILIE

- 7 goluri: Costel Câmpeanu
- 5 goluri: Adrian Blid
- 4 goluri: Tudorel Călugăru, Florin Tene, Dorin Arcanu, Constantin Brătianu
- 3 goluri: Andrei Şanta, Florin Prunea, Sorin Colceag, Petrişor Toma, Gheorghe Niţu
- 2 goluri: Răzvan Lucescu, Marcel Vasile, Janos Bojtor, Gheorghe Popa, Cătălin Hăisan, Silviu Lung, Ştefan Preda, Florentin Rădulescu
- 1 gol: Gabriel Rotaru, Marcel Lăzărescu, Neculai Alexa, Marian Ioniţă, Ionel Dinu, Ioan Papp Deac, Ionel Rotărescu, Gabi Boldici, Leontin Toader, Eugen Vodă, Ioan Anton, Sabin Ciurea, Siminel Şara, Adrian Ene, Valentin David, Bogdan Stelea

11 lung

"Cum l-am cunoscut pe Ilie? Păi eram la Craiova și în al doilea lui meci la Steaua a intrat tare la mine, mi-a pus piciorul direct pe tibie și-am avut nevoie de operație! Ha, ha, ha! Așa l-am cunoscut. Apoi ne-am întâlnit în Ghencea, era un puști cu tupeu, tupeu mare, dar în sensul bun al cuvântului, care și-a dorit mult și-a dat tot ce-avea mai bun. Un talent imens! Mi-a părut rău că a plecat în străinătate unde nu a mai avut aceleași evoluții foarte bune. Cum se spune pe la noi a ars cam repede, din păcate. Dar a fost un fotbalist mare, talentat rău, plin de vână. Îi doresc viață cât mai lungă și multe succese, mai ales că acum e analist, chiar îmi place cum se descurcă"
Silviu Lung sr.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
107808216804472
Ion Stancu  •  07 Ianuarie 2019, 21:34

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

partea47mea
partea47mea  •  07 Ianuarie 2019, 09:39

Pentru suporteriul stelist nici 1 000 de articole nu-i mai spala imaginea terfelita .

Vezi toate comentariile (2)
Comentează