FOTBAL  »  NATIONALA  »  GSP LIVE

VIDEO EXCLUSIV Alin Stoica, dezvăluiri tari: cum se făceau selecțiile pe interese la națională » „Trebuia să mă suni mai devreme!” + Avertisment serios legat de Contra

Articol de - Publicat miercuri, 03 aprilie 2019 11:56

Alin Stoica (39 de ani), fiul legendarului căpitan al Stelei 1986, Tudorel Stoica, a vorbit despre selecția pe pile făcută la echipa națională de foștii colegi de-ai tatălui său. Campion de 4 ori în Belgia cu Anderlecht și Bruges, Stoica junior a povestit câteva discuții din culise.

VEZI AICI DEZVĂLUIRILE LUI ALIN STOICA DE LA GSP LIVE

 

 În vara lui 2000, Alin Stoica avea doar 20 de ani, dar era proaspăt campion cu Anderlecht și jucase deja 77 de meciuri, marcând 10 goluri în prima ligă belgiană.

Mijlocașul ofensiv crescut de Steaua se pregătea de cel mai bun sezon al carierei, unul în care a marcat 4 goluri în Champions League împotriva lui Real Madrid, Lazio, Leeds și Dinamo Kiev.

12 meciuripentru România are Alin Stoica. A debutat în martie 1998, la România - Israel 0-1, cu Iordănescu selecționer. Cele mai multe meciuri (5) le-a avut în 2003, cu Iordănescu pe bancă

La București, Emeric Ienei pregătea lotul pentru turneul final Euro 2000.

Pe lista finală de 22 s-a aflat un singur mijlocaș ofensiv, Gheorghe Hagi, și cinci închizători, Dorinel Munteanu, Gâlcă, Lupescu, Lincar și Hâldan. Ultimii trei jucau în Liga 1.

Deși era în forma vieții sale, Alin Stoica a rămas să vadă turneul final la televizor. România s-a calificat în sferturi, cea mai bună performanță din istorie la un Campionat European.

Azi dimineață, la GSP Live, fostul jucător de la Anderlecht a povestit un moment delicat legat de modul în care Emeric Ienei a făcut selecția pentru acel turneu final: “În 2000, nea Imi i-a spus lui Tudorel că trebuia să-i spună mai devreme”.

  • Reporter: Ce să-i spună?
  • Alin Stoica: Păi eu jucam și în 2000, nu? Nu mai contează. (Ironic) Dacă Daniel Pancu era foarte tânăr să joace la Mondial în 1998, eu eram mai mic ca el, că sunt mai tânăr. Am fost tânăr și eu, de aia nu am fost convocat. Nu mai are rost să mai vorbim. Normal că nu mai erau locuri, erau locuri de dinainte luate. Am fost șters în ultima zi de pe listă. În ultima zi, nu era și Gabi Balint secund la națională?! Nu i-a spus lui Tudorel?!”

"Asta e viața, când afli e mai dureros. Nu e vorba că n-am mers la Mondial. N-am mers, asta e. Poate eram rezervă. Dar când afli cum se întâmplă lucrurile și le spui, lumea se supără. Zice că tu ești frustrat. Păi de ce sunt eu frustrat? Că văd că și Pancu a zis, și Claudiu Răducanu a zis de Boloni. “Claudiule, îmi pare rău…” Eu nu știu?! Asta este”.

Alin Stoica, la GSP Live

  • Reporter: Ce i-a spus Emeric Ienei tatălui tău în 2000?
  • Alin Stoica: “Tudorele, ce să facem acum?! Trebuie să vii și tu mai devreme să-mi spui”. “Ce să spun, nea Imi?! Alin joacă. Acum e pe spuse? Nu ne uităm și noi la televizor…”. În anul ăla când am fost în formă, în 2000, când era Loți Boloni antrenor, nici atunci n-am jucat. Dar asta este. Problema e că mi-am dorit (să joc pentru România)”

Alin Stoica a atins și subiectul neconvocării la Mondialul din 1998, atunci când selecționer era Anghel Iordănescu:

“Când era Iordănescu antrenor (la Steaua), îl dădea pe Tudorel exemplu că nu vrea să joace. Când era bolnav sau când avea febră. Când n-am fost convocat în 1998, mi-a zis o persoană foarte importantă: “Aline, de ce te mai chinui cu echipa națională? Atâta timp cât or să fie foști colegi de-ai tatălui tău (selecționeri), niciodată nu o să joci, nu o să fii convocat. O să fii dat exemplu”. N-am crezut, dar cu timpul s-a adeverit. Jucătorii de azi trebuie să fie atenți, vezi Nistor sau alții. Ei joacă pe teren, dar în spate se întâmplă altceva”.

4 selecționeridin perioada în care Alin Stoica a jucat fotbal erau foști colegi sau antrenori de-ai lui Tudorel Stoica: Anghel Iordănescu, Victor Pițurcă, Emeric Ienei și Ladislau Boloni

  • Reporter: Ce ar fi trebuit să faci să fii în lot la Mondialul din 1998 sau la Euro 2000?
  • Alin Stoica: Să fi jucat pentru naționala Belgiei.
  • Reporter: Lumea te-a privit într-o lumină negativă în România când ai spus că trebuia să joci pentru Belgia, nu pentru România. 
  • Alin Stoica: Eu am fost corect. Nu știu de unde atâta patriotism în România asta care e vândută la străini. Nu știu dacă vine acum un război în România, dacă își pun ținte pe piept cum au făcut sârbii.

În ultimele luni, mai mulți fotbaliști români au povestit episoade care demonstrează că selecția la naționala României s-a făcut în funcție de interese ascunse. Daniel Pancu și Claudiu Răducanu au vorbit despre convocările din mandatele lui Anghel Iordănescu și Ladislau Boloni.

“A venit Ladislau Boloni la mine şi a zis: ‘Ce faci, Claudiu?’, ‘Bine, mulţumesc!’. ”Să ştii că nu pot să te chem din cauza unora”. Asta mi-a rămas în cap. Poate nu eram impresariat de cine trebuie, pentru că eram golgheterul Diviziei A atunci”
Claudiu Răducanu, martie 2019, pentru Fanatik

“Aveam viză de Franța pentru Coupe du Monde, tot în '98, dar m-au lăsat acasă fiindcă de la Rapid trebuiau convocați doi. Au zis "Pancu e cel mai mic, îi luăm pe Dulca și pe Lucian Marinescu"
Daniel Pancu, noiembrie 2018, Gazeta Sporturilor

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (25)
ungurul_vesel
ungurul_vesel  •  03 Aprilie 2019, 20:44

Eu zic sa fie numit Tolontan de principal la nationala si expertii gsp sa fie numiti secunzi. Sa vezi selectii si scheme, direct in finala ne oprim.

godot
godot  •  03 Aprilie 2019, 18:53
Postat de talpaiadului pe 03 Aprilie 2019, 18:24

Asta e parerea personala a lui Alin Stoica despre cariera lui, ca el a fost bun dar nedreptatit de altii. Parearea mea e ca a fost un jucator mediocru, daca a fost puturos, delasator sau pur si simplu netalentat nici nu mai conteaza acum.

Poate ca are vina principala, poate a fost delăsător sau ingamfat, dar a fost super-talent si a avut 4-5 ani excepționali la Anderlecht. Are tendinta de a muta întreaga vina pe altii, dar spune si multe adevăruri. Merita convocat si in 98 si in 2000.

talpaiadului
talpaiadului  •  03 Aprilie 2019, 18:24

Asta e parerea personala a lui Alin Stoica despre cariera lui, ca el a fost bun dar nedreptatit de altii. Parearea mea e ca a fost un jucator mediocru, daca a fost puturos, delasator sau pur si simplu netalentat nici nu mai conteaza acum.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează