FOTBAL  »  NATIONALA  »  REMEMBER

VIDEO Marele protest din 1988 » Cum a rămas naţionala României fără jucători stelişti la un amical internaţional

Accidentarea lui Iosif Rotariu a stat la baza deciziei steliștilor de a boicota naționala // Foto: fcsteaua.ro
Accidentarea lui Iosif Rotariu a stat la baza deciziei steliștilor de a boicota naționala // Foto: fcsteaua.ro

Articol de - Publicat vineri, 30 ianuarie 2015 00:00 / Actualizat vineri, 30 ianuarie 2015 15:30

În 1988, jucătorii stelişti au boicotat amicalul pe care echipa naţională a României avea să îl dispute contra Irlandei, pe 23 martie 1988. Motivele au fost, însă, cu totul altele.

Echipa naţională şi Steaua se luptă la propriu pentru jucători. Costel Gâlcă vrea să îi pastreze în cantonament, Anghel Iordănescu, în schimb, i-a chemat la lot pentru a-i testa în cele trei amicale organizate în Turcia.

Cu mulţi ani în urmă, steliştii au refuzat in corpore convocarea la naţională la un meci amical. Motivul stătea într-un incident petrecut la un meci european al Stelei, disputat cu doar o săptămână în urmă.

Atac la Iosif Rotariu
Pe 16 martie 1988, Steaua se deplasa la Glasgow pentru jocul din sferturile Cupei Campionilor cu Rangers. Avea să fie un meci încins, iar steliştii ştiau ce îi aşteaptă. Miza era importantă. În turul disputat pe 2 martie, roş-albaştrii se impuseseră cu 2-0 prin golurile lui Piţurcă şi Iovan. Prin urmare, scoţienii aveau nevoie disperată de o victorie categorică pentru a merge mai departe.

Calculele lor nu s-au potrivit. Lăcătuş a deschis scorul încă din minutul 3, iar Steaua avea deja un avans de trei goluri. Calificarea părea deja pierdută, aşa că scoţienii încep să joace tot mai dur. Graeme Souness comite un fault brutal: îi aplică cu talpa ghetelor o lovitură în abdomen lui Iosif Rotariu, însă scapă doar cu un cartonaş galben. Steliştii protestează, cer eliminarea, însă scoţianul scapă uşor. Meciul continuă, însă românii devin mai timoraţi şi pierd controlul: primesc două goluri prin Richard Gough şi Ally McCoist, pierd, dar reuşesc calificarea. În plus, Rotariu reuşeşte să termine meciul pe teren.

Protestul
Evident, jucătorii antrenaţi de Emeric Ienei nu trec prea uşor peste faultul comis de Souness. Peste doar o săptămînă avea să aibă loc amicalul disputat de România cu Irlanda. Pentru a trage un semnal de alarmă la forurile europene, steliştii boicotează amicalul şi refuză convocările în masă. Fără jucătorii Stelei la lot, România suferea una din cele două înfrîngeri ale anului 1988, scor 0-2. În acel an, urma să mai pierdem doar cu Olanda, la acelaşi scor.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (50)
brotberuf
brotberuf  •  30 Ianuarie 2015, 18:46

Ah, da, B(io)loni era deja transferat la Racing Jet, asa ca nu mai era stelist.

brotberuf
brotberuf  •  30 Ianuarie 2015, 18:43

Stimati alergatori, asa minciuna le intrece pe toate, nr. 15 cine puii mei era, nu cumva Lacatus? Intamplator am vazut si tin minte meciul (l-a dat TVR in rezumat), au intrat pe parcurs Lacatus si inca vreo doi stelisti (parca Balan), iar Boloni a fost titular. Nu stiu despre ce boicot vorbesc analfabetii astia.

crotalie
crotalie  •  30 Ianuarie 2015, 18:00

Noi care iubim culorile sfinte rosu si albastru suntem alaturi de cea mai valabila echipa si incurajam pe baietii. Asteptam debutul lui Rares Enceanu dupa ce s-a pregatit si antrenat sub bagheta lui Costel Galca si va intra in planurile tactice alaturi de motoreta pe aripi pe care deja o cunoastem si stim. Am avut si avem cea mai principala galerie.

Vezi toate comentariile (50)
Comentează