FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - LITUANIA 1-0

VIDEO Salvați de debutant » Stanciu a marcat un gol spectaculos cu Lituania și și-a asigurat practic biletul la Euro

Stanciu a fost cel mai bun jucător al meciului
Stanciu a fost cel mai bun jucător al meciului

Articol de - Publicat joi, 24 martie 2016 00:00

Ținut până acum prin tribune sau pe bancă la lot, Stanciu a jucat în sfârșit pentru România și a trezit-o după pauză, cu un gol de generic.

Suntem o țară sigură, spun toți, ba chiar și veselă. Dovadă și gafa de la imnuri din preambulul meciului "tricolorilor" cu Lituania, chiar la apariția Giurgiului pe harta "naționalei" .

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Apoi, momentul de reculegere pentru victimele de la Bruxelles, de care oaspeții păreau să nu știe. În fine, începe meciul.

Puștiul Tănase e pentru prima dată titular, sugerând un plus de ofensivă și de finețe în acest prim amical de încălzire pentru Spania, pentru Euro.

Fotbal zgribulit

Tonul îl dă însă Torje, dar are tirul decalibrat, cu două execuții mult în afara cadului porții. Sânmărtean mai scoate croșeta, dar parcă driblingurile sunt prea largi. Construim lung, de la fundași, însă masivul blindaj lituanian rezistă. Stancu (18) dă și el un cap din 6 metri, moale, iar Zubas nu are emoții.

Începe să plouă molcom, în ton cu jocul nostru. Și parcă mingea ajunge tot mai des în terenul nostru, unde băieții lui Jankauskas prind curaj. Nu se leagă, Chiricheș și Moți au tot mai mult de lucru.

Și totuși, Filip pune un rist de efect, Stancu scapă de la 45 de metri, dar e ajuns și blocat simplu de Georgas. Se aud murmure și la Sânmărtean: "Hai, Lucică! Atacați! Jucați ceva!". Iar pe o contră, Moți abia oprește tăvălugul lituanian, iar Spalvis îl întinde serios pe Panti. Ocazia reprizei, una aproape rușinoasă pentru "tricolori".  Cu Lituania!

Un trasor de nicăieri

Stingher și fără orizont, Tănase a picat examenul debutului. Stanciu, alt new entry tricolor, i-a luat locul la pauză, la fel și Keșeru lui Rusescu. Poate așa merge. Chiar începem mai tare, Stanciu e aproape de gol, Moți dă și el emoții și speranțe la un corner. Și totuși continuăm să ne împotmolim în melasa roșie lituaniană, ajungem greu la poarta lor.

"Foarfeca" lui Ivan (61) mai trezește tribunele, aproape ațipite. Dar Stanciu, extrem de activ, sătul să tot combinăm în gol, le aruncă în aer cu o torpilă perfectă de la peste 20 de metri: 1-0! Şi obține probabil biletul pentru avionul de Paris. Intră și Ivan, și Hora. Chiar inflație de atacanți. Dar atacul nu merge!

Tot Moți e mai periculos, însă îl trădează preluarea. Câștigăm, a ieșit rezultatul, dar vocile din tribune dau verdictul "Jucați, băi, și fotbal!".

Au dreptate, deocamdată nu prea avem față de Euro. Urmează Spania!

"Fotbal, nu bambilici!"

În minutul 85, după o suită de pase în trei, între Filip, Moţi şi Pintilii, spectatorii de la tribuna I s-au enervat şi i-au apostrofat  pe "tricolori". "Jucaţi, bă, fotbal, nu bambilici!", au strigat suporterii.

Nemulţumiţi de ceea ce vedeau pe teren, îngrijoraţi şi de vântul puternic, multe zeci de fani au plecat de la arenă începând cu minutul 88.

Blândeţe

Arbitrul David Fernandez Borbalan a intrat în spiritul amical al întîlnirii şi-a evitat să scoată cartonaşele galbene. N-a acordat avertisment decât o dată, în minutul 80, lui Girdvainis, în rest, a trecut cu vederea alte atacuri din spate, chiar şi când Moţi l-a ţinut pe un adversar, la marginea careului mare, pentru care a acordat lovitură liberă.

Ne obişnuim cu mingea

"Naţionala" României a testat, aseară, în premieră, într-un meci de fotbal, mingea cu care se va juca la Euro 2016. "Tricolorii" au pus la muncă balonul "Beau Jeu", al cărui preţ oficial este de 140 de euro per bucată. "Stimulează jocul combinativ, alunecă bine pentru un meci rapid" au fost primele reacţii ale fotbaliştilor.

Cine e Lituania:

  • Lotul balticilor a conținut doi fotbaliști din Liga 1: portarul lui Dinamo, Cerniauskas, și atacantul Botoșaniului, Matulevicius.
  • Antrenorul Jankauskas are o experiență redusă ca tehnician. A mai activat doar ca secund la Lokomotiv Moscova și la Hearts și apoi "principal" la Trakai, un mic club lituanian. Dar istoricul ca jucător al lui Jankauskas depășește CV-urile elevilor săi. Atacant, el a jucat, printre altele, la Sociedad, Bruges, Benfica și Porto.
  • Când ne-au bătut cu 3-0 la Cluj, în 2008, galben-verzii ne-au marcat inclusiv cu fundașul dreapta Stankevicius, aflat în acel moment în Serie A, la Sampdoria. Formula actuală a Lituaniei nu mai conține niciun fotbalist aflat la nivel bun, în vreun campionat important. Atacantul Spalvis e la Aalborg, mijlocașul Panka joacă la Petah Tikva, colegul Zulpa e la Tobol, în Kazahstan.

Ce a spus Iordănescu după meci:

  • "Am avut multe momente moarte și s-a simțit lipsa de omogenitate a celor aflați pe gazon. Sunt un pic îngrijorat de jucătorii de peste hotare. Mățel nu joacă la Zagreb, Torje nu mai e titular în Turcia și ar mai fi exemple"
  • "Aveam nevoie de această victorie, mai ales că am folosit mulți jucători noi. Sunt mulțumit de rezultat, dar nu și de joc, în special de cel practicat în prima repriză"
  • "Să fim răbdători cu Stanciu. Să nu facem un eveniment special și să ne repezim să-l transferăm în Italia sau cine știe prin ce altă parte"
  • "Cu Spania vom păstra sistemul utilizat contra Lituaniei, dar vom schimba personajele. Am preferat să menajez o parte dintre titularii obișnuiți ai României, pentru că unii veniseră mai târziu la lot din cauza meciurilor de la club și e important să-i avem proaspeți cu Spania"

"M-a surprins jocul solid al Lituaniei. Mi-am dorit mult să marchez, dar poate că o voi face contra Spaniei. O reușită împotriva campioanei europene mi-ar da multă încredere și entuziasm"
Bogdan Stancu, atacant România

"Îmi place să concurez pe post cu Săpunaru. Vreau doar să joc bine atunci când sunt folosit și să prind un loc în lotul pentru turneul final"
Alexandru Mățel, fundaș România

"Am sesizat câteva plusuri contra Lituaniei. Primul ar fi Nicușor Stanciu, care a intrat foarte bine în joc. Mi-a plăcut și Moți. Răzvan Burleanu, președinte FRF

Mi-aș fi dorit să avem mai multe ocazii și să înscriem mai mult. Cu Spania cu siguranță nu veți mai vedea aceeași atitudine relaxată"
Răzvan Burleanu, președinte FRF

"Am jucat destul de slab în prima repriză. A contat că au intrat mai mulți jucători care nu au evoluat prea mult în trecut. Dar în a doua repriză s-a schimbat jocul, am avut mai multă consistență. E foarte bine pentru Stanciu că a debutat cu gol. Cred că e cel mai în formă jucător român"
Cosmin Moți, fundaș România

Cifrele meciului:

  • Posesie: 57% - 43%
  • Cornere: 6-2
  • Șuturi pe poartă: 4-3
  • Șuturi la poartă: 12-4

romania lituania 1 0

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
para.para
para.para  •  24 Martie 2016, 22:34
Postat de chromophobia pe 24 Martie 2016, 16:15

Bai Para Para,Nicolae Stanciu il cheama.Probabil i se spune Nicusor si ca e mai mic dar si sa nu fie confundat cu Nicolae(Nae) Stanciu care a jucat destui ani la Rapid,era un fundas.Desteptule cunoacator de fotbal

pai bai fecesepistule care esti si halitor de ghesepe zilnic, pe vremea de care am zis eu, nu se mai facea nici o confuzie, chiar higienica ta il numea Nicolae si nu Nicusor ca acuma. Dar ce sa stiti voi care sunteti indobitociti zilnic de astia care va da stiri de care numai voi stiti. Asa ziar, asa echipa, asa ghertzoi de sustinatori.

chromophobia
chromophobia  •  24 Martie 2016, 16:16

Va dati mult cu parerea si va grabiti sa-i apostrofati pe cei de la gsp care va mai dau niste stiri.Nu mai citi daca nu-ti convine

chromophobia
chromophobia  •  24 Martie 2016, 16:15

Bai Para Para,Nicolae Stanciu il cheama.Probabil i se spune Nicusor si ca e mai mic dar si sa nu fie confundat cu Nicolae(Nae) Stanciu care a jucat destui ani la Rapid,era un fundas.Desteptule cunoacator de fotbal

Vezi toate comentariile (4)
Comentează