FOTBAL  »  NATIONALA  »  GSP LIVE

VIDEO Tacklingul groazei, povestit în direct de Iosif Rotariu: “Mi-a spart ganglionii. Doctorul mi-a spus că dacă îmi punea talpa un pic mai sus puteam să mor”

Articol de - Publicat luni, 11 martie 2019 12:21

Iosif Rotariu, legendarul fotbalist al Stelei, a povestit în direct la GSP Live detalii îngrozitoare despre tacklingul căruia i-a căzut victimă în sferturile de finală ale Cupei Campionilor din sezonul 1987/1988. Agresorul lui, scoțianul Graeme Souness, n-a primit nici măcar cartonaș galben.

Recent, atacul dur al lui Viera asupra lui Ianis Hagi și intervenția aspră a fiului lui Hagi asupra lui Golofca au fost discutate intens în media. În 1988, însă, un român a fost victima unui tackling atât de brutal încât intevenția a fost introdusă de cotidianul Daily Telegraph în top 10 al celor mai dure faze din istoria fotbalului.

Puțini știu, însă, că intrarea scoțianului Graeme Souness asupra mijlocașului Stelei, Iosif Rotariu, petrecută în manșa a doua a sferturilor de finală ale Cupei Campionilor, Rangers - Steaua 2-1, putea să-l coste viața pe jucătorul român!

„Doctorul Cândea, care m-a operat, mi-a spus că dacă îmi punea talpa câțiva centimetri mai sus putea să-mi fie fatală intrarea”, a povestit Rotariu la GSP Live.

VEZI AICI MOMENTUL DE GROAZĂ ȘI POVESTEA LUI ROTARIU

 

Detaliile horror și urmările atacului criminal - nepedepsit cu cartonaș de arbitrul elvețian Bruno Galler - au fost relatate în direct de fostul fotbalist, ajuns acum la 57 de ani.

„Această intrare nu are nicio legătură cu fotbalul. Nici măcar mingea nu e acolo. A fost intenționat. Mi-a spart ganglionii din zona limfatică.

La pauză, doctorul Stănescu mi-a scos cu seringa lichidul limfatic, piciorul era umflat, amorțit. Am continuat să joc, am jucat tot meciul. Piciorul nu-l mai simțeam. După meci, s-a umflat mai mult, mi-a scos din nou lichidul limfatic cu seringa.

A doua zi, la Spitalul Militar, am fost operat de domnul profesor colonel Cândea. Am ratat semifinala cu Benfica. Am stat două luni.

Ghetele din perioada aia nu erau precum cele din ziua de azi, cu crampoane din plastic mai mici să nu facă fotbaliștii bătături. Atunci erau crampoane din fier mari. Dacă era alt jucător cu o constituție fizică diferită - eu eram un copil crescut la țară și dezvoltat - probabil că ar fi fost mult mai grav.

Eu întotdeauna am acceptat intrările mai dure. Poate era stresul mare pentru el, noi conduceam cu 1-0, era meci decisiv. Poate a fost o ieșire de moment. Graeme Souness a fost un jucător foarte mare, un antrenor foarte mare”.

3 Cupe ale Campionilorși 5 titluri de campion în Anglia a câștigat Graeme Souness cu Liverpool între 1978 și 1984. În 1981, a fost desemnat Gheata de Aur, deși evolua ca mijlocaș

Tot Souness i-a spart maxilarul lui Movilă

Intrarea lui Souness asupra românului Rotariu are germenele într-un alt incident grav, petrecut cu 4 ani mai devreme, în 1984.

În turul semifinalei Cupei Campionilor dintre Liverpool și Dinamo (1-0), același Souness i-a spart maxilarul căpitanului lui Dinamo, Lică Movilă, cu un pumn care n-a fost observat de un alt arbitru elvețian, Andre Daina.

“Vreo trei luni am stat cu sârme în gură şi m-am putut hrăni doar cu paiul. A fost una dintre cele mai grele perioade din viaţa mea. Ba, mai mult, dacă n-aş fi avut această accidentare, aş fi mers la turneul final al CE din Franţa, în 1984”

Lică Movilă

În cărțile lor biografice, colegii lui Souness de la Liverpool au povestit că, la returul de la București, scoțianul a fost luat la ochi de jucătorii lui Dinamo dornici de răzbunare.

screenshot 2019 03 11 at 11.20.57

Lică Movilă, scos de pe gazon, pe Anfield Road. În imagine apare și Cornel Dinu, secundul lui Dinamo în acea perioadă

Alan Hansen: „La sosirea noastră în România, până și soldații de la aeroport nu și-au ascuns ura, arătându-i prin semne lui Souness la ce să se aștepte. Că va părăsi țara pe targă”.

Ian Rush: „Ce s-a întâmplat la retur îți face sângele să înghețe în vene”

Kenny Dalglish: „Încă de la primul fluier, jucătorii lui Dinamo l-au atacat pe rând pe Souness. Unul a încercat să-l împiedice, altul a intrat atât de tare încât apărătorile lui julite se vedeau prin jambiere”.

18 aniavea islandezul Siggi Jonsson când Souness i-a rupt piciorul, în 1985. „Probabil și eu am fost arogant. I-am dat mingea printre picioare și nu i-a plăcut”, a declarat victima

Souness a povestit propria variantă:

„Țin minte că atunci când am ajuns la stadion, paznicii îmi făceau semne cu degetele care indicau niște ochi scoși.

Am câștigat cu 2-1, dar cred că cel mai rău lucru care mi se putea întâmpla a fost să marcăm noi golul doi. Din momentul ăla, era evident că Dinamo e eliminată, iar trei sau patru dintre jucătorii lor s-au gândit: “Gata, suntem eliminați, dar hai să vedem cum îl potcovim pe ăsta!” Eram un jucător experimentat și am reușit să evit atacurile lor”.

Patru ani mai târziu, Souness l-a atacat sălbatic pe Rotariu. În 2017, un ziarist de la The Scotsman l-a provocat să revadă faza. Souness (65 de ani) a explicat:

„Evident, chestia asta este jenantă pentru mine. Îi spun mereu fiului meu James că nu vreau să mă uit la fază, dar el lasă laptopul să meargă și eu nu-l pot închide”.

 souness 1984

Roma 1984. Nepedepsit pentru agresiunea asupra lui Movilă, Souness (primul din dreapta) câștigă a treia Cupă a Campionilor din cariera sa

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
bl0catu
bl0catu  •  13 Martie 2019, 07:39
Postat de rocky2 pe 11 Martie 2019, 16:14

Souness asta in comparatie cu calaul Lakatos e pistol cu apa!

cred ca glumesti! lacatus a avut o singura experienta de acest gen, necontestata de nimeni, dar Souness a bagat in spital multi adversari de-a lungul timpului! poate ar trebui sa il privesti in poza asta, are fata si uitatura de psihopat!

mihai_luchian
mihai_luchian  •  11 Martie 2019, 21:12

Ce animal! Cum a putut Liverpool să tolereze un astfel de golan? Adevărat că fotbalul e sport de ***. Și noi pompăm bani în el fără opreliște. Vai de capul nostru.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

polistul68
polistul68  •  11 Martie 2019, 19:02

In cazul lui Movila...e vorba de Dreptate Divina....el cati jucatori a scos din fotbal cu intrarile lui ? A fost generatia aceea de *** de la Dinamo..Ion marin, Alex Nicolae, Lica Movila....cred ca au pe constiinta o echipa de fotbal..cu tot cu rezerve. ***e....

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează