GSP.RO  »  FOTBAL  »  EURO 2020

EXCLUSIV GSP a obținut o reacție oficială UEFA pe cel mai important subiect al momentului: programul Euro 2020 nu se modifică! La noi, posibile alegeri peste Euro

Articol de - Publicat miercuri, 11 martie 2020 09:50

UEFA a răspuns aseară unei solicitări adresate de redacţia GSP cu privire la impactul epidemiei de coronavirus asupra Euro 2020. Gazeta a vrut să știe dacă forul fotbalului european ia deja în calcul amânarea sau anularea Europeanului, mutarea unor meciuri din zonele afectate sau organizarea de partide fără spectatori. 

  • Baraj Euro 2020: România – Islanda se joacă pe 26 martie 2020. Dacă învingem, avem finală cu Bulgaria sau cu Ungaria, pe 31 martie. Vom juca ambele meciuri în deplasare.
  • AdversariRomania Euro 2020: dacă vom trece de baraj, vom fi în grupa C (Olanda, Ucraina, Austria, Romania).
  • Program Euro 2020: dacă ne calificăm, meciurile noastre din grupă vor fi Austria – Romania (14 iunie, ora 18:00, Arena Națională), Ucraina – Romania (18 iunie, ora 15:00, Arena Națională și Romania – Olanda (22 iunie, ora 18:00, Amsterdam).

Răspunsul primit din partea Departamentului Media şi Relaţii Publice al UEFA a fost unul diplomatic: „Lovitura de începere pentru Euro 2020 va fi dată pe 12 iunie la Roma. Uefa este în legătură cu autorităţile internaţionale şi locale, relevante în problema coronavirusului, şi monitorizează evoluţia situaţiei. Deocamdată, nu este necesară vreo schimbare în programul Euro 2020. Problema rămâne în continuare în atenţia noastră”. 

Coronavirusul poate nu va amâna Euro 2020. Dar România vrea alegeri în timpul Euro!

Meciul de deschidere al Euro 2020, Italia - Turcia, este programat pe 12 iunie pe Olimpico din Roma, ţara care suferă în prezent cel mai mult de pe urma coronavirusului. Ultimul buletin medical dat publicităţii de autorităţile italiene arată că până în seara zilei de 10 martie, în Italia, s-au înregistrat 631 de decese cauzate de coronavirus, iar 10.149 de persoane sunt mai mult sau mai puţin afectate. Toată Italia este în carantină, iar România a oprit cursele aeriene şi rutiere dinspre şi către această ţară. 

În ceea ce priveşte Euro 2020, România a fost desemnată să organizeze 4 meciuri, 3 din faza grupelor şi o optime de finală, toate pe Arena Naţională din Bucureşti. Astfel, Bucureştiul trebuie să găzduiască meciuri din grupa C pe 14, 18 si 22 iunie, iar pe 29 iunie ar urma să se joace un meci din optimi. 

Aseară, premierul interimar, Ludovic Orban, a anunţat că „foarte probabil, pe 28 iunie vom avea alegeri locale”. Şeful partidului Pro România, Victor Ponta, a confirmat şi el această dată: „De principiu am fost de acord cu data de 28 iunie, cu singura condiţie ca înainte cu 60 de zile de această dată să nu mai avem coronavirus”

UEFA: „Stabilitatea instituțiilor e primordială”

Subiectul „alegeri”, fie parlamentare, fie prezidenţiale, fie locale, nu reprezintă o chestiune agreată de UEFA. Logica e simplă: alegerile pot crea instabilitate, tulburări, pot aduce mase mari de oameni pe străzi şi în mijloacele de transport, forţele de ordine ar trebui să se împartă între secţiile de votare şi asigurarea ordinii, în contextul în care mii de suporteri străini de oraş ar veni la meci. Chiar dacă meciul e pe 29 iunie, iar alegerile se ţin pe 28, vor fi destui fani care vor veni în capitală din 28. 

“Deoarece UEFA EURO 2020 este un proiect pe termen lung, climatul politic din țară şi din oraș, precum și cel din cadrul asociației de fotbal, poate avea un impact major asupra bunei desfășurări a pregătirilor. Stabilitatea instituțiilor este primordială pentru a garanta că toate întreprinderile sunt îndeplinite și acest lucru ar trebui realizat chiar dacă există schimbări în echilibrul puterii politice” - pasaj din caietul de solicitări trimis de UEFA către fiecare ţară organizatoare 

Aşadar, UEFA ne transmite că s-ar bucura să avem stabilitate politică si că dacă totuşi există schimbări in echilibrul puterii politice, să ne ducem la bun sfârşit obligaţiile. 

Problema la noi e însă diferită faţă de orice scenariu imaginat de UEFA. În afara probabilităţii de a avea alegeri locale pe 28 iunie, cu o zi înainte de optimea de finală programată la Bucureşti, climatul politic general numai stabilitate nu sugerează: în octombrie guvernul Dăncilă a fost dat jos prin moţiune de cenzură, am avut alegeri prezidenţiale, în februarie a căzut guvernul Orban 1 după doar 3 luni, guvernul Orban 2 a fost respins de Curtea Constituţională a României, iar acum se aşteaptă învestirea guvernului Cîţu. Adică, exact instabilitatea politică neagreată de UEFA, mai ales în condiţiile în care România nu a onorat mai nimic din obligaţiile asumate pentru organizarea europeanului. 

Sigur, UEFA nu va da cu pumnul în masă şi nici nu ne va spune dacă şi când să facem alegeri, dar din punct de vedere al imaginii de ţară, al seriozităţii şi al felului în care ne-am îngrijit de respectarea înţelegerilor asumate, vom suferi o puternică lovitură. 

Salvarea ar putea veni, culmea, de la coronavirus, din cauza căruia în cele din urmă s-ar putea amâna Europeanul. Până la Euro 2020 mai avem exact 3 luni şi o zi.

Euro 2020 în 12 țări!

Pentru a marca 60 de ani de la primul Campionat European, UEFA a decis ca Euro 2020 să fie organizat în 12 țări! Aceasta va fi cea de-a doua ediție cu 24 echipe calificate la turneul final. Fiecare grupă va avea două gazde, Italia va organiza meciul de deschidere la Roma, în timp ce semifinalele și finalele se vor disputa pe Wembley, în Anglia. Celelalte gazde vor fi Azerbaidjan, Danemarca, Germania, Ungaria, Olanda, Irlanda, Rusia, Scoția, Spania. România va organiza la București, pe National Arena, 3 partide din Grupa C, unde va fi repartizată dacă va trece de baraj, dar și un meci din optimi.

Citește și: 

UEFA ia în calcul varianta unei pandemii de coronavirus: „Nu vom anula Euro! Dar orașele pot fi schimbate"

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (10)
terminator_2
terminator_2  •  11 Martie 2020, 13:15
Postat de Georgian Ionut Nitu pe 11 Martie 2020, 12:55

Nu ajunge pe niciunde Olanda in Romania. Aia joace toate meciurile la ei acasa

Iar statul si-a batut joc de alte sute de milioane de euro din banii romanilor...stadion intr-o unitate militara in valoare de 100 de milioane de euro( clubul armatei evolueaza in liga a 4-a amatori), stadion de 40 milioane de euro in Giulesti...acolo nu joaca nimeni, echipa s-a desfiintat in 2016, stadionul Arcul de Triumf si acela fara stapan tot cca 40 de milioane de euro, plus alte zeci de milioane de euro in oinfrastructura necesara deplasarii spre acele stadioane.

terminator_2
terminator_2  •  11 Martie 2020, 13:10

Domnule Octavian Pescaru, va rugam sa ne informati si raspunsul si pozitia UEFA pe care le-ati solocitat cu privire la clubul de fotbal FCSB( FC Steaua Bucuresti)...sau este subiect tabu, totul la secret??

467902716907924
Georgian Ionut Nitu  •  11 Martie 2020, 12:55
Postat de don_carlos pe 11 Martie 2020, 10:45

Nu mai pupam niciodata organizarea vreunui meci important. De turneu nici nu se pune problema. Dupa ce ca i-am mintit in legatura cu stadioanele Ghencea, Giulesti si Arcul de Triumf, care nu vor fi gata la timp - FRF a schimbat din mers si a propus terenurile din Voluntari sau Berceni (ce rusine sa duci pe acolo jucatorii nationalelor Olandei, Austriei si Ucrainei). Pe deasupra, mai era si abureala cu metroul sau cu 'marea' cale ferata de 10km spre aeroport (nici macar nu s-au inceput lucrarile). Acum vine si bomboana cu alegerile. :)) Eu cred ca s-au lecuit cu noi si toate promisiunile politicienilor nostri. Cel putin 20 de ani... Noroc ca vine tehnologia 5G si ne va salva XR-ul (Extended Reality). Doar asa vom mai vedea mecuri tari, fiind in Romania, simtindu-ne ca pe stadion.

Nu ajunge pe niciunde Olanda in Romania. Aia joace toate meciurile la ei acasa

Vezi toate comentariile (10)
Comentează