GSP.RO  »  INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE

Mai țineți minte Brazilia lui Ronaldo la World Cup 1998? Acum s-a aflat ce s-a întâmplat înaintea sfertului incredibil cu Danemarca

Ronaldo, foto: Guliver/gettyimages
Ronaldo, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat duminica, 29 martie 2020 14:35

Fanii români ai fotbalului probabil că își amintesc de la Mondialul din 1998 frizurile blonde ale ”tricolorilor” din meciul cu Tunisia, victoriile cu Anglia (2-1) și Columbia (1-0), înfrângerea cu Croația (0-1) sau finala dintre Brazilia și Franța, atunci când marele Ronaldo a fost de nerecunoscut, după ce suferise o criză de epilepsie cu câteva ore înaintea startului partidei. 

Competiția din 1998, disputată în Franța, a adus țării organizatoare primul trofeu mondial. ”Cocoșii galici”, conduși de Aime Jacquet, aveau în componență nume precum Zidane, Patrick Vieira, Barthez, Thuram, Desailly sau Youri Djorkaeff, iar cealaltă finalistă, Brazilia, conta pe Ronaldo, Rivaldo, Bebeto, Dunga, Roberto Carlos sau Taffarel. 

Zagallo e contestat. Pe bună dreptate!

Până în acel moment, Mario Zagallo luase parte la fiecare dintre cele 4 succese ale Braziliei la Cupa Mondială. În 1958 și 1962 cucerise trofeul ca jucător, în 1970 câștiga Cupa Mondială din postura de antrenor principal, conducând o echipă a Braziliei ce a fost considerată ulterior drept cea mai bună din istorie, iar la succesul din 1994 a fost alături de Carlos Alberto Parreira din postura secund, sau, mai degrabă, de consilier.

 Revenit pe banca ”naționalei” după Mondialul american, Zagallo a fost destul de aspru criticat pentru că jocul echipei era unul puțin spectaculos și, pentru fani, aceasta era o problemă. 

Mai țineți minte Brazilia lui Ronaldo la World Cup 1998? Acum s-a aflat ce s-a întâmplat înaintea sfertului incredibil cu Danemarca
Mario Zagallo

Și, cum orice problemă are o cauză, să vedem ce spune fostul internațional brazilian Vampeta, campion mondial în 2002: Acesta a povestit pe blogul său, fără a-și dezvălui sursa, o întâmplare de la ediția din 1998, care nu îl pune pe Zagallo (67 de ani la acea vreme) într-o lumină prea bună.

Înaintea sfertului de finală câștigat de Brazilia cu 3-2 în fața Danemarcei, Zagallo le-ar fi spus elevilor săi în vestiar: „Azi putem pierde doar dacă Dunga nu îl marchează pe Laudrup. Și mai e un Laudrup. Pe acesta îl marchează Sampaio. Nu știu cum îi cheamă pe restul, dar imaginați-vă că sunt toți Laudrup. Fiți atenți!”. 

Vampeta nu a fost în lotul Braziliei în acel an și, cel mai probabil, întâmplarea i-a fost istorisită de către unul dintre jucătorii prezenți la fața locului. Povestea cu așa-zisul plan tactic al lui Zagallo ar putea fi adevărată, ținând cont de faptul că, în fotbalul mare, au fost mereu antrenori care s-au văzut depășiți la un moment sau altul, . 

Frații Laudrup, Michael și Brian, erau vedetele danezilor la acea vreme. Ambii s-au retras de la ”națională” după meciul pierdut în fața Braziliei, dar Brian a reușit să marcheze totuși în acea partidă, în ciuda opoziției lui Dunga sau Sampaio. 

Citește și alte știri din fotbalul internațional

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
belane
belane  •  29 Martie 2020, 20:04
Postat de polilula pe 29 Martie 2020, 18:33

Deci care este subiectul?

ca Zagallo a fost un antrenor supraevaluat sau mai degraba mult prea slab pentru acea nationala a Braziliei din 1998 sau mult prea depasit pentru pentru fotbalul din acea perioada sau poate toate trei la un loc...spusele din meciul din sferturi cu Danemarca reflecta o tactica rudimentara demna de un Florin "Focu la ei" Halagian sau un Gheorghe "Ai, n-ai mingea, tragi la poarta !" Hagi.

polilula
polilula  •  29 Martie 2020, 18:33

Deci care este subiectul?

mioriticul
mioriticul  •  29 Martie 2020, 16:53

Incredibil!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează