GSP.RO  »  SPORTURI  »  DEZVĂLUIRI

VIDEO Guvernul plănuia ZERO investiții în sport din totalul de 30 de miliarde de euro primiți de la UE!

Mihai Covaliu a făcut dezvăluiri interesante în emisiunea lui Dragoș Pătraru
Mihai Covaliu a făcut dezvăluiri interesante în emisiunea lui Dragoș Pătraru

Articol de GSP - Publicat miercuri, 05 mai 2021 08:00 / Actualizat miercuri, 05 mai 2021 09:27

România are deocamdată 63 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Tocmai în acest an, Guvernul s-a gândit să aloce pentru Sport, din cele 30 de miliarde de euro din Planul de Reziliență (detalii), exact ZERO EURO! 

Declarația aparține președintelui Comitetului Olimpic Român, Mihai Covaliu, și a fost făcută la TÂLCtalk, interviul realizat de Dragoș Pătraru la Starea Nației și difuzat aseară la Prima TV.

VIDEO. Dialogul dintre Dragoș Pătraru și Mihai Covaliu la Starea Nației:

Dragoș Pătraru: Uite o sugestie, să vă strângeti marii oameni din Sport, să vă uitați pe Planul de Reziliență (...) ca să vedem şi noi din ăia 30 de miliarde, pe care nu le vom pupa, bă, ce avem pentru sport? 
Mihai Covaliu: Pot să spun foarte exact ce avem.

Pătraru: Te-ai uitat? 
Covaliu: M-am uitat pe Plan și știu că am contribuit acolo prin Comisia pentru Dezvoltare a COSR, condusă de doamna Lipă, în momentul în care am văzut că pentru Sport suma alocată.

Pătraru: Să stau bine pe scaun.
Covaliu: Era ZERO.

Pătraru: Nu cred! 
Covaliu: Suma alocată era ZERO.

Pătraru: Mi s-a facut pielea aşa de nervi!
Covaliu: Pentru Tineret era 150 milioane de euro, pentru Sport era ZERO! Prin această Comisie am început să facem valuri, pentru că tot spuneai că nu se întâmplă nimic. Doamna Lipă împreună cu membrii Comisiei și cu ceilalți oameni care și-au dat mâna au reușit să meargă să stea la masa Guvernului și să obțină aproximativ încă 150 de milioane pentru Sport.

Pătraru: Unde se duc banii ăștia? Ce scrie acolo în plan? 
Covaliu: În Plan scrie că acești bani pot fi folosiți pentru proiecte mici, de până în 60.000 de euro sau pentru proiecte mari, de până în 400 de mii de euro. La care pot aplica structurile afiliate la domeniul Sport.

Pătraru: Parcă și văd cum or să se dea banii ăștia. 
Covaliu: Or să se dea pe proiecte.

Pătraru: O să fie ceva tot cu „P”.
Covaliu: Nu. Nu cred.

Pătraru: Cine decide? 
Covaliu: Conform graficului de distribuire si de aprobare a acestor proiecte.

Pătraru: Se va decide politic? 
Covaliu: Nu, proiecte care sunt aprobate de la Bruxelles pentru domeniul sport.

Pătraru: Unde aplic eu, Gheorghiță, care vreau să îmi fac o bază în sat?
Covaliu: La Ministerul Fondurilor Europene. 
Pătraru: Am înțeles, deci politic.

CONTEXT: ce reprezintă mecanismul de redresare și reziliență

Mecanismul de redresare și reziliență este un program al Uniunii Europene, prin care se oferă un sprijin financiar statelor membre, pentru a depăși problemele provocate de pandemia de Covid-19. Mecanismul conține 6 piloni, după cum informează Ministerul Fondurilor Europene: Tranziția Verde, Transformarea digitală, Creștere inteligentă, Coeziune socială și teritorială, Sănătate, Politici pentru generația următoare, copii și tineret.

Acum, investițiile în tineret și sport sunt cuprinse în Pilonul cu numărul 6, cel denumit „Politici pentru generația următoare, copii și tineri”. Nu ar fi fost așa de la început și la asta s-a referit cel mai probabil Mihai Covaliu, președintele COSR, în emisiunea „Starea Nației”. În forma incipentă a documentului, publicată în noimbrie 2020, sportul nu apărea deloc în schemă. Era disponibilă doar suma de 150 de milioane de euro, destinată unei secțiuni cu titlu „tineret”.

În februarie 2021, specialiștii din MTS și COSR au avut o ședință comună în care au încercat să găsească soluții de finanțare prin intermediul programului de redresare și reziliență. Elisabeta Lipă, conducătorul delegației COSR, s-a declarat mulțumită la finalul negocierilor. Este momentul punctat de Covaliu în dialogul cu Dragoș Pătraru, când s-a obținut suma de 150 de milioane de euro destinată sportului. 

În acest moment, în forma care se dorește finală a Planului Național de Redresare și Reziliență, adoptată de Guvernul României pe data de 7 aprilie 2021, apare la pagina 139 suma de 300 de milioane de euro dedicată „granturilor pentru tineret și sport”: 

Guvernul plănuia ZERO investiții în sport din totalul de 30 de miliarde de euro primiți de la UE!

Ce reforme se doresc prin intermediul sumei de 300 de milioane de euro, dedicată sportului:

  • „Întărirea capacității autorității publice centrale de resort prin dezvoltarea adecvată a corpului de specialiști în domeniul tineretului. 
  • Digitalizarea sectorului de tineret care să susțină tinerii, organizațiile și actorii relevanți. 
  • Întărirea capacității serviciilor și instituțiilor publice pentru tineret și studenți, din teritoriu, în vederea pregătirii procesului de descentralizare și de susținere a autorităților publice locale pentru transferul de competențe în domeniul tineretului 
  • Susținerea sectorul neguvernamental de și pentru tineret, prin proiecte de investiții și de dezvoltare a resurselor umane specializate în lucru cu tinerii și prin scheme de granturi cu mecanisme financiare simplificate, în vederea cooperării pentru creșterea calității serviciilor oferite și atingerii unui număr mare de tineri.
  • Investiții în infrastructură fizică și mobilă prietenoasă cu tinerii și cu mediul. 
  • Dezvoltarea capacității resurselor umane și modernizarea infrastructurii fizice și digitale pentru acces real și inclusiv, prin crearea de noi standarde profesionale pentru antrenori/ instructori, etc pentru integrare socială. 
  • Crearea unui centru național de resurse pentru sport. 
  • Promovarea sporturilor și principiilor olimpice ca instrumente de includere socială”
     

Dezbaterea Zilei: este în regulă ca Statul să finanțeze sportul?

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
815309251857881
Popa George  •  05 Mai 2021, 20:20

Te.ai vaccinat,ca să primești?

remarque
remarque  •  05 Mai 2021, 12:26

Covaliu, ca majoritatea fostilor sportivi de performanta, nu inteleg despre ce sunt fondurile europene. Banii nu se dau pentru salarii si pentru ca sa-i cheltui dupa nevoi. Ca sa iei bani europeni, trebuie sa gandesti proiecte, cu accent pe protectia mediului, poti face infrastructura in sport, dar TU implicat in sitem trebuie sa gandesti, sa pui pe hartie ce nevoie ai si evident sa faci proiectul. Covaliule, te crezi pui de randunica? Sa vina mama si tata sa te hraneasca? Pai trebuie sa zbori si tu nene. Musculite sunt cate vrei, ca a venit ”primavara financiara”, trebuie sa zbori sa le prinzi. Asta e viata pentru tot, o lupta.

cirus11
cirus11  •  05 Mai 2021, 11:13

Sincer mi se pare mult mai probabil ca acesti 300 milioane trimisi catre sport sa fie irositi decat daca sunt directionati spre construire de spitale sau drumuri!! Cititi acolo ce gargara au la obiective...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează